Iohannis sustine DNA in timp ce Tudorel Toader mai evalueaza ceva

Marti, 04 Iulie 2017, ora 21:25
8180 citiri
Iohannis sustine DNA in timp ce Tudorel Toader mai evalueaza ceva

In luna martie, ministrul Justitiei Tudorel Toader a evaluat activitatea procurorilor sefi Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi. Domnul ministru s-a aratat nemultumit de activitatea celor doi, dar nu a luat nicio decizie impotriva lor.

Si atunci, presiunea politica a PSD si ALDE, coalitia aflata la guvernare, a fost imensa. Dar cei doi procurori au scapat datorita sustinerii publice. Domnul Toader s-a speriat de posibilele reactii de protest si a ingropat evaluarea.

De la acel moment s-au intamplat multe, printre altele a cazut Guvernul Grindeanu, daramat de Liviu Dragnea, si a fost instalat cel al lui Mihai Tudose. Tudorel Toader si-a pastrat pozitia de ministru, iar acum trebuie sa-si multumeasca stapanii. In aceasta cheie trebuie citite declaratiile razboinice al ministrului Justitiei care a cerut o inspectie administrativa in cele doua institutii.

Probabil ca raspunsul Laurei Codruta Kovesi cum ca nu va demisiona de la conducerea DNA l-a descumpanit. Nu cred ca se astepta la o infruntare directa. Sefa DNA e sustinuta de procurorul general al Romaniei Augustin Lazar, dar si de presedintele Klaus Iohannis care a declarat ca e multumit de activitatea celor doua institutii. Niciunul dintre cei doi procurori nu demisioneaza, iar lucrurile au ramas si sunt sanse sa ramana ca inainte.

Foto: presidency.ro/ Presedintele Klaus Iohannis a declarat oficial ca o sustine pe Codruta Kovesi, procurorul sef DNA

In opinia mea, Guvernul Tudose e mai slab ca predecesorul Guvern Grindeanu. Ultimul a fost instalat in betia generala a victoriei PSD in alegeri. Atacul lui Florin Iordache la Codul Penal prin Ordonanta 13 a fost atat de rapid si surprinzator pentru ca social-democratii credeau ca opinia publica nu va reactiona. Dar s-au inselat.

Mihai Tudose nu-si permite sa faca astfel de miscari bruste. Numele sau a fost unul negociat intre Liviu Dragnea si Klaus Iohannis, iar presedintele are posibilitatea sa discute si sa influenteze actualul guvern mult mai mult decat pe Grindeanu, cel putin in prima faza.

Un conflict fara studiu de impact

Razboiul dintre Dragnea si Grindeanu a avut alta cauza. In opinia mea, miza nu a fost disputa pe pragul la abuzul in serviciu, ci batalia pentru PSD. Cel mai probabil, Dragnea l-a demis pe Grindeanu pentru ca ultimul impreuna cu Victor Ponta pregatisera o strategie de a pune mana pe partid si de a-l indeparta pe actualul presedinte. Aproape au reusit.

Liviu Dragnea pare ca poate sa-si rezolve problemele cu legea. CCR e foarte aproape de legalizarea Ordonantei 13. Mai e un singur pas, introducerea acelui prag. Domnul Dragnea a avut mereu sprijinul lui Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, si nu avea nevoie de o interventie decisiva din partea domnului Toader.

Actualul ministru are alt rol in drama presedintelui PSD, acela de a crea un context defavorabil pentru procurorii Lazar si Kovesi, astfel incat sa poata fi macinata prin campanii media sustinerea publica a celor doi.

Cred ca PSD are o strategie elaborata pentru a stopa DNA. A reusit sa creeze opozitie la Kovesi in interiorul DNA reprezentata de procurorul Tulus, a creat un lobby puternic pentru introducerea pragului la infractiunea de abuz in serviciu si a pornit o inspectie condusa de Ministerul Justitiei asupra DNA si Parchetul General. La asta adaugati si campania agresiva dusa pe posturile de televiziune aservite. Si, cu toate acestea, Kovesi si Lazar rezista.

Din calculul facut de Liviu Dragnea lipseste, in opinia mea, studiul de impact. Ce se intampla daca acest plan reuseste? Cum va administra Mihai Tudose protestele? Care vor fi consecintele pentru PSD? Social democratii si-au dat propriul guvern jos, iar ei si ALDE au pierdut majoritatea in Parlament, depinzand acum de voturile UDMR. Cum vor putea administra declansarea unei noi crize in societatea romaneasca?

Desi vrea sa transmita faptul ca are totul in mana, liderul PSD e mult mai subred, iar acum e in mijlocul unei batalii decesive. Programul de guvernare cu ajutorul caruia a castigat alegerile a fost aruncat la gunoi. Salariile marite au creat o situatie dificila pentru buget. Fondurile atrase de la Uniunea Europeana sunt zero, colectarea taxelor si impozitelor e la pamant, toate datele aratand ca ne indreptam catre un zid. Coalitia PSD-ALDE va fi spulberata de o noua criza.

Nu trebuie sa mire pe nimeni faptul ca presedintele Iohannis e calm, ca doamna Kovesi si domnul Lazar nu tremura la amenintarile domnului Toader. Ceea ce se intampla acum reprezinta un asalt disperat al partidei coruptilor, iar presedintele a transmis opiniei publice de la tribuna Palatului Cotroceni ca nu se teme si ca situatia e sub control.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis Kovesi DNA, #Iohannis sustine DNA, #Toader control DNA, #Dragnea Kovesi DNA , #presedinte