Iohannis va merge la toate sedintele de guvern, dupa ordonanta anuntata de Teodorovici

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 14:01
6498 citiri
Iohannis va merge la toate sedintele de guvern, dupa ordonanta anuntata de Teodorovici

Presedintele Klaus Iohannis a criticat in termeni foarte duri ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, si a cerut Guvernului sa nu o adopte in aceasta forma.

Seful statului a subliniat ca documentul reprezinta un motiv de ingrijorare pentru toti romanii si a anuntat ca va merge la toate sedintele de guvern.

"E motiv de ingrijorare pentru toti romanii. Va face viata romanilor mai scumpa", a spus Iohannis despre OUG.

Intrebat daca va merge la toate sedintele de guvern de acum incolo, seful statului a raspuns "sigur!".

Iohannis a atras atentia ca modificarile fiscale si financiare anuntate de ministrul Finantelor arunca in haos economia si a precizat ca ordonanta nu are o analiza de fundamentare.

"Cu totii am aflat ca Guvernul pregateste o OUG pentru noi taxe si impozite. Ma duce cu gandul la o afirmatie pe care a facut-o doamna prim-ministru la discursul inaugural. Spunea ca nu va introduce noi impozite si taxe. Iata ca nu a trecut niciun an si introduce.

Aceasta OUG nu a fost discutata cu partenerii, nu are o analiza de fundamnetare, vine cu idei nemaiauzite pana acum. Arunca in haos economia. In acelasi timp, am primit asigurari de la responsabili din domeniul telecomunicatiilor ca aceasta chestiune ii va afecta si pe ei si vom plati mai mult la telefonie. E doar inceputul.

Pe scurt ne asteptam ca toate sa se scumpeasca. Acesta va fi efectul ordonantei.

Auzim de taxa de lacomie. Lacomia Guvernului PSD. Fac apel la Guvern sa se razgandeasca in privinta acestei OUG, sa o negocieze cu patronatele, cu sindicatele si dupa o analiza profunda si discutii sa revina cu o forma sustenabila", a declarat Iohannis.

Aceasta ordonanta, afirma presedintele, este dorita de Guvern pentru ca are probleme cu bugetul si doreste sa ia bani din economia privata.

"PSD a anuntat acum cateva luni de zile ca nu va introduce noi impozite si taxe si acum vine cu o OUG intitulata "fel de fel" pentru a lua bani din economia privata. Este clar ca e o problema cu bugetul. Asa se explica si ca nu avem un proiect de buget pentru 2019. N-au bani, nu stiu cum sa faca rost de bani si inventeaza pe picior tot felul de impozite si taxe. Total eronata aceasta abordare pesedista", a completat Iohannis.

Seful statului spune ca Guvernul putea adopta bugetul inca de pe 1 noiembrie si subliniaza ca "nu am avut nicio intentie de a opri acest proiect foarte important. Avizul CSAT a fost dat imediat ce a fost solicitat".

Iohannis merge la sedintele de guvern si pentru OUG pe amnistie si gratiere

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat si marti, de la Viena, ca va participa la sedintele de guvern, in contextul in care in ultima perioada s-a discutat foarte mult despre posibilitatea ca Guvernul sa dea o ordonanta de urgenta pe amnistie si gratiere.

"Am solicitat agenda. Am constatat din partea dnei premier o dorinta de colaborare. In repetate randuri m-a invitat sa colaboram. Iata ca voi colabora: voi merge la sedintele de guvern", a spus Iohannis.

In replica, Viorica Dancila i-a transmis presedintelui o scrisoare in care saluta faptul ca a raspuns la apelul sau de colaborare politica, insa ii arata in ce conditii va fi primit la Executiv.

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut marti seara o declaratie de presa in care a prezentat masurile fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

El a precizat ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri.

Una dintre ele este o taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca "taxa pe lacomie". Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.

Totodata, ministrul de Finante a anuntat ca se va stabili un plafon al pretului la gaze naturale.

O alta masura importanta vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...
Comentarii
Cititor ziare com
rank 5
Salamcusoia
rank 5
Clovnul PSD fara haz, s-a intors de la Moskova, Havana