Klaus Iohannis: Vrem ca Romania sa fie mult mai profund integrata in toate procesele UE

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 17:52
4862 citiri
Klaus Iohannis: Vrem ca Romania sa fie mult mai profund integrata in toate procesele UE
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, joi dupa-amiaza, de la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre reuniunea Consiliului European, care are loc vineri la Bratislava.

Seful statului a evidentiat subiectele care vor fi abordate in cadrul intalnirii dintre cei 27 lideri ai tarilor din UE, mai putin Marea Britanie, care a votat pentru iesirea din Uniune.

De altfel, Brexit-ul va fi una dintre temele de discutie, alaturi de securitatea interna si externa a UE, precum si fenomenul migratiei si situatia economica.

Klaus Iohannis a atras atentia ca trebuie evitata fragmentarea Uniunii Europene, a vorbit despre federalizarea UE si a explicat cand ar putea Romania sa adere la zona euro, subliniind ca este exclus ca acest lucru sa aiba loc pana in anul 2019.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Voi participa la Bratislava la o intrunire informala a Consiliului European, in cadrul careia tema principala este viitorul UE, in situatia creata de Brexit.

- In pregatire, am avut discutii cu mai multi lideri europeni pe mai multe teme importante pentru toata lumea.

- Am avut o intalnire cu Francois Hollande si am discutat destul de mult pe aceasta tematica. Inainte, am discutat la Berlin cu dna cancelar Angela Merkel. Tot atunci au participat si premierul Belgiei si cel luxemburghez si am avut o convorbire telefonica cu dl Donald Tusk.

- Am discutat chestiuni legate de viitorul UE si de modul in care functioneaza UE.

- Este foarte important ca in cadrul intalnirii de la Bratislava sa facem o evaluare a starii UE si sa discutam despre obiectivele Uniunii pe termen mediu si lung. Aceste lucruri nu se pot hotari intr-o singura intalnire, dar este un proces de reflexie.

- In martie 2017, se va aniversa la Roma prima semnare a Tratatului de la Roma, care s-a petrecut acum 60 de ani, de unde a pornit practic UE.

- Trebuie sa fie o Uniune orientata catre rezultate pragmatice si coerente, o Uniune flexibila, o Uniune mai apropiata de cetatenii europeni.

- Trebuie sa depasim actualul imobilism care se constata ca exista in cadrul proiectului european. Trebuie sa recastigam un impuls politic. Trebuie sa redam proiectului european credibilitate interna si externa.

- UE se considera si este unul dintre marii actori globali, dar aflam de la lideri cu care discutam ca si la intalnirile care au loc in alta parte, lumea isi pune intrebari despre relevanta UE in viitor, despre felul in care UE raspunde crizelor si intrebarilor.

- Este foarte important sa evitam fragmentarea UE.

- Trebuie sa ne concentam pe demersuri, proiecte si abordari care ne unesc si nu pe cele care aprofundeaza diviziunea est - vest, respectiv nord - sud. Aceste falii nu sunt bune pentru Uniune, ele nu permit o dezvoltare coerenta a Uniunii.

- Aceste linii de actiune cred ca trebuie sa se axeze pe patru lucruri - primul fiind concentrarea pe acele dosare care stimuleaza coeziunea.

- Al doilea: mentinerea libertatilor cheie ale UE.

- In al treilea rand: sa ne concentram pe cresterea transparentei si a legitimitatii institutiilor europene.

- In al patrulea rand: comunicarea. Constatam foarte des ca la Bruxelles vin lideri nationali si toti vorbesc de bine despre Uniunea Europeana, despre viitorul ei, despre ce trebuie sa facem noi ca sa functioneze. Aceeasi lideri merg acasa si incep sa aiba un discurs exact opus, acuza Uniunea Europeana, pentru toate greselile care de fapt se fac in plan national, pentru toate esecurile pe care fiecare le are la el acasa.

- Pozitia Romaniei este de o importanta strategica nationala pentru noi. Este foarte clar: vrem o aprofundare a integrarii europene, vrem ca Romania sa fie mult mai profund integrata in toate procesele UE si credem ca o integrare mai profunda este una dintre solutiile multiplelor crize europene.

- Pe cei mai multi ii preocupa fenomenul migratiei, securitatea interna cu aspectul tragic al terorismului, securitatea externa si situatia economica.

- Viitorul Uniunii depinde de felul in care reusim sa raspundem acestor preocupari.

- La Bratislava voi sustine ca prioritatile noastre strategice trebuie sa fie securitatea interna si cea externa a UE, cresterea economica, crearea de locuri de munca in special pentru tineri - avem un somaj mult prea mare la nivelul Uniunii - si consolidarea pietei interne a Uniunii.

- In contextul atacurilor teroriste din ultima vreme si al crizei migratiei, cred ca trebuie sa acordam o atentie speciala protectiei cetatenilor europeni si protectiei frontierelor externe ale Uniunii.

- Toti cetatenii europeni trebuie sa se simta in siguranta acolo unde traiesc. O Uniune care nu se poate apara, care nu isi poate asigura frontierele nu este o Uniune pe care ne-o dorim.

- Trebuie sa livram securitate si prosperitate, sunt lucrurile pe care toata lumea le asteapta de la noi, de la UE. Este evident ca un loc central in preocuparile noastre trebuie sa il joace relansarea cresterii economice.

Intrebari:

Sunt voci care spun ca adancirea procesului de integrare vor duce la federalizarea Europei. Veti cere mai multa putere la Bruxelles sau la Bucuresti?

- Este o discutie care se poarta de multa lume si de mult timp. Discutia este federalizare vs. suveranitate. In realitate, cred ca este o tema falsa. Este cazul sa discutam despre o Europa mai buna.

- Uneori este mai bine sa lasam unele lucruri in seama politicienilor nationali, dar in alte cazuri este bine sa se creeze o comanda unica, pentru a se permite o comanda unitara.

In ce stadiu este tara noastra privind aderarea la zona euro?

- Initial s-a vehiculat ca termen de integrare anul 2019. A fost un termen inaintat atunci prea optimist, as spune irealist. 2019 este exclus pentru noi. Cand se va intampla acest lucru trebuie sa stabileasca in primul rand specialistii, care sa evalueze in ce masura este pregatita economia romaneasca, pentru ca o aderare care se petrece prea repede nu este de dorit.

Credeti ca am putea privi Brexitul drept o oportunitate?

- Este un eveniment trist, daca un membru al UE hotaraste sa plece. Nu este cazul sa privim Brexitul ca pe un eveniment pozitiv in spatiul european.

- Foarte multi cetateni considera ca institutiile europene rezolva prea putine probleme. Aceasta este o perceptie, care trebuie sa se schimbe. Pentru asta este nevoie si de o schimbare a felului in care institutiile europene actioneaza si decid.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Klaus Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis reuniune Consiliul European, #Iohannis declaratii Brexit , #presedinte