Iohannis: Unele propuneri de modificare a Codurilor Penale sunt inacceptabile. E inadmisibil sa fie facute cu destinatie!

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 14:06
9804 citiri
Iohannis: Unele propuneri de modificare a Codurilor Penale sunt inacceptabile. E inadmisibil sa fie facute cu destinatie!

Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, propunerile parlamentarilor Puterii pentru modificarea Codurilor Penale, sustinand ca unele erau necesare si sunt bune, dar altele sunt inacceptabile.

"Unele dintre aceste modificari sunt necesare, fiindca e nevoie de o oarecare modificare a legislatiei, punere in acord cu decizii ale CCR si in unele puncte chiar cu legislatia europeana. Aceste propuneri sunt bune si cred ca Parlamentul le va prelucra si va introduce aceste chesstiuni.

Alte propuneri care au fost facute, nu vreau sa detaliez acum in acest cadru, sunt total inacceptabile si cred ca discutia parlamentara va revela care trebuie sa ramana in discutie si care trebuie sa iasa din discutie. Un principiu, insa, cred ca trebuie sa il inteleaga toata lumea - este inadmisibil ca unele modificari sa fie facute cu destinatie pentru unele persoane care vremelnic ocupa pozitii de decizie chiar in Parlament", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a decis, joi, ca dezbaterile generale privind modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala sa inceapa in 2 mai. Opozitia a acuzat ca modificarile Codurilor sunt "cu dedicatie" pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele comisiei, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, a sustinut insa ca prin aceste modificari se vrea "normalizarea vietii in Romania".

Ce se schimba

Proiectul de modificare a Codului Penal prevede ca emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infractiunea de ajutor dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masurii privative de libertate.

Declaratiile publice facute de autoritatile publice sau functionari publici prin care, inainte de pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, o persoana este considerata vinovata se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Pentru a scapa de pedeapsa, mituitorul sau faptuitorul trebuie sa denunte fapta in cel mult 6 luni de la data savarsirii acesteia si inainte de a incepe urmarirea penala. Se abroga articolul privind neglijenta in serviciu.

Conform proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala, in cursul urmaririi penale sau al judecatii pot fi comunicate public informatii doar daca acestea justifica un interes public, iar suspectii nu pot fi prezentati cu catuse sau alte mijloace de imobilizare de natura a induce in perceptia publica faptul ca ar fi vinovati de savarsirea unor infractiuni.

Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricarui act de urmarire penala sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza se sterg definitiv din copiile efectuate si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu exista mandat de perchezitie.

Dispozitiile legii ar urma sa se aplice si hotararilor pronuntate pana la intrarea acesteia in vigoare.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: NEWS.RO