Klaus Iohannis, de un an in fruntea tarii: Plusuri si minusuri - Dezbatere Ziare.com

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 07:14
5735 citiri
Klaus Iohannis, de un an in fruntea tarii: Plusuri si minusuri - Dezbatere Ziare.com

Peste 6,2 milioane de romani l-au votat, in urma cu un an, pe Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei. A fost un an plin, cu multe evenimente, atat interne, cat si externe.

Cum s-a descurcat insa Klaus Iohannis in fruntea tarii in acest an? Care au fost plusurile sale in primul an de presedinte al Romaniei si care au fost minusurile?

Plusurile presedintelui Klaus Iohannis din primul an de mandat

Analistul politic Bruno Stefan considera ca un atuu al lui Klaus Iohannis in primul an de mandat il reprezinta stimularea Justitiei sa intre cu mai multa autoritate decat pe vremea lui Traian Basescu in lumea infractionalitatii.

"In primul an de presedintie a lui Iohannis au fost arestate pentru coruptie mai multe persoane decat in toti cei 10 ani ai lui Traian Basescu si nici intr-o suta de mandate ale lui Ion Iliescu nu s-ar fi atins justitia de anumiti oameni puternici asa cum s-a atins in ultimul an. Pare ca nimeni nu mai e protejat pentru ilegalitatile facute", a declarat Bruno Stefan pentru Ziare.com.

Subordonarea totala a PSD si PNL precum si aducerea la guvernare a unei echipe de experti au reprezentat alte doua atuu-ri ale presedintelui Klaus Iohannis.

"Subordonarea totala a PSD si PNL - grupurile puternice si foarte vocale din cele doua partide s-au supus total vointei presedintelui Iohannis. Nu exista nici o voce care sa se opuna lui. Opozitia o fac acum Traian Basescu si cativa oameni pe bloguri, forumuri si Facebook (cu putin impact public in cazul celor din urma). In spatiul politic s-a asternut o tacere pe care stilul laconic al presedintelui o va face si mai evidenta in perioada urmatoare.

Aducerea la guvernare a unei echipe de experti - cabinetul Ciolos este incarcat cu multa incredere din partea populatiei pentru ca joaca un rol sanitar: de inlaturare a smecherilor cu specialisti in functiile publice", a precizat Brunos Stefan.

La randul sau, analistul politic Radu Magdin sustine ca printre lucrurile bune facute de Klaus Iohannis in primul an de mandat se numara lipsa de conflict puternic intre Palate precum si confirmarea parteneriatelor externe cheie deja existente.

"In plan intern: lipsa de conflict puternic intre Palate, o gestiune mult mai atenta si mai eleganta a dezacordurilor cu Parlamentul si Guvernul; reusita promovarii, prin acest stil, a mai multor initiative cheie, precum votul prin corespondenta. In plan extern: eleganta si respectabilitatea din intern s-a transpus si in plan extern; confirmarea parteneriatelor cheie deja existente", a declarat Radu Magdin pentru Ziare.com.

Numirile de la SIE si SRI, precum si lupta impotriva coruptiei se numara, in opinia lui George Ripa, consultant politic si presedinte CASA (Centrul pentru Analiza Strategica Aplicata), printre plusurile lui Klaus Iohannis in primul an de mandat.

"La plusuri cred ca putem trece faptul ca a reusit sa isi impuna unele proiecte in ciuda unei majoritati parlamentare ostile, iar aici merita mentionate cele doua numiri la SIE si SRI si adoptarea incompletei Strategii de Securitate Nationala. In acelasi timp, a reusit fara mari eforturi sa faca cele mai importante partide parlamentare, PNL si PSD, sa se ralieze "proiectului" prezidential.

Adoptarea de catre cele doua partide, aproape simultan, a unor coduri etice aproape identice dau senzatia ca anumite zone, inclusiv cea prezidentiala, si-a impus punctul de vedere in fata partidelor. Tot la plusuri cred ca merita mentionata sussinerea luptei impotriva coruptiei.

