Ziare.com

Iohannis vrea invatamant dual: Gresim cu un sistem ca pe vremea noastra

Joi, 24 Mai 2018, ora 13:19

   

Iohannis vrea invatamant dual: Gresim cu un sistem ca pe vremea noastra
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la uzinele Dacia de la Pitesti, ca este adeptul unui invatamant dual, care sa dea muncitori pregatiti in fabrici, dar planificarea unui sistem cum era inainte de Revolutie este o greseala.

"Personal sunt un adept al reintroducerii invatamantului dual de foarte multi ani incoace. Sa nu uitam ca noi am avut in Romania invatamant dual. Am renuntat la el dupa 1989. Nu se stie de ce. Cred ca cineva sa saturase sa duca elevi in fabrici.

Avem semnale in ultima vreme ca si la nivel de minister se intelege nevoia extinderii invatamantului dual si speranta mea si a dvs este sa ne miscam un pic mai repede. Proiectul Romania educata vrea sa vina cu o strategie pentru invatamantul romanesc, dar aceasta strategie va contine obligatoriu si partea de invatamant dual fara de care nu se poate", a spus Iohannis.

Seful statului sustine ca, fara o colaborare intre domenii, cum ar fi cu cel IT, nu va functiona un plan in educatie.

"Am spus ca este necesar si oportun sa se impleteasca industria auto cu industriile noi, atat IT, cat si creative. Acest lucru se poate intampla daca ne recalibram obiectivele mari din invatamant.

Fapt este ca generatia care intra acum la scoala stie instinctiv sa foloseasca un smartphone o tableta, dar pentru a deveni o competenta in folosirea unei cariere trebuie dezvoltata. Daca planificam un sistem de invatamant pentru cum a fost pe vremea noastra, gresim enorm. Nu vor avea competente elevii si nu vor fi competitivi", a mai afirmat Iohannis.

Ministerul Educatiei a aprobat, la finalul anului 2017, prin ordin de ministru, modelele in baza carora unitatile de invatamant pot incheia contracte cu operatorii economici in vederea pregatirii practice in invatamantul dual.

Potrivit ordinului, contractul reglementeaza statutul practicantului, drepturile si obligatiile acestuia, drepturile si obligatiile operatorului economic partener de practica, drepturile si obligatiile unitatii de invatamant, respectiv modul de evaluare a stagiului.

"Aceste documente vizeaza toate activitatile de profil stabilite prin contractul de parteneriat: stagiile de pregatire practica din planul-cadru de invatamant, precum si componenta de pregatire practica saptamanala (instruire si laborator tehnologic) din modulele de specialitate pentru calificarea profesionala vizata, convenite a se desfasura la acel operator economic sau in alte spatii stabilite de acesta pe baza unor conventii/contracte scrise, pe care le incheie, in acest scop, cu alti operatori economici sau furnizori de formare", se mai arata in comunicatul institutiei.

Activitatile realizate in timpul pregatirii practice la operatorul economic sunt evaluate, iar rezultatele se consemneaza in certificatul de pregatire practica in invatamantul dual, care atesta rezultatele invatarii desfasurate de elevi in timpul pregatirii si va fi inclus in portofoliul individual al elevului.

Certificatul este semnat si eliberat de unitatea de invatamant in care elevul este inmatriculat, dupa completarea si semnarea acestuia de catre operatorul economic partener de practica.

Citeste si Iohannis cere reexaminarea legii privind functionarea invatamantului dual
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3542 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mafia din minister

Mafia din minister si de la inspectorate, care nutreste un profund dispret pentru scolile profesionale, a scos media minima de admitere la liceu pentru a umfla artificial liceele ,,cliente" ca sa fie mai multe locuri pentru profesorii de matematica, romana...
Mai nou nu mai suporta nici scolile cu prtofil sportiv desi cele mai celebre scoli si universitati din lume isi fac un titlu de glorie din performantele sportive.
Nu e mai putin adevarat ca parintii viseaza ca odraslele lor sa ,,aiba o facultate" - nu conteaza care si le insufla dispret pentru meserii ca sudor, electrician, strungar...unde ar castiga mult mai bine decat ca ,,manager de raft" la vreun magazin.

 

Invatamint dual ?!

Iohannis bate cimpii, cu invatamintul lui dual, din cauza unei deformari profesionale securistice. Nu exista invatamint dual ! Exista invatamint aadecvat tuturor nevoilor societatii. Sa ia dracu exemplul colegiilor canadiene si americane, sau sa ia exemplul metodelor europene (nu stiu daca si acolo au colegii). La colgiile comunitare sa invata tot ceea ce are nevoie societatea, adica ce se cere pe piata muncii la un moment dat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor