Klaus Iohannis cere in instanta anularea raportului ANI

Marti, 26 Mai 2015, ora 09:20
4876 citiri
Klaus Iohannis cere in instanta anularea raportului ANI
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis cere in instanta anularea raportului ANI in care seful statului era acuzat de incompatibilitate, in perioada cand acesta a fost primar al Sibiului.

Cererea a fost depusa la Curtea de Apel Alba Iulia, iar procesul va avea loc miercuri.

Instanta suprema a anulat deja raportul la inceputul anului.

Iohannis scapa de dosarul de incompatibilitate. ICCJ a respins recursul ANI

In 21 ianuarie, completul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost incompatibil in perioada in care a fost primar al Sibiului. Astfel, ICCJ a respins recursul ANI, verdictul fiind definitiv.

ANI a stabilit ca Iohannis s-a aflat in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete, dar acesta a contestat raportul si Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate in prima instanta, dupa care ANI a facut recurs.

Iohannis, prima reactie dupa ce a scapat de procesul de incompatibilitate

In data de 25 noiembrie, 2014, instanta suprema a admis judecarea pe fond a recursului in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, primul termen fiind stabilit in 14 ianuarie. Au fost citati atunci atat presedintele Klaus Iohannis, cat si un reprezentant al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Avocatii lui Iohannis au cerut insa respingerea recursului depus de ANI. Unul dintre ei a argumentat ca ANI nu a dovedit starea de incompatibilitate a clientului sau, iar cel de al doilea a sustinut ca ANI recunoaste caracterul regional al societatii Apa si Canal, asa ca decizia CCR nu se aplica in acest caz.

Klaus Iohannis s-a declarat in permanenta convins ca nu a incalcat legea. De asemenea, cu o luna inainte de turul intai al alegerilor, el a spus ca nu are cum sa se mai retraga din cursa prezidentiala, dar oricum va castiga procesul cu ANI.

Ulterior, Iohannis si-a nuantat declaratiile, dand asigurari ca, daca va pierde procesul, va face un gest de "moralitate".

Intrebat ce ar insemna "un act de moralitate", el a raspuns: "Pai, trebuie sa iau atitudine fata de rezolutia pe care o vom avea atunci. Cand o vom avea, atunci fiti sigur ca voi face un pas cu care vor fi toti foarte multumiti", fara sa dea detalii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis ANI incompatibilitate, #Klaus Iohannis anulare raport ANI , #presedinte