Articol citit de 3205 ori
LOL
"Klaus Iohannia, in vizita in R. Moldova"
jurnalism .. adevarat !
"Va promit ca Romania va proteja fara doar si poate integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova" .. cu ce ? si contra cui ?
Klaus Iohannia
Halal ziare, nici macar numele presedintelui nu sunteti in stare sa-l scrieti corect, vai de educatia voastra ...
Politica vestului in Republica Moldova prin ajuror romanesc
Johannis este doar un intermediar in lobby-ul vestului in Rep.Moldova.
In Rep.Moldova pro-rusii si pro-vesticii sint cam 50-50%. Balanta e greu de inclinat. Un element care va conta tot mai mult in aceasta ecuatie este pozitia Romaniei.
Regimul actual nu va mai rezista multa vreme.
Pozitia pe care o va avea Romania dupa prabusirea regimului actual va fi una de neutralitate, pentru neutralitatea serveste acum mult mai bine interesele de securitate nationala ale Romaniei in regiune.
Nu ne permitem un razboi impotriva Rusiei, cu care nu e exclus sa avem la un moment dat frontiera comuna si nici nu are sens Romania neavind o relatie conflictuala cu Rusia, alta decit una indusa de lobby-ul vestic in Romania, reprezentat de politruci.
Pina si Basescu a inceput sa aiba o pozitie mai rezervata. Vezi aici:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Traian+Basescu+Ucraina+e+o+ciorba+in+care+nu+ne+putem+amesteca
Politica de neutralitate a fost si politica Republicii Moldova pina de curind si nu putem spune ca a avut probleme militare majore cu Rusia. Rusii doresc sa aiba avanpostul militar Transnistria. Asta este doctrina lor de aparare. In afara de asta insa Rusia nu a avut o pozitie ofensiva. Situatia in regiunea a ramas stabila timp de peste 20 de ani.
Treptat basarabenii devin mai informati si incep sa-si dea seama ca vestul nu e chiar solutia ideala la problema lor si ca migrarea spre vest se poate lasa cu un razboi care sa aiba consecinte catastrofale.
Drept urmare, vesticii simt ca situatia le scapa din mina (in Romania deja le-a scapat) si incearca sa se mai foloseasca de politrucii din Romania, pina cind acestia cad. E evident ca se prabusesc.
Drept urmare, vesticii nu mai au la modul direct atita trecere in Republica Moldova si atunci incearca sa se foloseasca de politicienii romani si de influenta romaneasca, care par a fi mai usor tolerate.
Influenta romaneasca e un vest, mai putin vestic, mai fratesc (fratele mai mare), mai prietenos si mai apropiat.
Pentru a nu avea o politica incoerenta Republica Moldova ar putea promova o politica mai retinuta in ce priveste migrarea spre vest. O asemenea pozitie ar fi indicutabil mai utila in relatia cu Romania, in situatia in care regimul politic din Romania si clasa politica actuala se vor prabusi.
In caz contrar, exista riscul ca politica Republicii Moldova sa ajunga in dezacord cu politica Romaneasca de dupa prabusirea regimului de politruci, ceea ce va face in mod indiscutabil, o eventuala unificare, imposibila si chiar si numai intarirea relatiilor, dificile.
Romania e o tara in care euroscepticismul creste si va fi dificil sa apropii sau sa unesti doua tari, care au politici care merg in sensuri opuse. Romania se departeaza ideologice de UE in mod gradual (tot mai multi cer retragerea Romaniei din UE si exista si argumente rationale in acest sens) si Republica Moldova se apropie.