Judecator CSM, scrisoare catre Iohannis. Iata ce ii cere presedintelui ales (Video)

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 12:09
8708 citiri
Judecator CSM, scrisoare catre Iohannis. Iata ce ii cere presedintelui ales (Video)

Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), arata ca are asteptari mari de la presedintele ales al Romaniei Klaus Iohannis si ii cere acestuia, intr-o scrisoare deschisa, sa solicite Parlamentului o serie de masuri esentiale pentru justitie.

Printre acestea se numara ridicarea imunitatii mai multor parlamentari, cum ar fi Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu sau Laszlo Borbely, si combaterea presiunilor asupra Justitiei, dupa cum a relatat Dumbrava in scrisoarea adresata lui Iohannis si obtinuta de stiripesurse.ro.

Una dintre solicitarile judecatorului se refera la denuntarea pactului de coabitare dintre presedinte si prim-ministru, despre care spune ca este neconstitutional.

Deputatii Dinita si Adam, pe mana instantei: Cand afla daca vor fi sau nu arestati

"Domnule presedinte Klaus Iohannis, un astfel de pact este unul in afara Constitutiei Romaniei. Nu pot fi facute intelegeri politice pe seama functionarii justitiei, in conditiile in care Constitutia si legile organice sunt cele care jaloneaza activitatea si functionarea justitiei", se arata in documentul citat.

Dumbrava ii mai cere lui Klaus Iohannis sa nu permita implicarea politicului in numirea anumitor persoane in functiile de conducere ale institutiilor din sistemul judiciar: "Va solicit ca din perspectiva functiei de presedinte, in acord cu care trebuie sa vegheati la buna functionare a autoritatilor publice, sa interveniti public si decisiv pentru a rupe acest lant al implicarii politicului in numirea in functii de conducere la cele mai importante structuri ale sistemului judiciar".

De asemenea, membrul CSM vrea ca procesul de ridicare a imunitatii parlamentarilor cu probleme sa continue, enumerand senatori si deputati in cazul carora se impune inceperea urmaririi penale.

Deputatul Mircea Rosca, retinut de DNA si dus cu catuse in arest (Video)

"Exista cereri ale procurorului general de ridicare a imunitatii unor parlamentari respinse fara o justificare de catre Parlament, si ma refer la domnii senatori si deputati, printre altii: Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan.

Trebuie reluata procedura in cazul acestor parlamentari, iar plenul Parlamentului sa dea liber justitiei in a verifica acuzatiile aduse de procurori. De asemenea, este nevoie, pana la modificarea Constitutiei Romaniei, de o noua lege privind ridicarea imunitatii prin care sa se prevada in mod clar ridicarea barierelor nejustificate in indeplinirea actului de justitie", mai scrie Horatiu Dumbrava.

Acesta ii cere presedintelui ales sa se asigure ca niciun procuror sau judecator sa nu fie colaborator al Securitatii si sa intervina pentru reincriminarea persoanelor care fac presiuni asupra Justitiei.

Ecaterina Andronescu poate fi urmarita penal: Nu va pierdeti increderea in onestitatea mea

Serban Mihailescu, dat pe mana DNA in dosarul Microsoft: Ma asteptam

Totodata, Dumbrava sustine ca Iohannis trebuie sa contribuie la gasirea unor solutii pentru confiscarea extinsa a averilor celor condamnati in special pentru coruptie si criminalitate organizata, precum si sa asigure finantarea corespunzatoare a sistemului judiciar.

Scrisoarea judecatorului Horatiu Dumbrava vine in contextul in care, dupa alegerile de duminica, Parlamentul a ridicat imunitatea senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, cercetati de DNA in dosarul Microsoft, si a avizat luarea de masuri preventive in cazul deputatilor Ioan Adam, Ion Dinita si Mircea Rosca.

Citeste si:
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...