Iohannis trimite la CCR prima dintre Legile Justitiei. UPDATE Sesizarea se va dezbate pe 30 mai

Vineri, 04 Mai 2018, ora 13:55
8515 citiri
Iohannis trimite la CCR prima dintre Legile Justitiei. UPDATE Sesizarea se va dezbate pe 30 mai
Foto: Arhiva Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Ioahnnis a trimis la CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

UPDATE Sesizarea presedintelui va fi pusa pe ordinea de zi a sedintei Curtii din 30 mai, informeaza surse din CCR la solicitarea Ziare.com.

Obiectiile presedintelui

Intr-un comunicat de presa publicat de Administratia Prezidentiala se arata ca, in forma ajunsa la promulgare, desi legea a fost trimisa deja la Curtea Constituionala si a fost si reexaminata de Parlament, "inca mai contine unele prevederi neconstitutionale".

In sesizarea transmisa CCR, presedintele Klaus Iohannis arata ca art. I pct. 1 din lege, care stabileste ca "Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege", este o reproducere ad litteram a art. 126 alin. (1) din Constitutie, ceea ce reprezinta un paralelism legislativ.

Un alt argument al presedintelui cu privire la neconstitutionalitatea Legii 304/2004 este legat de un articol care face referire la configuratia salii de judecata care "trebuie sa reflecte principiul egalitatii de arme", despre care Iohannis sustine in sesizarea catre CCR ca este neclar si nu are previzibilitate.

Iohannis se mai opreste si asupra termenului de 30 de zile in care trebuie redactate hotararile judecatoresti, de la data pronuntarii, "intrucat nu se coreleaza cu dispozitiile art. 406 alin. (1) si (2) din Codul de Procedura Penala si cu cele ale art. 426 alin. (5) din Codul de Procedura Civila".

"Necorelarea dintre norma criticata si doua texte mentionate sub aspectul posibilitatii prelungirii termenului de redactare a hotararii judecatoresti este de natura sa creeze incertitudine in aplicare, aspect ce contravine prevederilor art. 1 alin. (5) din Constitutie", se arata in sesizarea de neconstituionalitate.

In plus, presedintele arata ca "art. I pct. 11 din lege, care stabileste ca atat propunerile privind judecatorii care fac parte din comisiile de concurs pentru promovarea in functia de judecator la CCJ, cat si propunerile privind numirea, promovarea, transferul, suspendarea si incetarea din functie a magistratilor-asistenti se inainteaza Sectiei pentru judecatori a CSM si nu plenului acestuia", incalca art. 125 alin. (2), art. 133 alin. (1), art. 134 alin. (2) si alin. (4) din Constitutie:

"Prin lege organica nu se pot modifica rolul si atributiile stabilite de Constitutie pentru CSM ca organism colegial, respectiv pentru sectiile CSM, ca structuri cu atributii in domeniul raspunderii disciplinare.

Cel mult, se pot stabili doar pentru CSM ca organism colegial alte atributii pentru realizarea rolului de garant al independentei Justitiei. Rearanjarea rolurilor si atributiilor intre plenul CSM si sectiile CSM conduce la afectarea rolului constitutional al CSM si la depasirea atributiilor constitutionale specifice sectiilor".

In sesizarea de neconstitutionalitate se mai specifica si ca transferul competentei de infiintare a sectiilor curtilor de apel si instantelor din circumscriptia acestora de la plenul Consiliului Superior al Magistraturii la sectia pentru judecatori a CSM incalca chiar rolul dat de legiuitorul constituant Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 133 alin. 1 din Constitutie, de garant al independentei Justitiei.

"O astfel de solutie este contrara si art. 134 alin. (2) si (4) din Constitutie cu privire la rolul constitutional al sectiilor CSM si la faptul ca numai CSM in ansamblul sau poate indeplini si alte atributii prevazute de lege".

De asemenea, in sesizare se mai arata ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie poate afecta independenta justitiei prin faptul ca este redusa ca numar de angajati

Puteti citi integral sesizarea aici.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca trimite la Curtea Constitutionala intregul pachet al legilor justitiei si sesizeaza si Comisia de la Venetia, el adresand si un apel CCR sa nu se grabeasca si sa conlucreze cu organismul european.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, exclude ideea retragerii sale din cursă. Precizarea vine după ce conducerea PSD ar fi discutat luni, 15 aprilie, o astfel...
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
Primarul Alexa Chifa din comuna Poienile de sub Munte, ales din partea USR, s-a alăturat PNL Maramureş. ”Echipa PNL Maramureş devine pe zi ce trece mai puternică. Tineri, seniori,...
#Iohannis sesizare CCR , #presedinte