Pe plan extern, doua chestiuni merita aplaudate: continuarea politicii externe pro-americane, incepute si consolidate de predecesorul sau, si pozitia pe migranti, conforma cu interesele de securitate si cu opinia majoritatii romanilor", a precizat George Ripa.

Minusurile presedintelui Klaus Iohannis din primul an de mandat

In ceea ce priveste partile mai putin bune ale lui Klaus Iohannis din acest prim an de mandat, Bruno Stefan spune ca printre ele se numara slaba comunicare cu populatia, absenta unei strategii de tara dar si indiferenta fata de probleme sociale care s-au agravat.

"Minusurile lui Iohannis au fost:

1. Slaba comunicare cu populatia in momente in care vocea lui ar fi fost bine sa fie auzita.

2. Absenta unei strategii de tara - a unei directii in care sa indrepte Romania in anii urmatori. Si a unei strategii de dezvoltare care sa fie bugetata si implementata. Bugetul este inca unul de avarie si nu reflecta o viziune care sa mobilizeze resursele si energiile pentru implinirea ei.

3. Indiferenta fata de probleme sociale care s-au agravat: relatiile clientelare din invatamant si sanatate, depopularea masiva a mediului rural de catre oamenii adulti (comunele au ramas aziluri de batrani si de copii fara parinti langa ei), faramitarea administrativ-teritoriala a tarii care mentine in saracie multe localitati (cele aproape 3.200 localitati ar trebui grupate in 600-900 localitati) ", a declarat Bruno Stefan.

In opinia lui Radu Magdin, nu este bine ca exista sentimentul ca presedintele este mult prea prezent pe Facebook.

"In plan intern: sentimentul ca presedintele e mai prezent pe Facebook decat in actiunea prezidentiala propriu-zisa; dezamagirea unei parti din audienta sa prin faptul ca eleganta sa nu e compatibila cu ideea de Presedinte jucator (slabiciune, ca perceptie, prin comparatie cu modelul Basescu) ;

In plan extern: lipsa de idei noi in materie de politica externa, lipsa de comunicare internationala pro-activa (toata interviurile sunt reactive, nu de promovare, din initiativa romaneasca, a unei idei anume), atasarea Romaniei la grupul minoritar de blocaj in chestiunea refugiatilor, in ciuda apelurilor Germaniei, Frantei si Italiei, parteneri cheie", considera Radu Magdin ca ar fi minusurile lui Klaus Iohannis in acest an.

George Ripa crede ca minusurile sefului statului tin mai degraba de perceptia ca presedintele nu promoveaza valori si principii morale.

"Astfel, nu am avut reactii la valul de pensii speciale, in momentele in care Parlamentul apara coruptii sau cand a primit incompleta lege a votului prin corespondenta. Un minus cred ca poate fi considerat si fuga de responsabilitatile externe, iar aici merita mentionate cele trei intalniri PPE la care a lipsit (inclusiv un Congres) si ultimul Consiliu European.

Asumarea aduce cu sine si riscuri de imagine, iar aici cred ca sta cheia intregului an calendaristic in care presedintele a stat la Cotroceni: atentia la sondaje si teama ca perceptia romanilor s-ar putea schimba, in ceea ce il priveste.

In 2016 insa nu cred ca istoria va mai avea rabdare cu presedintele Iohannis. Va veni momentul, mult mai repede decat se asteapta, in care trebuie sa spuna raspicat cine este, ce sustine si care sunt valorile si principiile pentru care este gata sa-si riste cariera politica sau chiar viata. In 2016, discursurile scrise de Mihalache, nici asa nici altminteri, nu-l vor mai ajuta. Timpul nu mai are rabdare", a precizat George Ripa.

Ziare.com va invita la dezbatere. Care credeti ca au fost plusurile lui Klaus Iohannis in primul an de presedinte al Romaniei si care considerati ca au fost minusurile?

Citeste si:
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacționat marţi, 16 august, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din...