Iohannis, conferinta comuna cu Juncker: Ce asteapta Bruxelles-ul pentru a primi Romania in Schengen

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 18:05
11203 citiri
Iohannis, conferinta comuna cu Juncker: Ce asteapta Bruxelles-ul pentru a primi Romania in Schengen

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut declaratii de presa dupa ce s-a intalnit, joi, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles cu presedintele acestei institutii, Jean-Claude Juncker.

Seful statului a spus ca a gasit acelasi punct de vedere cu liderul Comisiei Europene cu privire la aderarea la spatiul Schengen, cei doi discutand si despre MCV, al carui urmator raport va fi publicat peste cateva zile.

Aderarea la zona euro si fondurile europene sunt alte subiecte pe marginea carora au purtat discutii Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker.

Intalnirea dintre seful statului si inaltul oficial european are loc in contextul primei vizite externe oficiale pe care o face Klaus Iohannis, la aproape o luna de la preluarea mandatului de presedinte.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis si ale lui Jean-Claude Juncker:

Jean-Claude Juncker:

- Ne face placere sa ne intalnim, ne-am intalnit duminica in circumstante care nu ne-au pemis sa discutam problemele de azi.

- Sper ca domnia sa va apropia si mai mult Romania de Europa, care nu ar fi completa fara ea.

- Ma simt foarte apropiat de aceasta tara si ma bucur ca am reusit sa abordez cu dl Iohannis foarte multe subiecte.

Klaus Iohannis:

- Vreau sa subliniez ca mi-a facut foarte mare placere sa il intalnesc pe domnul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu care ne cunoastem de ceva vreme.

- Sunt foarte bucuros sa va spun ca am gasit nu doar intelegere, ci si punct de vedere aproape identic cu al meu la dl presedinte Juncker pe mai multe teme importante pentru Romania.

- Am subliniat dorinta mea si a noastra, a romanilor, de a finaliza procesul de integrare totala in Uniunea Europeana.

- Este unul din cele mai importante obiective din mandatul meu - europenizarea completa a Romaniei.

- Avem acelasi punct de vedere asupra tematicii Schengen.

- Am discutat despre MCV. Peste cateva zile vom avea un nou raport pe aceasta speta. Am cazut de acord ca acest lucru ne incurajeaza sa spunem ca in urmatorii ani vom finaliza aceasta procedura cu succes, pentru ca Romania a facut progrese semnificative in consolidarea institutiilor statului. Am avut puncte de vedere identice in aceasta chestiune.

- O tema importanta este aderarea la zona euro, un deziderat al Romaniei si romanilor.

- Am cazut de acord ca acesta este un lucru foarte bun, de dorit, si vom lucra pe aceasta speta.

- Am avut ocazia sa discutam despre fondurile europene si am solicitat sprijinul domnului presedinte, care ne-a fost promis.

- Am discutat despre pactul in privinta cheltuielilor pe Aparare si a fost apreciat acest lucru.

- Vreau sa mentionez si intalnirea pe care am avut-o inainte, cu presedintele Consiliului European, dl Donald Tusk, o intalnire foarte buna, amicala.

- Am primit acelasi tip de raspuns si acelasi tip de deschidere.

- Va multumesc foarte mult.

Raspunsuri la intrebari:

- Astazi, cei doi presedinti au impartasit ideea mea ca Romania poate si trebuie sa devina membru al spatiului Schengen.

- Voi mai avea discutii pe aceasta tema, primele discutii in luna februarie, cu ocazia unei vizite combinate in Franta si Germania.

- Tema South Stream nu a fost abordata nici cu presedintele Tusk, nici cu presedintele Juncker. Independenta energetica a Romaniei este una dintre preocuparile mele si Romania va cauta alte posibilitati de a merge mai departe pe tema independentei energetice.

- Merci beaucoup!

Iohannis s-a intalnit, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk

Iohannis, prima vizita la Bruxelles: Aprofundarea integrarii europene, prioritate a mandatului meu

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, in prima vizita oficiala externa din mandatul sau, la Bruxelles, si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

La plecarea spre Bruxelles, presedintele a afirmat, pe aeroport, ca aprofundarea integrarii europene este prioritatea sa.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...