Klaus Iohannis, dupa consultari: Intram in normalitate. Exista un acord pe trei mari chestiuni

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 19:22
8458 citiri
Klaus Iohannis, dupa consultari: Intram in normalitate. Exista un acord pe trei mari chestiuni
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca Romania intra treptat "in normalitate", apreciind ca exista un acord pe trei mari chestiuni in urma consultarilor de luni, cu partidele si formatiunile politice parlamentare.

Intr-o declaratie de presa sustinuta de la Palatul Cotroceni, luni seara, seful statului si-a exprimat speranta ca, pana la jumatatea lunii mai, sa fie adoptata si trimisa spre promuglare legea alegerilor locale si legea finantarii partidelor si campaniilor electorale.

De asemenea, seful statului a evitat sa raspunda daca va promulga o eventuala lege a pensiilor speciale pentru parlamentari, subliniind ca asteapta intai sa vada daca o asemenea prevedere legala va fi trimisa spre promulgare de catre Parlament.

Legislatia privind alegerile locale, votul din diaspora si votul prin corespondenta sunt alte zone in care, potrivit sefului statului, s-a ajuns la un acord cu formatiunile politice prezente la consultari.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Apreciez interesul pentru aceste consultari, dar si participarea partidelor politice la aceste consultari.

- Ma bucur sa constat ca, cu acest tip de consultare, intram in normalitate.

- Este un nou pas facut spre alt fel de politica, una a normalitatii. Urmatorul pas este ca aceste discutii sa se concretizeze in proiecte asteptate de politicieni si de cetateni.

- Sunt cateva proiecte convenite la precedentele consultari, care au progresat.

- Votul pentru diaspora nu a facut mari progrese.

- Exista un acord pe trei mari chestiuni. Pana la jumatatea lunii mai, sa fie adoptata si trimisa spre promuglare legea alegerilor locale si legea finantarii partidelor si campaniilor electorale.

Voicu: Reexaminarea legii finantarii partidelor este in sensul unor corectii, nu a eliminarii acesteia

- Lucrul bine facut incepe cu legislatia bine facuta.

- In ultimii 25 de ani, legislatia prost facuta a dus la stagnare si de multe ori si la ineficienta.

- Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari.

- Ma bucur sa constat ca partidele politice au fost de acord cu aceste modificari.

- A doua zona de acord se refera la legislatia privind alegerile locale.

Senatul a adoptat legea alegerilor locale: Primarii, alesi intr-un tur

- Al treilea aspect se refera la votul pentru diaspora, respectiv votul prin corespondenta.

- Toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica.

- Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit si voi urmari cu mare atentie ce se intampla in aceasta speta.

- Legea privind Statutul senatorilor si deputatilor a fost pusa in acord cu Constitutia, care mi se pare extraordinar. Mai bine tarziu decat niciodata.

- Am aflat ca legea referitoare la alegerile locale a trecut azi cu bine prin Senat. E un semn bun, un semn ca, daca se doreste, chestiunile se pot rezolva.

Intrebari:

Despre cererile de incuviintare a cererilor pentru arestari si retineri - v-ati gandit sa incheiati un acord azi?

- M-am referit de destul de multe ori la aceasta chestiune si lucrurile s-au miscat. Camera Deputatilor si-a schimbat regulamentul, este un proces, mai sunt pasi de facut.

- Nu este nevoie neaparat de un acord intre partide, este nevoie de vointa politica. Azi toata lumea mi-a spus ca exista vointa politica si am speranta ca lucrurile se vor misca si in continuare.

- Presedintele nu poate sa ceara garantii partidelor. Se doreste o accelerare si transparentizare. Astept rezultatele.

Vot la vedere?

- Este initiativa care va fi discutata in Parlament si, daca se poate, ar fi o solutie interesanta.

- In Romania, separatia puterilor in stat functioneaza si nu exista o super sau supraputere. Trebuie sa functioneze impreuna.

Modificarea Constitutiei?

- Din discutiile avute cu partidele, parerile sunt impartite daca este posibil sa se finalizeze sau nu mai este posibil. Eu cred ca partidele trebuie sa se puna de acord daca se doreste sau nu sa se puna de acord pe acest subiect.

Victor Ponta spunea ca nu orice procuror trebuie sa ancheteze alesii.

- Singura chestiune prezentata a fost cine trebuie sa semneze corespondenta intre procurori si camerele din Parlament. M-am informat: in aceasta chestiune nu exista o reglementare, exista doar o cutuma. Chestiunea este secundara, nu este vorba de fondul problemei.

- Pentru parlamentar, cercetarea se face la PICCJ.

Pensiile speciale le promulgati?

- Nici nu s-au lamurit parlamentarii. Haideti sa asteptam rezultatul din Parlament. Astept sa vad ce se intampla in Parlament.

Pensii speciale pentru parlamentari: Ce spune Iohannis

Ar fi oportun sa se ia in discutie schimbarea statutului procurorilor?

- Nu a venit nimeni cu aceasta initiativa. Dar parerea mea este ca nu este oportun asa ceva.

- Am constatat ca CCR nu a sesizat un conflict, dar s-a facut acea modificare in regulament, care a pus lucrurile in normalitate. Dorinta mea este sa rezolvam problemele.

In baza carui articol ati organizat consultarile?

- In baza atributiei mele de a negocia intre componentele statului si societatea civila.

- Cred ca daca vorbim despre o discutie sau despre consultari, nu este nevoie de un articol special. Orice partid invitat putea sa vina sau sa nu vina, si constat cu bucurie ca lumea a venit. A fost total in cadrul constitutional.

O senatoare spunea ca indemnizatia nu ii ajunge nici macar pentru coafor. Salariile si pensiile sunt corespunzatoare cu statutul pe care il au parlamentarii?

- Este o discutie despre pensiile parlamentarilor si poate fi purtata oricat de departe. Iarasi se ajunge la a discuta anumite chestiuni importante foarte personalizat. Ar fi perfect daca chestiunile ar fi trasate mai mult la modul general.

Parlamentarii se plang si de indemnizatie - Senator PNL: Salariul nu-mi ajunge nici pentru coafor

- Astept cu mare interes ca aceasta chestiune sa fie clarificata de cei care sunt alesi pentru a le clarifica.

- Este o chestiune foarte subiectiva, fiecare evalueaza cum considera.

Sunt voci care reproseaza ca nu sunteti destul de activ. Cum le raspundeti?

- Presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune.

- Nu trebuie sa ies eu la microfon sa spun ce trebuie facut. Nu cred ca trebuie sa comentez eu personal orice eveniment.

SIE si DIICOT inca nu au sefi plini. Aveti pe cineva in vedere? Dl Horodniceanu va este pe plac?

- Chestiunile ma preocupa si vedeti ca se misca.

- Nu am programat urmatoarea sesiune de discutii cu partidele, dar daca va fi nevoie, chiar daca lucrurile se misca, voi face astfel de consultari. Interesul meu este sa facem ce am promis. Daca este nevoie de inca o runda de consultari, o vom face. Este corect sa dam o sansa partidelor sa faca ceea ce au promis.

Ce inseamna termeni utili pentru votul prin corespondenta?

- Cel putin un an inainte de alegerile parlamentare. Optim ar fi in aceasta sesiune, dar cel tarziu pana cu un an inainte de alegerile parlamentare, deci undeva pana la mijlocul toamnei, ca sa o putem aplica in 2016 la alegerile parlamentare. Nu am stabilit aceasta data limita, mi-am exprimat ingrijorarea ca nu s-a facut aproape nimic in aceasta zona si am promisiunea tuturor ca se vor ocupa de aceasta chestiune.

Referitor la salarizare: premierul a spus ca si premierul si presedintele ar trebui sa castige mai bine.

- Cuantumul salariului sau indemnizatiei trebuie sa reflecte intr-o oarecare masura ierarhia in stat. Stiti foarte bine cat castiga presedintele, prim-ministrul, un director dintr-o regie autonoma, concluziile se pot trage foarte simplu.

- Va multumesc, va doresc o seara buna!

Declaratia sefului statului a venit dupa cele aproximativ opt ore de consultari purtate, pe parcursul zilei, cu partidele si formatiunile politice care sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei.

Consultari la Cotroceni: Partidele au dat raportul, divergente pe votul in diaspora

Presedintele Klaus Iohannis a invitat, luni, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor parlamentare pentru consultari pe diverse subiecte de actualitate. Intalnirile au inceput la ora 10:00.

Pe agenda au figurat, printre altele, legislatia electorala, inclusiv votul romanilor din diaspora, si procedurile de incuviintare a urmaririi penale, retinerii, arestarii sau perchezitiei senatorilor si deputatilor, potrivit unui comunicat Administratia Prezidentiala.

Zi plina la Cotroceni: Iohannis, a treia runda de consultari cu partidele

PSD si PNL au exprimat pozitii divergente cu privire la alegerea primarilor sau asigurarea conditiilor de vot pentru romanii din diaspora, dar toti liderii de partide s-au aratat gata sa sprijine modificarea codului electoral in aceasta legislatura.

In timp ce reprezentantii UDMR s-au aratat sceptici cu privire la revizuirea Constitutiei pana in 2016, cei ai minoritatilor s-au aratat reticenti fata de introducerea votului prin corespondenta pentru diaspora.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Klaus Iohannis consultari partide, #Iohannis consultari Cotroceni, #Iohannis declaratii Cotroceni, #partide parlamentare consultari Cotroceni , #presedinte
Comentarii