Iohannis face radiografia alegerilor dupa o saptamana: Singur nu pot reforma partidele

Luni, 13 Iunie 2016, ora 17:43
5621 citiri
Iohannis face radiografia alegerilor dupa o saptamana: Singur nu pot reforma partidele
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a sustinut, luni, o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni.

Seful statului a vorbit despre alegerile locale din 5 iunie. Acesta a laudat implementarea sistemului electronic menit sa impiedice votul multiplu, care a functionat foarte bine, dupa cum a spus presedintele.

Totusi, seful statului a criticat modul in care au fost comunicate datele oficiale, atragand atentia ca si-ar fi dorit ca acest lucru sa se faca intr-un mod mai prietenos.

Klaus Iohannis a explicat ca in urma alegerilor locale concluzia este ca noul Parlament trebuie sa evalueze necesitatea introducerii alegerilor locale in doua tururi pentru primari.

Seful statului a transmis Guvernului sa inceapa o campanie de constientizare fata de importanta prezentarii oamenilor la vot la urmatoarele alegeri. Presedintele a tinut sa precizeze ca doar prin prezenta la vot romanii vor reusi sa schimbe clasa politica, lucru pe care il cer in ultimii ani.

"Eu pot sa invit partidele sa se reformeze, pot sa vorbesc despre reformarea clasei politice, dar singur nu pot face acest lucru. Dumneavoastra, alegatorii, trebuie sa schimbati prin vot felul in care actioneaza partidele politice", le-a transmis presedintele Iohannis alegatorilor.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui.

- Rezultatele BEC validate de Tribunalul Bucuresti incheie alegerile locale. Asa cum am promis, vreau sa fac cateva consideratii despre organizare si rezultate. In privinta rezultatelor datele arata ca procesul electoral s-a desfasurat fara probleme. In premiera a fost elaborat un sistem pentru a impiedica votul multiplu, sistemul a functionat perfect.

- Mi-as fi dorit o comunicare mai rapida si un mod mai prietenos de comunicare, ca orice cetatean sa poata identifica rapid cine, ce si unde a castigat. Insist ca lumea sa vina la vot, sa voteze in toate tipurile de alegeri.

- Constatam ca la nivel national exista doua mari partide care si-au consolidat pozitia. Ma bucura faptul ca au existat multi independenti si partide nou create care au intrat in competitie. Este de discutat modul in care legislatia electorala a raspuns asteptarilor cetatenilor.

- In privinta votului intr-un tur sau doua mi-am exprimat deseori opinia. Devine si mai evident ca noul Parlament trebuie sa evalueze necesitatea introducerii alegerilor locale in doua tururi pentru primari. Este evident ca pentru alegerile parlamentare, Guvernului ii revine o sarcina importanta. Cineva trebuie sa se ocupe de o campanie de constientizare. Sa mobilizeze electoratul sa mearga la vot.

- De cativa ani, romanii cer o noua clasa politica. Rolul fundamental in reformarea si innoirea clasei politice il au alegatorii. Nu trebuie sa ne imaginam ca altcineva poate sa schimbe clasa politica. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politica. Eu pot sa invit partidele sa se reformeze, pot sa vorbesc pentru reformarea clasei poltice. Dar singur nu pot sa fac acest lucru. Dvs, alegatorii, trebuie sa votati.

- Administratia se poate invata, politica se poate invata, integritatea nu se poate invata. Un politician ori este integru, ori nu. Pentru o comunitate e foarte important sa aleaga un om integru. Acest principiu a fost abordat diferit de partide. Unele au luat treaba foarte in serios, au stabilit criterii de integritate si le-au respectat, altele doar au mimat. Alegatorul trebuie sa decida cine are dreptate.

- Alegerile locale s-au incheiat, dar munca pentru noii alesi abia incepe. Si alegatorii, si societatea civila trebuie sa urmareasca cu mare atentie noii alesi, cum respecta ce au facut si ce au promis. Este foarte important. Urmatoarele alegeri vin in curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis declaratii Palatul Cotroceni , #presedinte