Klaus Iohannis a inceput jocul "ataca si scufunda"! Cum se apara Liviu Dragnea?

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:00
11049 citiri
Klaus Iohannis a inceput jocul "ataca si scufunda"! Cum se apara Liviu Dragnea?

Intr-un mod neasteptat, presedintele Romaniei si-a batut propriul record de combativitate de cand locuieste la Palatul Cotroceni: intr-o singura saptamana a cerut de doua ori demisia premierului si a declarat ca rupe orice punte de comunicare cu Liviu Dragnea, presedintele PSD.

Atacul sefului statului la Viorica Dancila e justificat de incapacitatea premierului Romaniei de a coordona Guvernul, dar si de jocul dubios facut de aceasta in ce priveste "operatiunea de mutare a ambasadei din Israel".

Nu mai e un secret pentru nimeni ca Viorica Dancila e manevrata de liderul social-democrat. Ceea ce pare a fi socant e faptul ca doamna Dancila nu trece ordinele venite de la Dragnea prin niciun filtru personal, jucand exact rolul de "interpus" al sefului PSD in Executivul Romaniei.

E o situatie observata de Klaus Iohannis si amendata de acesta in termeni extrem de duri, daca e sa ne raportam la calmul prezidential.

Atunci nu a fost momentul

Dar de ce a iesit presedintele Iohannis din tacerea care l-a consacrat? Foarte multi oameni s-au intrebat, pe buna dreptate, de ce a acceptat-o pe doamna Dancila pentru aceasta pozitie. Nu-i era greu sa observe relatia de supunere oarba fata de Liviu Dragnea.

In opinia mea, in urma cu trei luni, "nu a fost momentul", ca sa-l citez pe regretatul caricaturist Mihai Stanescu.

Liviu Dragnea iesise intarit din confruntarea cu Mihai Tudose, fostul premier. In sedinta furtunoasa din Comitetul Executiv National al PSD din ianuarie, Liviu Dragnea a reusit sa primeasca un vot de incredere din partea conducerii partidului, iar Tudose isi da demisia.

O buna oportunitate de a incepe procedurile de suspendare

Cred ca daca, in acel moment, Klaus Iohannis refuza propunerea venita de la alianta PSD-ALDE, pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu ar fi fost o buna oportunitate sa porneasca procedurile de suspendare. Aveau un motiv solid, l-ar fi acuzat pe seful statului ca "nu respecta votul romanilor" si, probabil, cei doi ar fi avut majoritatea necesara pentru a-l demite pe Iohannis pana la organizarea referendumului.

Acceptand propunerea venita de la Liviu Dragnea, seful statului a evitat o criza politica majora. Cum era de asteptat, Viorica Dancila nu a facut altceva decat sa execute comenzile venite de la liderul PSD, generand tensiuni politice, diplomatice si sociale.

Dar de ce a iesit Klaus Iohannis la atac acum, la 100 de zile de cand la Palatul Victoria e Viorica Dancila?

In opinia mea, e momentul in care intre PSD si cetateni s-a rupt orice punte de legatura. Esecul salarizarii unitare care a scos angajatii din Sanatate in strada, esecul Revolutiei Fiscale care a generat haos atat in colectarea taxelor, dar si in activitatea companiilor, cresterea ratelor la credite, majorarea preturilor, toate acestea au minat exact increderea celor care au votat PSD in 2016.

Relatia tensionata dintre Dragnea si Tariceanu

Un alt calcul pe care l-a facut presedintele probabil e unul politic. Cred ca, in acest moment, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu isi asuma un mare risc in cazul in care vor incerca suspendarea presedintelui. S-ar putea ca multi parlamentari din arcul majoritatii sa fie greu de convins sa sustina un vot de demitere a presedintelui Iohannis.

Pe de alta parte, chiar relatia dintre Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu nu mai e una fara tensiuni. E o competitie acerba intre cei doi pentru a castiga sustinerea intregului bloc politic PSD-ALDE in perspectiva cursei prezidentiale din 2019.

Isi poate asuma Liviu Dragnea riscul de a-l trimite pe Tariceanu la Cotroceni, chiar si numai pentru doua saptamani, in cazul suspendarii presedintelui ales?

Iesirile repetate ale domnului Iohannis cred ca au legatura cu intrarea intr-o noua etapa. La un an si jumatate de la preluarea puterii, PSD a ratat tot. In ciuda cresterii economice, posibila prosperitate a oamenilor a fost inghitita de inflatie si de majorarea ratelor la credite. Cresterea nivelului de trai a ramas doar pe hartia atat de promovatului program de guvernare al PSD.

Contestarea Vioricai Dancila va continua

Presedintele Iohannis, in opinia mea, va continua sa o conteste pe Viorica Dancila pana aceasta ori va renunta de buna voie, ori, la prima criza sociala, presiunea opiniei publice va provoca demisia Guvernului.

Doamna Dancila cred ca nu va rezista la Palatul Victoria, de exemplu, daca se declanseaza greva generala in Sanatate.

De asemenea, domnul Iohannis, in discursul sau nu face referiri la ALDE si la Tariceanu, pentru a le oferi parlamentarilor din acest grup politic posibilitatea de a iesi din alianta cu PSD.

Liviu Dragnea a ajuns cu spatele la zid si e obligat sa se apere de atacurile presedintelui. In plus, foarte curand va trebui sa ia o decizie majora - il suspenda pe Iohannis sau rezista, incercand sa intre in cursa prezidentiala. Orice decizie va lua e una care implica mari riscuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Iohannis demisie Dancila, #Iohannis atac Dragnea, #Iohannis critica PSD, #Iohannis Guvern tensiuni , #presedinte