Klaus Iohannis, la TV5 Monde, despre o extindere a conflictului ucrainean in Romania

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 23:19
11733 citiri
Klaus Iohannis, la TV5 Monde, despre o extindere a conflictului ucrainean in Romania
Foto: TV5 Monde

O extindere spre Romania a conflictului din Ucraina nu este un scenariu considerat posibil de autoritatile de la Bucuresti, insa faptul ca Romania se invecineaza cu Ucraina si are o granita comuna de circa 650 de kilometri indeamna la prudenta, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, intr-un interviu difuzat vineri de postul francez TV5 Monde.

"O extindere a conflictului in Romania nu este un scenariu pe care-l calculam, nu vedem niciun motiv pentru care acest conflict sa treaca spre Romania. Dar, desigur, faptul ca suntem invecinati cu Ucraina si avem o granita comuna, ne face sa fim extrem de precauti si cu atat mai interesati in gasirea unor solutii pasnice, acceptate si de durata", a declarat seful statului roman.

Totodata, presedintele Iohannis a spus ca, din pacate, evenimentele din aceasta tara si interventiile Federatiei Ruse au facut ca "anul 2014 sa aiba anumite sonoritati pe care ni le-am fi dorit sa fie definitiv ale trecutului si nu ale prezentului".

"In acest sens, trebuie sa constatam ca s-a iesit din cadrul tratatelor internationale despre care noi, europenii, le-am crezut ca sunt clare pentru zona noastra. Este evident ca Federatia Rusa a depasit nu doar cadrul acestor conventii internationale, ci a si depasit cateva linii rosii", a apreciat seful statului roman.

Klaus Iohannis, pentru TV5 Monde: Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue cu mare intensitate

Presedintele Iohannis a amintit ca autoritatile romane s-au pronuntat tot timpul pentru o colaborare intre UE si NATO pentru a determina Federatia Rusia sa respecte contractele si tratatele internationale.

"Orice alta solutie nu poate sa reprezinte solutii definitive si viabile", a spus seful statului roman.

In ceea ce priveste politica externa a Romaniei, Klaus Iohannis a subliniat ca, daca in domeniul economiei, al apararii, al educatiei sau al sanatatii, este nevoie de noi impulsuri si de abordari mai curajoase si mai performante, in schimb, pe planul politicii externe nu este nevoie de modificari semnificative in abordare.

Razboi in Ucraina: Rezervistii fug de mobilizare in Romania - Ce masuri a luat Guvernul

Iohannis a amintit ca cei trei piloni ai politicii externe si de securitate ai Romaniei sunt apartenenta la UE, la NATO si parteneriatul strategic cu SUA.

"Trebuie sa dovedim ca, in cadrul acestor parteneriate, suntem un partener serios, credibil si demn de incredere pe termen lung", a explicat seful statului roman. Presedintele Iohannis a mentionat totodata ca, in acest cadru, este loc si pentru relatii bilaterale foarte bune, cum este cazul parteneriatului strategic cu Franta, dar si pentru alte colaborari in diferite formate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Klaus Iohannis conflict Ucraina, #Iohannis conflict Ucraina Romania, #Iohannis interviu TV5 Monde , #presedinte