Klaus Iohannis, la Conferinta pentru Securitate: Trebuie sa consolidam NATO

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 20:44
4169 citiri
Klaus Iohannis, la Conferinta pentru Securitate: Trebuie sa consolidam NATO
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis, aflat in Germania, a sustinut sambata un discurs, in cadrul celei de-a 52-a Conferinte pentru Securitate, desfasurata la Munchen.

Acesta a insistat pe ideea consolidarii NATO, in calitate de garant al securitatii euroatlantice, dar si pe importanta strategica a Marii Negre, pe care o considera cruciala atat pentru securitatea regionala, cat si pentru intreaga securitate euroatlantica, arata site-ul Presedintiei.

Presedintele a atras atentia ca "ne confruntam simultan cu provocari multidimensionale, atat din est, cat si din sud. Desi de natura diferita, acestea sunt cruciale pentru securitatea euroatlantica. Eroziunea valorilor si a normelor, precum si incalcarea principiilor fundamentale ale dreptului international ne-au adus in punctul in care ne aflam in prezent".

Klaus Iohannis a punctat si faptul ca situatia actuala este "efectul unei lipse de vointa politica si hotarare manifestata de anumite state si de alti actori de a respecta principiile, normele si instrumentele care au fost construite de-a lungul deceniilor".

Presedintele a trecut in revista si adevaratele provocari cu care se confrunta in prezent UE, diferite de cele din anii trecuti: "In acelasi timp, o amenintare crescanda a terorismului, precum si un flux de migranti fara precedent exercita o presiune suplimentara asupra Europei. Criza migrantilor, in mod special, ne-a demonstrat potentiala fragilitate a constructiei europene si eficienta limitata a institutiilor noastre.

Nu cu mult timp in urma, principala tema de pe agenda era extinderea. Acum, trebuie sa gasim solutii pentru a mentine soliditatea si unitatea Uniunii Europene, proiectul european insusi fiind sub semnul intrebarii.

Toate aceste provocari cu care ne confruntam acum nu doar pun la indoiala securitatea; ele distrug increderea, in sanul societatilor noastre, intre oameni, tari si actori politici internationali.

Ne regasim acum intr-o situatie care reclama mai mult decat reactie si adaptare la circumstante si la evolutii continue ale mediului international. Trebuie sa ne redefinim viitorul, plecand de la aceste realitati".

Aceste probleme pot fi rezolvate, a dat de inteles presedintele, insa o conditie de baza este consolidarea NATO: "In primul rand, tinand cont de contextul actual, trebuie sa consolidam NATO in calitate de garant al securitatii euroatlantice si sa ne concentram asupra apararii colective, investind masiv in sectorul politic si in cel strategic.

Trebuie sa pretuim puternica legatura transatlantica, completata de o contributie europeana crescanda, in conformitate cu Declaratia Summitului din Tara Galilor".

Presedintele a tinut sa salute si decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Initiativei de Reasigurare Europeana, "o expresie a angajamentului privind securitatea in Europa si fata de obiectivele noastre comune ca organizatie".

O alta tema abordata de seful statului la Munchen a fost Marea Neagra: "In lumina recentelor evenimente si avand in vedere contextul geopolitic, zona Marii Negre se dovedeste a fi cruciala atat pentru securitatea regionala, cat si pentru intreaga securitate euroatlantica.

Nu ne putem permite sa gandim limitat din punct de vedere strategic, iar competenta si expertiza noastra pot contribui substantial la solutionarea problemelor care alcatuiesc arcul de instabilitate din zona Marii Negre.

In calitate de partener previzibil si de incredere in cadrul NATO, Romania ramane un pilon al democratiei si al stabilitatii in aceasta regiune. Vom continua sa fim o sursa de securitate la frontiera de est a NATO si a UE".

Iohannis: Regiunea Marii Negre trebuie sa constituie o zona de importanta strategica pentru NATO

Presedintele a tinut sa sublinieze faptul ca Romania a crescut, in 2016, bugetul destinat apararii. In plus, a mai spus Iohannis, "avem un acord, semnat de catre toate partidele politice din Romania, conform caruia urmarim sa atingem un nivel de cel putin 2% din PIB pentru cheltuieli publice in domeniul apararii nationale, pana in 2017".

Inainte de a-si tine discursul, Klaus Iohannis s-a intalnit, tot sambata, cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

Ieri, seful statului s-a intalnit cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer. In cadrul intalnirii, cei doua oficiali au discutat, printre altele, despre criza migratiei la nivelul Uniunii Europene.

In cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen am vorbit despre redefinirea viitorului NATO, avand in vedere evolutiile mediului international. Este necesara consolidarea Aliantei in calitate de garant al securitatii euroatlantice. Trebuie sa gasim echilibrul corect, sa transmitem ca suntem puternici si uniti, ca ne sustinem reciproc, la fel cum ne sustinem valorile si principiile, gata de a le apara daca este nevoie. Zona Marii Negre se dovedeste a fi cruciala atat pentru securitatea regionala, cat si pentru intreaga securitate euroatlantica. In calitate de partener previzibil si de incredere in cadrul NATO, Romania ramane un pilon al democratiei si al stabilitatii in aceasta regiune. Vom continua sa fim o sursa de securitate la frontiera de est a NATO si a UE.

Posted by Klaus Iohannis on Saturday, February 13, 2016

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Iohannis discurs Munchen, #Iohannis conferinta securitate Munchen, #Iohannis Germania , #presedinte