Iohannis: Trebuie sa garantam cetatenilor acces la serviciile medicale si un act medical de calitate

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 11:53

   

Iohannis: Trebuie sa garantam cetatenilor acces la serviciile medicale si un act medical de calitate
Romanii trebuie sa aiba acces garantat la serviciile medicale si la un act medical de calitate, printr-o finantare adecvata si administrarea eficienta a resurselor in acest domeniu, a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis la evenimentul cu tema "Pacientul - centrul sistemului de sanatate", organizat la Palatul Cotroceni.

"Fara indoiala, sistemul sanitar are numeroase probleme - plecarea cadrelor medicale in strainatate, lipsa dotarilor si infrastructurii sanitare, management neperformant. Toate acestea se rasfrang in mod direct asupra pacientului.

Cred ca este de datoria noastra sa redam cetatenilor increderea in sistemul national de sanatate prin garantarea accesului real la serviciile medicale de care acestia au nevoie si a calitatii actului medical, prin finantarea adecvata si administrarea eficienta a resurselor in domeniu, prin redarea demnitatii profesionale personalului medical si stoparea exodului medicilor", a declarat Iohannis.

El a subliniat ca nicio problema din sistemul sanitar nu se poate rezolva in absenta constientizarii ca pacientul reprezinta parte din solutiile preconizate.

"Intelegerea acestui aspect este deosebit de importanta, insuficient asimilata de catre decidentii din domeniu si, as indrazni sa spun, chiar de natura a schimba intreaga modalitate in care gandim sistemul. Asta inseamna, cred eu, a pune pacientul in centrul sistemului, ca liant intre actorii acestui sistem: medicul de familie, medicul de spital, casa de asigurari de sanatate, farmacisti, autoritatile de reglementare a asistentei medicale", a mai afirmat seful statului.#Colectiv Medic de la Spitalul de Arsi: I-am salvat dintr-o bomba de foc si au murit intr-o bomba cu microbi!

Iohannis a indicat ca se doreste un sistem de sanatate care dovedeste respect pentru nevoile si valorile pacientului, care furnizeaza informatia corecta si completa, esentiala pentru ca pacientii sa ia decizii proprii legate de sanatatea lor.

"Un asemenea sistem trebuie sa permita implicarea pacientilor in definirea politicilor de sanatate si sa asigure acces la servicii potrivite, sigure si de calitate", a adaugat seful statului.

El a aratat ca o reforma reala a sistemului sanitar nu se poate face fara consultarea pacientilor.

"Din pacate, atunci cand fac comparatie cu restul statelor europene, romanii se declara nemultumiti de sistemul sanitar de la noi. Autoritatile publice din domeniu au elaborat, in decursul anilor, strategii si planuri ori au incercat sa ia masuri menite sa conduca la ameliorarea sistemului. Din nefericire, ca si in cazul altor domenii, nu de teorie si de planuri am dus sau ducem lipsa, ci de conectare la realitate, de consecventa in aplicarea lor si in ducerea lor la indeplinire.

O reformare reala a sistemului nu se poate face cu ignorarea pacientilor sau cu o consultare pur formala a asociatiilor de pacienti. Dimpotriva, aceasta trebuie sa porneasca de la pacient, de la nevoi si asteptari si asta in mod transparent", a spus Iohannis.

Romanii, europenii cei mai nemultumiti de sistemul de sanatate

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au mai participat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, presedintele Aliantei pentru Romania, Cristian Hodoboc.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2358 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"La evenimentul de la Palatul Cotroceni au mai participat ministrul
Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, presedintele Aliantei pentru Romania, Cristian Hodoboc"
- domnu' harafat n-a fost , ca fara el nu se poate ! :o(((

"Iohannis: Trebuie sa garantam cetatenilor acces la serviciile medicale si un act medical de calitate" shi cum facetzi , ce de vorbe ne-am saturat in ashtia 25 de ani !:o(((
patrula
rank 5
discurs plin de perle... stim cu totii ce inseamna eficientizare...
finantare adecvata si administrarea eficienta a resurselor... cand a invatat Johasnnis acest limbaj de lemn?
Eficientizati-va, faceti din agat bici... sa pocneasca!

Pacientul va fi liantul, elementul cheie care va hotari in cunostinta de cauza... misto! ii facem pe toti medici, ca cum fara cunostintele necesare sa poata hotara in cunostinta de cauza? Pacientul va fi liantul, elementul cheie care va hotari in cunostinta de cauza... misto! ii facem pe toti medici, ca cum altfel pot hotara in cunostinta de cauza fara cunostintele necesare?
"Un asemenea sistem trebuie sa permita implicarea pacientilor in definirea politicilor de sanatate si sa asigure acces la servicii potrivite, sigure si de calitate"... ramane de vazut ce-i aia "servicii potrivite, sigure si de calitate", mai ales cine si in functie de ce le defineste.
Tare mi-e frica ca vr-un profesoras de fizica, politruc dizident anticomunist privat, va "eficientiza" sanatatea romanilor functie de malai...
Hamurabi
rank 3
In limbaj
nu e nici o diferenta intre Kiolannis si Iliescu.Se vede de la o posta ca adevaratul producator al vorbelor este comunistoidul Mihalache.
In orice caz discursul pe aceasta teme este pur socialist,plati de asigurari medicale ioc dar tratament egal pentru toti la nivel occidental.Parca ziceai ca esti de dreapta Kiolannis si acum ca ai si guvernul tau ai virat la stanga ca vin alegerile si trebuiesc alesi liberalii.Kiolannis prinde muste cu acest discurs pe care nu-l cred nici macar corporatistii care fac demonstratii pe ulitele tarii.
george 2
rank 5
De acord !
Observatia ta este corecta desi nu cred ca limbajul acestui penibil politruc (autodeclarat) este socialist . Este pur si simplu celebrul limbaj de lemn care rabufneste din toate cugetarile sale limitate . Acest aerian in politica zilei a ramas intepenit la rutina politica a activistilor judeteni de pe timpuri .
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor