Klaus Iohannis cheama maine partidele la consultari

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 12:20
18395 citiri
Klaus Iohannis cheama maine partidele la consultari
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca miercuri va avea prima runda de consultari cu partidele care au intrat in Parlament, in vedea formarii noului Guvern.

Iata programul consultarilor de miercuri

Acesta a precizat ca nu se teme de un eventual proces de suspendare, care ar putea fi demarat de PSD, si nu a comentat posibilitatea ca Liviu Dragnea sa fie propunerea majoritatii parlamentare pentru functia de premier.

PSD a castigat alegerile parlamentare cu peste 45% din voturi, pe urmatoarele locuri s-au clasat PNL - aproximativ 20% si USR - sub 9%, a anuntat BEC marti, dupa numararea fizica a voturilor in 99,82% din sectii.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui:

- Alegerile s-au terminat cu bine si in principiu si rezultatele se cunosc destul de bine.

- Vreau sa ma refer la cateva chestiuni legate de alegerile parlamentare. Primul lucru, trebuie sa remarcam ca alegerile au decurs in liniste, fara incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate si vreau sa multumesc tuturor celor implicati in organizarea alegerilor.

- Merita multumiri Guvernul, MAI si structurile din cadrul Ministerului, care si-au facut datoria.

- Multumiri merita de asemenea si STS-ul si o multumire speciala merita si observatorii independenti, care au contribuit la bunul mers al lucrurilor.

- Referitor la rata de participare, este o rata pe care o consider mica, de 39,5 la suta, dar se incadreaza in participarea pe care am avut-o si altadata la alegeri parlamentare. Mi-am dorit foarte mult sa avem o participare mai buna, dar consider ca cei care au avut un cuvant de spus au facut-o si sunt multumit ca alegerile s-au incheiat bine.

- Asteptam rezultatele finale. Se pare ca aceste rezultate vor veni in cursul acestei saptamani, probabil spre sfarsit, dupa ce se rezolva si contestatiile.

- Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, in afara de acest lucru vreau sa se stie ca maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament, vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care are de-a face cu formarea Guvernului.

- Daca pana la sfarsitul acestei saptamani vom avea rezultatele, atunci este foarte probabil ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa consult noul Parlament.

Intrebari:

Au aparut voci din PSD care va ameninta cu suspendarea din functie, daca nu veti respecta vointa poporului - Liviu Dragnea premier. Veti impune in continuare acele criterii de integritate?

- Maine am prima runda de consultari si vom vedea cum isi doreste fiecare sa-si propuna agenda.

Ati enuntat inainte de aceste alegeri principiile pe care le veti lua in considerare. Daca se modifica legea, veti renunta la principii, daca legea va permite?

- Nu am conditionat criteriile de integritate de nicio lege. Dar da, legea exista din 2001.

- Cand am enuntat criteriile de integritate, nu am legat de nicio lege. Daca legea va ramane sau nu, este o chestiune care va depinde de Parlament, de CCR. Cand vom avea ceva, vom discuta ceva.

Va temeti de eventualitatea declansarii unui demers de suspendare din functie?

- Nu ma tem de niciun demers politic legitim.

- Voi avea multe discutii cu persoana care va fi desemnata pentru pozitia de prim-ministru, pentru a avea o buna imagine asupra a ce va propune cel desemnat.

Ar trebui ca Dacian Ciolos sa-si asume un rol dupa aceste alegeri?

- Toate aceste chestiuni vor fi discutate in interiorul partidelor.

- Este prematur sa discutam despre asa ceva, cand abia maine avem prima runda de consultari.

Veti merge pana la dizolvarea Parlamentului?

- Nu stiu de ce trebuie sa luam in calcul astfel de scenarii extreme. Toata lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pamant si va proceda la formarea unui Guvern.

Ati vorbit pana acum cu dl Dragnea?

- Maine vom discuta.

Cum comentati rezultatele obtinute de PNL?

- Aceste rezultate nu le comentez, le vor comenta cei din PNL si toti analistii.

Mai vedeti posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Ciolos?

- Asta o sa-mi spuna probabil partidele maine.

Ati avut vreo intalnire cu premierul Dacian Ciolos?

- Nu am avut. Toate intalnirile mele publice sunt comunicate pe site-ul nostru.

***********

In acest moment, cel mai discutat subiect este cel al propunerii pe care noua majoritate parlamentara o va face pentru functia de prim-ministru.

Cel mai vehiculat nume este cel al lui Liviu Dragnea, presedintele PSD, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudei de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, la inceputul lunii octombrie, ca nu va desemna premier o persoana urmarita penal sau condamnata.

#Iohannis consultari partide, #Klaus Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis declaratii alegeri parlamentare, #Iohannis declaratii parlamentare, #Iohannis propunere premier, #Iohannis Dragnea premier , #presedinte