Iohannis, surpriza de la inceputul anului scolar

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 11:43
4163 citiri
Iohannis, surpriza de la inceputul anului scolar

Nu cred ca mai surprinde pe nimeni ca politicienii, in acest an si tehnocratii, nu s-au putut abtine si s-au napustit asupra elevilor si parintilor pentru a-si mai face putina imagine odata cu debutul noului an scolar.

Surprinzator nu e nici faptul ca, din totalul de peste 18.000 de scoli, 4.200 de institutii de invatamant nu au inca aviz de la ISU si de la autoritatile sanitare.

Nu socheaza nici macar faptul ca numarul scolilor fara avize e aproape acelasi cu cel de anul trecut, desi intre timp a avut loc tragedia de la Colectiv, care ar fi trebuit sa dea ceva mai multa energie celor care ar fi trebuit sa puna miile de scoli cat de cat in legalitate.

In fine, e doar amuzant cum educatia e decretata de presedinte tema de "dezbatere nationala" de doi ani, deci o prioritate teoretica, in timp ce realitatea se inrautateste de la an la an.

Dar ce mi s-a parut o surpriza e pomenirea coruptiei chiar in discursul presedintelui rostit in fata elevilor si parintilor de la liceul "Mihai Eminescu" din Capitala:

"Educatia este calea spre succes si trebuie sa fie calea spre succes in Romania noastra, nu coruptia, nepotismul, smecheria sau castigul facil, ci educatia, munca, determinarea si onestitatea" - Klaus Iohannis. Ocazie cu care a fost lansat si proiectul "Romania educata".

Sigur, copiilor e bine sa li se spuna din prima zi de scoala ca drumul spre succesul autentic si o viata implinita poate fi asigurat doar cu ajutorul scolii si educatiei, in general, ca munca si nu smecheria, onestitatea si nu castigul facil sunt reteta pentru un succes de durata.

Doar ca de aici pana la a introduce lupta anticoruptie in discursul de deschidere a anului scolar e cam prea mult chiar si pentru o tara ca Romania, unde coruptia si nepotismul au deformat intr-adevar relatiile pana la destramarea valorilor care compun o societate sanatoasa si prospera.

E prea mult, de exemplu, pentru "coincidenta" in care Victor Ponta, premierul care si-a dat demisia fortat de un dosar penal, nu a putut sa participe la deschiderea anului scolar pentru ca, aflat sub control judiciar, s-a prezentat la politie intr-un dosar din care e foarte greu sa explici, astfel incat sa inteleaga usor oricine, unde si cum a fost executata fapta de coruptie.

Poate ca educatia civica, materia care ar trebui sa-i invete pe elevi valorile unui stat si ale unei societati, institutiile si rolul lor intr-o democratie, ar trebui sa fie predata in fiecare an, pana in ultima clasa de liceu, unde pana si religiei i se acorda mai multa importanta.

A vorbi elevilor in prima zi de scoala de semnificatiile luptei anticoruptie, cand alegerile care se apropie vor da probabil cea mai dura replica amplitudinii pe care acest fenomen l-a capatat in Romania, imi pare nu numai o inabilitate de comunicare, ci o dramatica inadecvare la spatiul public si o neintelegere completa a problemelor reale ale societatii.

Cand clasa politica este dezbinata deja in privinta modului in care este pusa in aplicare lupta anticoruptie si are probleme de intelegere, de definire a coruptiei, iar o buna parte din societate isi pune intrebari tot mai apasate despre efectele modului in care este ea combatuta, a vorbi elevilor in prima zi de scoala despre un subiect atat de controversat cred ca tradeaza un oarecare autism si seamana cu poeziile invatate pe de rost, dar care raman in final neintelese si deci goale de continut.

Si mai trist e ca intreaga clasa politica a fost redusa la tacere de acest discurs si, simtindu-se cumva vinovata, stiindu-si si cunoscandu-si prea bine pacatele, nu mai are nici putere si nici credibilitate sa reactioneze, ci se limiteaza la cazurile particulare, care se apara si eventual ataca abuzurile doar cand devin victime ale derapajelor si jocurilor politice din spatele anticoruptiei.

Ce sa invete elevii din acest amalgam de jumatati de adevaruri combinate cu clisee fara sens si manipulari si distorsiuni ale realitatii? Ca dreptatea si adevarul sunt de partea celor care au puterea, iar coruptia si minciunea ii insotesc intotdeauna pe cei care au pierdut-o sau nu au avut-o niciodata?

In cazul asta, ar trebui sa avem grija sa nu le facem si mai mult rau copiilor si elevilor nostri invatandu-i si mai prost decat i-a obisnuit spectacolul societatii romanesti pana acum.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Iohannis discurs deschidere an scolar coruptie , #presedinte