Klaus Iohannis: E momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei. Sa nu avem doua Romanii

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 19:12
13394 citiri
Klaus Iohannis: E momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei. Sa nu avem doua Romanii
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre rezultatul consultarilor avute in aceeasi zi cu reprezentantii partidelor parlamentare, precum si despre ultimul raport MCV pentru Romania.

Potrivit sefului statului, "este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti", subliniind ca factorii de decizie sunt "pe drumul cel bun" si ca partidele politice au convenit ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa se asigure o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora.

Iohannis, consultari cu partidele: De la codul electoral pana la desfiintarea CNA

De asemenea, vorbind despre raportul MCV, presedintele a remarcat ca acesta este "preponderent pozitiv" si a salutat evaluarea pozitiva privind activitatea institutiilor care se ocupa cu combaterea coruptiei.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- In ce priveste consultarile, am pornit de la obiectivele pe care le aveam pentru Romania. Reforma institutiilor politice este una dintre prioritatile mandatului meu.

- Timp de 25 de ani am parcurs o etapa care a insemnat crearea institutiilor democratice, crearea tranzitiei, dar si un set de experimente, reusite sau nu.

- Cred ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti.

- Am in vedere trei directii.

- Incurajarea celor din diaspora sa voteze. Trebuie sa aducem oamenii mai aproape de politica, sa nu avem doua Romanii, una a politicienilor si un a oamenilor.

- Integritatea, dar nu inteleasa in sensul juridic, ci ca mod de lucru.

- Durabilitate: sa gandim un cadru legislativ care sa asigure si eficienta. Sa construim institutii foarte solide.

- In felul acesta, putem sa avem pe termen lung o competitie electorala bazata pe solutii, nu o confruntare de dragul confruntarii. Asa se vor diminua si fenomene precum mita electorala si turismul electoral.

- Acesta este cadrul in care am supus partidelor spre discutie solutiile pentru a ne asigura ca romanii din strainatate au toate solutiile pentru a-si exercita dreptul de vot.

- Legislatia electorala: atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare.

- Legislatia partidelor politice, precum si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale.

- O tema importanta pe agenda a fost accelerarea si simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor.

- Am pornit de la premisa ca ne putem raporta la aceste subiecte ca instrumente, pentru a ne atinge obiectivele politice mai sus mentionate.

- Au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Toate partidele si-au mentionat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor pentru incuviintarea arestarii, retinerii sau perchezitiei parlamentarilor.

- Exista toate premisele ca o solutie legislativa sa fie adoptata in scurt timp.

- S-a dat si semnalul de vointa politica asteptata de toata lumea.

- Pana la finele sesiunii parlamentare, am convenit sa avem o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora.

- A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu il fac cu mine, presedintele, ci in raport cu electoratul, care asteapta aceste solutii.

Despre raportul MCV

- O a doua tema mai mare este raportul MCV si vreau sa spun cateva cuvinte despre acest raport.

- Raportul este preponderent pozitiv. Una dintre concluziile cele mai importante este ca obiectivele majore ale luptei impotriva coruptiei sunt in mare masura asumate la nivelul societatii romanesti.

- Salut evaluarea pozitiva cu privire la activitatea institutiilor cheie in combaterea coruptiei, fapt care a contribuit la increderea cetatenilor romani in actul anticoruptie.

- Este nevoie insa de continuarea reformelor, pentru a asigura natura ireversibila in combaterea coruptiei.

Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV

- Am luat nota de observatiile critice formulate de Comisia Europeana. Este datoria oamenilor politici sa tina cont de aceste observatii.

- Vointa politica in acest sens trebuie probata prin fapte si in raport cu angajamentele.

- Indeplinirea acestor recomandari trebuie sa reprezinte prioritati pentru autoritatile romane, pentru ca Romania sa indeplineasca cat mai curand si integral obiectivele MCV.

- Garantarea statului de drept si lupta impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului meu de presedinte al Romaniei.

- Va multumesc!

Cu ce idei s-a dus Ponta la Iohannis: Imunitatea parlamentara si votul in diaspora

Raport MCV pentru Romania - critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

Raportul MCV pentru Romania, care a fost publicat miercuri, lauda progresele inregistrate de tara noastra, insa critica Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta. In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM sunt laudate de oficialii europeni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....