Ziare.com

Klaus Iohannis, dupa Consiliul European: Romania pune conditii pentru a sustine tinta de reducere cu 55% a emisiilor pana in 2030

de Laurentiu Sirbu
Vineri, 16 Octombrie 2020, ora 17:56

   

Klaus Iohannis, dupa Consiliul European: Romania pune conditii pentru a sustine tinta de reducere cu 55% a emisiilor pana in 2030
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat vineri, 16 octombrie, dupa reuniunea Consiliului European care a dezbatut propunerea Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana la sfarsitul anului 2030, ca Romania ar putea accepta sustinerea acestei tinte, dar numai in anumite conditii.

Planul Comisiei Europene nu poate fi implementat decat prin consens, si aproximativ jumatate dintre tarile UE s-au declarat impotriva acestuia, din cauza costurilor economice si sociale presupuse de trecerea la o economie verde si renuntarea totala la industriilor poluante. Polonia, care vrea sa isi apere productia energetica pe baza de carbune, a amenintat chiar cu blocarea proiectului.

"Concluziile adoptate de liderii europeni referitoare la aceasta tema fac referire la faptul ca toate statele membre ale Uniunii trebuie sa participe la efortul colectiv de atingere a acestui obiectiv, cu luarea in considerare a circumstantelor nationale si a principiilor echitatii si solidaritatii.

In acest context, Consiliul European invita Comisia Europeana sa aiba un dialog aprofundat cu statele membre ale Uniunii pentru a evalua situatiile specifice si impactul la nivel national", explica, vineri, Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Aceasta sustine ca liderii europeni vor reveni asupra acestui subiect la reuniunea din decembrie 2020 pentru a agrea noua tinta de reducere a emisiilor pentru 2030.

Administratia Prezidentiala precizeaza totodata si conditiile pe care le pune Romania pentru a sustine planul Comisiei Europene:

"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 este una foarte ambitioasa, care ar putea fi acceptata de catre Romania, in anumite conditii. In acest sens, Presedintele Romaniei a mentionat faptul ca atingerea acestei tinte va depinde de instituirea unor mecanisme de sprijin si flexibilitati adaptate nevoilor si specificului statelor membre. De asemenea, trebuie luate in considerare eforturile de decarbonizare anterioare, precum si diferentele de dezvoltare dintre statele membre, astfel incat partajarea eforturilor la nivelul Uniunii sa se realizeze de o maniera echitabila.

Presedintele Klaus Iohannis a reafirmat importanta asigurarii finantarii de catre UE a actiunilor din domeniul schimbarilor climatice, in special pe baza noilor instrumente dedicate redresarii economice, in functie de prioritatile fiecarui stat membru.

Presedintele Romaniei a aratat ca, pentru asigurarea implementarii adecvate a noilor angajamente, este necesara respectarea unor conditii esentiale. Prima dintre acestea se refera la faptul ca modalitatea de atingere a noilor tinte trebuie decisa la nivel national, avand in vedere ca nu exista o solutie unica, aplicabila tuturor statelor membre. Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este importanta mentinerea unui cadru flexibil, care sa permita tuturor tarilor din Uniune sa identifice cele mai potrivite solutii pentru contributia la atingerea unor noi obiective in domeniu.

De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul ca stabilirea mix-ului energetic trebuie sa ramana o competenta nationala, context in care este necesara adaptarea, la nivel national, a masurilor de conformare la noile obiective din domeniul schimbarilor climatice".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gravitate

Punem conditii pt aerul curat , pt apa limpede. Ce na*ba punem condintii si la constructia de autostrazi la noi. Suntem ceva de genul : "Da pesmetii sunt moi". Dar cand ne-o da americanii singura conditie a noastra ii sa aducem noi vaselina.

 

Marele Dezbinator

Individ fabricat in retortele securiste de la Grivco si care de cand isi lafaie kuurul la Cotroceni nu a facut ABSOLUT nimic decat sa dezbine tara. Ramane in istorie ca un presdedinte jalnic si fara nici o realizare a lui

 

Ba Ghitza, intoarce-te acasa !

Ghenararii pucisti te asteapta.
Ce ai discutat vara asta cu Ponta, Coldea, Maior, Cristoiu, Gusa, Andronic, Ciocirlan,Budescu cind i-ai chemat la raport la Mykonos, Roma, Monte Carlo, Belgrad, Dubai ?
Te scapa iarasi CCR si SS .

Vezi ca te cauta Ghita!! !A venit acasa!!!!

.

treaba cu consensul ....

este un nonsense care va dispare in viitor. nu pot niste foame-n gat din uniune sa tina in loc progresul uniunii prin votul lor negativ.
in forma in care este astazi UE nu poate functiona in viitor.
diferentele in viitorul uniunii sunt mari intre felul cum vade vestul care are si puterea financiara si paduchiosii din est.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor