
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre rezultatul consultarilor avute in aceeasi zi cu reprezentantii partidelor parlamentare, precum si despre ultimul raport MCV pentru Romania.
Potrivit sefului statului, "este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti", subliniind ca factorii de decizie sunt "pe drumul cel bun" si ca partidele politice au convenit ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa se asigure o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora.
Iohannis, consultari cu partidele: De la codul electoral pana la desfiintarea CNA
De asemenea, vorbind despre raportul MCV, presedintele a remarcat ca acesta este "preponderent pozitiv" si a salutat evaluarea pozitiva privind activitatea institutiilor care se ocupa cu combaterea coruptiei.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
- In ce priveste consultarile, am pornit de la obiectivele pe care le aveam pentru Romania. Reforma institutiilor politice este una dintre prioritatile mandatului meu.
- Timp de 25 de ani am parcurs o etapa care a insemnat crearea institutiilor democratice, crearea tranzitiei, dar si un set de experimente, reusite sau nu.
- Cred ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti.
- Am in vedere trei directii.
- Incurajarea celor din diaspora sa voteze. Trebuie sa aducem oamenii mai aproape de politica, sa nu avem doua Romanii, una a politicienilor si un a oamenilor.
- Integritatea, dar nu inteleasa in sensul juridic, ci ca mod de lucru.
- Durabilitate: sa gandim un cadru legislativ care sa asigure si eficienta. Sa construim institutii foarte solide.
- In felul acesta, putem sa avem pe termen lung o competitie electorala bazata pe solutii, nu o confruntare de dragul confruntarii. Asa se vor diminua si fenomene precum mita electorala si turismul electoral.
- Acesta este cadrul in care am supus partidelor spre discutie solutiile pentru a ne asigura ca romanii din strainatate au toate solutiile pentru a-si exercita dreptul de vot.
- Legislatia electorala: atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare.
- Legislatia partidelor politice, precum si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale.
- O tema importanta pe agenda a fost accelerarea si simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor.
- Am pornit de la premisa ca ne putem raporta la aceste subiecte ca instrumente, pentru a ne atinge obiectivele politice mai sus mentionate.
- Au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Toate partidele si-au mentionat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor pentru incuviintarea arestarii, retinerii sau perchezitiei parlamentarilor.
- Exista toate premisele ca o solutie legislativa sa fie adoptata in scurt timp.
- S-a dat si semnalul de vointa politica asteptata de toata lumea.
- Pana la finele sesiunii parlamentare, am convenit sa avem o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora.
- A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu il fac cu mine, presedintele, ci in raport cu electoratul, care asteapta aceste solutii.
Despre raportul MCV
- O a doua tema mai mare este raportul MCV si vreau sa spun cateva cuvinte despre acest raport.
- Raportul este preponderent pozitiv. Una dintre concluziile cele mai importante este ca obiectivele majore ale luptei impotriva coruptiei sunt in mare masura asumate la nivelul societatii romanesti.
- Salut evaluarea pozitiva cu privire la activitatea institutiilor cheie in combaterea coruptiei, fapt care a contribuit la increderea cetatenilor romani in actul anticoruptie.
- Este nevoie insa de continuarea reformelor, pentru a asigura natura ireversibila in combaterea coruptiei.
Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV
- Am luat nota de observatiile critice formulate de Comisia Europeana. Este datoria oamenilor politici sa tina cont de aceste observatii.
- Vointa politica in acest sens trebuie probata prin fapte si in raport cu angajamentele.
- Indeplinirea acestor recomandari trebuie sa reprezinte prioritati pentru autoritatile romane, pentru ca Romania sa indeplineasca cat mai curand si integral obiectivele MCV.
- Garantarea statului de drept si lupta impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului meu de presedinte al Romaniei.
- Va multumesc!
Cu ce idei s-a dus Ponta la Iohannis: Imunitatea parlamentara si votul in diaspora
Raport MCV pentru Romania - critici pentru Avocatul Poporului si Parlament
Raportul MCV pentru Romania, care a fost publicat miercuri, lauda progresele inregistrate de tara noastra, insa critica Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.
Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament
Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta. In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM sunt laudate de oficialii europeni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.