Iohannis, mesaj pentru cei care-i prezic finalul mandatului: Sa nu-si faca iluzii!

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 20:17
7645 citiri
Iohannis, mesaj pentru cei care-i prezic finalul mandatului: Sa nu-si faca iluzii!

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a aparat de acuzatiile de neimplicare in viata publica si le-a transmis celor care-i prezic un final anticipat al mandatului "sa nu-si faca iluzii".

Iohannis a tinut sa explice cateva lucruri care au starnit "vii discutii in spatiul public", intr-un discurs sustinut sustinut la Timisoara.

Chiar a scazut increderea in Iohannis? Vina presedintelui si ce il sapa la radacina

Acesta a precizat ca a preferat in inceputul mandatului sau sa lase faptele sa vorbeasca de la sine, ceea ce a parut ca o "absenta din arena", insa i-a asigurat pe romanii din tara si strainatate ca "presedintele lor ii vede, ii aude si le cunoaste problemele".

"Am preferat, pentru a nu deschide fronturi si falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul functiei prezidentiale, sa 'las de la mine', cum se spune, si sa nu raspund provocarilor. Am crezut intotdeauna ca e mai bine sa vorbeasca actiunile si faptele mele si ca Presedintele trebuie sa fie un factor de echilibru cat mai puternic.

A iesi din sfera senzationalului cotidian inseamna, in opinia mea, ca Presedintele sa nu intretina dispute si sa nu alunece in polemici. A construi consensul inseamna deseori sa aplanezi conflicte, iar acest lucru a parut, poate, ca o absenta din arena. Ceea ce am dorit sa fie o dovada de normalitate, unii au interpretat ca lipsa de implicare. Va asigur, insa, ca nu este. Vreau sa le transmit de aici, de la aceasta tribuna romanilor din tara si din strainatate ca presedintele lor ii vede, ii aude si le cunoaste problemele", a subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis, de un an in fruntea tarii: Plusuri si minusuri - Dezbatere Ziare.com

Seful statului a punctat ca vrea sa redea functiei de presedinte prestanta pe care Constitutia si statutul le revendica, adica o schimbare de practica si un alt mod de lucru. Iohannis a sustinut ca "seriozitate" si "respect" au fost termenii cu care a tratat orice actiune in calitate de presedinte.

"Acesta sunt eu - vorbesc mai putin. Vorbesc mai putin si imi pasa. Imi pasa cum arata aceasta tara, cum ne respectam pe noi insine in interior si cum suntem priviti in afara. Cu cat reprezentantul unui stat este mai serios si mai responsabil in relatia cu partenerii sai externi, cu atat mai mult natiunea sa va avea de castigat. Presedintele nu se reprezinta pe sine, ci ii reprezinta pe cei care l-au ales", a continuat Iohannis.

Iohannis, in Turcia: A fost primit cu salve de tun de Erdogan

Totodata, Iohannis a raspuns si celor care l-au criticat ca s-a plimbat prea mult si ca vizitele sale externe nu au avut niciun efect.

"Unii au spus ca am calatorit prea mult. Este gresit, pentru ca oriunde am mers, cu oricine m-am intalnit, au fost relatii de reinnodat, lucruri de pus la punct, parteneriate de consolidat, punti de legat. Nici aici lucrurile nu se intampla peste noapte.

E nevoie ca partenerii nostri sa aiba in fata ochilor seriozitate, calm, interes si mai ales predictibilitate si continuitate, o abordare asezata, pe termen lung. Am dorit ca Romania sa fie reprezentata cum se cuvine, am aratat peste tot ca suntem de incredere, ca avem o economie solida si atractiva pentru investitii, un stat de drept cu legi clare si proiecte concrete pe care le vom duce la capat", a continuat Iohnnis.

Iohannis, vizita de trei zile in Italia si Vatican - cand este primit de Papa Francisc

Seful statului a mentionat ca efectele unor astfel de vizite nu se vad imediat, dar ca pun bazele sanatoase ale unei imagini externe care onoreaza Romania si pe romani.

"Pe aceasta baza vor veni cu siguranta rezultate concrete: credibilizarea tarii noastre, investitii, locuri de munca", a punctat seful statului.

Mai mult, a adaugat Iohannis, in tarile in care a fost s-a intalnit cu reprezentantii comunitatilor de romani, ceea ce reprezinta o promisiune onorata. In plus, a mai spus seful statului in discursul de la Timisoara, si-a onorat si promisiunea de a avea legea votului prin corespondenta.

"Sigur, problemele sunt diverse si asteptarile mari, dar avem toate premisele pentru a reusi sa consolidam o legatura cu diaspora, care sa fie in beneficiul tuturor, al celor din tara si al celor de peste hotare", a adaugat presedintele tarii.

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...