Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 18:33
3009 citiri
Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, ca spatiul Schengen nu reprezinta un proiect functional.

"Mai multora le-a venit ideea sa urmareasca ce s-a intamplat la frontierele exterioare si s-a facut comparatia cu discutiile care au fost cand Romania a dorit sa adere la Schengen. Nu putem sa punem chestiunea in categorii emotionale, dar putem sa constatam ca el nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen este nefunctional, este o preocupare a noastra, care va face obiectul unei discutii in CSAT", a mentionat presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

E regretabil ca Juncker nu a mentionat ca Romania nu e stat Schengen - Interviu

Totusi, Iohannis a mentionat ca aderarea Romaniei la Schengen nu are nicio legatura cu actuala criza a refugiatilor.

Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!

Declaratia a fost facuta in contextul in care tara noastra participa, alaturi de celelalte state membre, la Consiliul JAI, unde ministrii de Interne din UE discuta despre modul in care va fi rezolvata problema imigrantilor. Raspunsul la criza migranṭilor nu va veni astᾰzi de la Bruxelles unde miniṣtrii UE de interne nu vor lua nicio decizie definitivᾰ.

Guvernele statelor membre UE ar urma sa amane o decizie pe tema crizei imigrantilor si cotelor de refugiati pana la urmatorul Consiliu JAI din 8 octombrie, potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii de luni de la Bruxelles, document care nu mai vorbeste despre cotele obligatorii de refugiati.

Draftul Consiliului JAI: Liderii UE amana o decizie privind cotele obligatorii de refugiati

Mai mult, duminica, Germania a decis reintroducerea temporara a controalelor la frontiera, pentru a tine in frau valul de refugiati.

Decizia Germaniei de a reintroduce controalele la granita cu Austria, "un semnal important" pentru toata lumea

La scurt timp, alte tari au adoptat masuri similare. Austria si Slovacia le-au pus deja in aplicare, in timp ce Belgia a transmis ca va lua "cu siguranta in considerare" inchiderea temporara a frontierelor pentru refugiati, prin vocea secretarului de stat pentru azil si migratie, Theo Francken.

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

La randul sau, Polonia este pregatita sa impuna astfel de proceduri la frontiera cu alte state membre ale Uniunii Europene, in cazul unor amenintari de securitate la adresa granitelor sale, potrivit premierului Ewa Kopacz.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com