Iohannis si partidele au semnat acordul pentru finantarea Armatei: Le aratam militarilor ca ii respectam (Video)

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 10:24
4068 citiri
Iohannis si partidele au semnat acordul pentru finantarea Armatei: Le aratam militarilor ca ii respectam (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Liderii partidelor politice s-au prezentat marti la Palatul Cotroceni pentru a semna, alaturi de presedintele Klaus Iohannis, acordul politic care prevede ca incepand din 2017 Apararea va primi cel putin 2% din PIB vreme de 10 ani.

La ceremonie au participat presedintele PSD, Victor Ponta, presedintele PNL, Alina Gorghiu, primvicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si presedintele PP-DD, Simona Man.

Desi au fost prezenti la consultarile de luni cu presedintele Romaniei, niciun reprezentant al grupului minoritatilor din Parlament nu a semnat astazi acordul. De asemenea, nu au fost invitati nici presedintele PMP, Elena Udrea, si nici presedintele PLR, Calin Popescu Tariceanu, partide fara grup parlamentar recunoscut.

Primul care a semnat acordul a fost presedintele Klaus Iohannis, urmat, rand pe rand, de ceilalti lideri de partide.

Din partea PNL au semnat Alina Gorghiu si Catalin Predoiu. Gabriel Oprea, fost ministru al Apararii, in prezent ministru de Interne, s-a inchinat dupa ce a semnat acordul.

Klaus Iohannis a citit un scurt discurs in care a reiterat principalele idei exprimate si luni, la finalul consultarilor cu partidele politice.

Concluziile lui Iohannis: Prima critica la adresa Moscovei si sfaturi despre cheltuirea banilor

"Va multumesc tuturor celor prezenti pentru ca ati inteles cu maturitate si responsabilitate ca este nevoie de un acord privind finantarea Armatei, asumat de toate partidele politice parlamentare. Le aratam militarilor romani ca ii respectam si dorim sa le imbunatatim conditiile de munca (...) pregatire si inzestrare a Armatei cu echipament modern de lupta", a declarat presedintele.

Un general recunoaste ca Armata Romaniei nu e capabila sa descurajeze riscurile si amenintarile

Klaus Iohannis a afirmat inca o data ca, prin acordarea a cel putin 2% din PIB pentru Aparare, pe o perioada de 10 ani, Romania isi exprima dorinta de "predictibilitate" in asigurarea bugetului pentru Aparare.

"Armata e un izvor de securitate, dar poate fi si un izvor de dezvoltare economica", a mai subliniat presedintele, adaugand ca vede acest pact politic "ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare".

Totodata, Klaus Iohannis a afirmat ca "Romania este membru responsabil in cadrul NATO si isi intelege bine atributiile", asa ca "trebuie sa fim constienti ca suntem datori sa marim contributia pentru Armata".

In plus, Klaus Iohannis a subliniat faptul ca "parteneriatul strategic cu SUA, alaturi de apartenenta la NATO si UE" reprezinta elementele fundamentale de securitate pentru Romania.

La ceremonie au participat mai multi consilieri prezidentiali, printre care Dan Mihalache, George Scutaru, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu si Tatiana Niculescu Bran.

Acordul a fost semnat cu doar cateva ore inainte ca adjunctul secretarului de Stat din SUA, Victoria Nuland, sa soseasca la Bucuresti.

Citește și:
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...