Iohannis si Francois Hollande, intalnire la Paris: Ce au discutat

Marti, 10 Februarie 2015, ora 15:59
6613 citiri
Iohannis si Francois Hollande, intalnire la Paris: Ce au discutat
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, marti, la Paris, cu omologul sau francez, Francois Hollande.

Cei doi lideri au discutat despre relatia bilaterala dintre Romania si Franta, abordand aspecte precum comunitatea de romani din Hexagon, cooperarea economica si sprijinul pentru Ucraina.

Iohannis si Hollande au sustinut o declaratie de presa comuna, in care au reafirmat ca parteneriatul strategic este important pentru ambele tari si ca acesta trebuie consolidat.

"Ma bucur ca ma aflu azi, la Paris. Invitatia pe care mi-ati adresat-o a constituit un simbol puternic al importantei relatiei bilaterale dintre Romania si Franta, in viziunea atat a partii romane, cat si a partii franceze", a declarat Klaus Iohannis, care s-a aratat "satisfacut de substanta discutiei purtate" cu Hollande.

Incident de protocol la aterizarea lui Iohannis la Paris

"Am reafirmat importanta prioritatii Romaniei pentru relatia cu Franta si eforturile de dezvoltare a acesteia. V-am adresat (lui Hollande - n.red.) invitatia de a efectua o vizita in Romania, pentru a consolida ritmul de dezvoltare a relatiei bilaterale si sper sa fie posibil cat de curand", a continuat seful statului roman.

Imaginea romanilor din Hexagon

Klaus Iohannis a precizat ca "un aspect important pentru autoritatile de la Bucuresti este cel al imaginiii pe care o au, in Franta, Romania si comunitatea de romani din Hexagon".

"Suntem increzatori ca fapte izolate, cand sunt tratate cu luciditate si moderatie, nu pot avea un efect negativ de durata asupra unei lungi relatii de respect reciproc. Am solicitat presedintelui Hollande sprijin in combaterea discursurilor care reduc o relatie solida la clisee", a mentionat presedintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat ca a cerut sprijinul Frantei si in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, spunand ca spera ca o decizie pozitiva in acest sens sa fie luata cat mai curand posibil.

Iohannis a dezvaluit ca au fost avute in vedere si alte prioritati pentru tara noastra si Franta, cum ar fi lupta impotriva terorismului, situatia din Ucraina, precum si apropierea Republicii Moldova de UE si implementarea cu succes a Acordului de Asociere.

Iohannis a plecat la Paris: Ce va discuta cu Hollande (Video)

In opinia lui Iohannis, discutiile purtate la Paris cu oficialii francezi reprezinta "un mod de a sublinia ca voi continua sa consider relatia cu Franta drept o prioritate din care va decurge, in mod firesc, necesitatea asigurarii unui dialog permanent si foarte bun".

La randul sau, presedintele francez Francois Hollande, a vorbit despre investitiile franceze facute in Romania, subliniind ca acestea sunt importante atat pentru economia tarii noastre, cat si pentru Franta.

Daca acestea vor continua, "Franta va avea de castigat din relatia cu Romania", in opinia lui Francois Hollande, care a adaugat ca exista multe domenii in care cele doua tari pot colabora, cum ar fi infrastructura, servicii, energie, chiar si energie nucleara si aparare.

Problema rromilor

"Sunt sigur ca vizita presedintelui Iohannis va permite sa facem mai multe in acest sens", a notat liderul francez, care a mentionat ca a discutat cu seful statului roman si despre problema rromilor din Franta.

"De mai multe luni exista o cooperare politieneasca mult mai stransa, iar in Romania exista si un proiect de integrare (...). Reafirm dorinta de a regla aceasta chestiune cu umanitate, dar si cu fermitate, iar presedintele Iohannis este un factor de unitate pentru Romania la ora actuala", a precizat Francois Hollande.

Totodata, Francois Hollande a mai spus ca Romania este pregatita sa isi ia unele angajamente in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen

"Romania este pregatita sa isi ia unele angajamente (..) Vreau ca la Consiliu, joi, la Consilul European, sa ne putem coordona, pe toate dispozitiile ce tin de frontiere, pentru a controla mai bine intrarile si iesirile pe continentul european", a declarat liderul francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Klaus Iohannis Francois Hollande, #Klaus Iohannis Paris, #Iohannis Hollande discutii , #presedinte