Iohannis, unda verde pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru George Homostean

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 17:34
3598 citiri
Iohannis, unda verde pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru George Homostean

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, joi, inceperea urmarii penala fata de George Homostean, fost ministru de Interne pe vremea regimului comunist, suspectat de complicitate la infractiuni contra umanitatii in dosarul mortii disidentului Gheorghe Ursu.

Seful statul a transmis ministrului Justitiei Raluca Pruna cererea de incepere a urmaririi penale, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 21 ianuarie a.c., Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a domnului Homostean George, fost Ministru de Interne in perioada 4 septembrie 1978 -3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...). Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestei cereri", se detaliaza in dosumentul citat.

Procurorul general, Tiberiu Nitu, a cerut marti presedintelui Romaniei sa formuleze, conform legii, cererea de urmarire penala pentru George Homostean (foto).

Cazul Gheorghe Ursu: Se cere inceperea urmaririi penale pentru fostul ministru Homostean

"Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul dosarului cunoscut generic 'Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil' aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Desi faptele ce formeaza obiectul cauzei au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale, avand in vedere ca normele de procedura sunt de stricta si imediata aplicare, procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabila si in prezenta cauza", se arata in intr-un comunicat al Ministerului Public.

Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem in dosarul disidentului Gheorghe Ursu

Nascut in 1926 la Soroca, inginerul si scriitorul Gheorghe Ursu a decedat in noiembrie 1985 ca urmare a torturii la care a fost supus in penitenciarul Rahova, din Capitala.

Disidentul a fost arestat dupa ce o colega de serviciu l-a denuntat ca scrie impotriva regimului Ceausescu in jurnalul sau intim. Jurnalul a fost confiscat, iar Gheorghe Ursu a murit din cauza batailor primite in inchisoare. O parte din paginile jurnalului au fost identificate de SRI in 2001 intr-o serie de manuscrise confiscate inainte de 1989.

In octombrie 2003, au fost condamnati in acest dosar la 20 de ani de inchisoare fostii colonei de militie, Tudor Stanica si Mihail Creanga, iar in decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu a fost condamnat la 3 ani de inchisoare.

D.T.

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...