Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 18:09
18060 citiri
Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata

Presedintele Klaus Iohannis va retrimite in Parlament Legea darii in plata. Potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala, seful statului ar urma chiar vineri sa retrimita spre reexaminare aceasta lege.

Potrivit surselor citate, Iohannis este de acord ca o astfel de lege sa existe, insa sustine ca in forma actuala actul normativ are lacune, de la formulari pana la faptul ca nu exista niste criterii clare in ce priveste stabilirea beneficiarilor, astfel incat sa nu fie scutiti de plata si cei care au facut specula.

Legea a ajuns pe masa presedintelui Romaniei la inceputul lunii decembrie. Aceasta permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Legea ar urma sa se aplice nu numai contractelor viitoare, cat si celor aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

In expunerea de motive a actului normativ, deputatul liberal Daniel Zamfir apreciaza ca in acest fel riscul scaderii valorii proprietatii este partajat intre creditor si debitor: "Darea in plata reprezinta o solutie echitabila atat pentru debitor, cat si pentru creditor care, la momentul acordarii creditului, a apreciat ca imobilul adus ca garantie acopera valoarea acordata".

Desi in expunerea de motive este invocata situatia "in care debitorul nu mai poate sa efectueze platile", in lege nu este impusa nicio conditie pentru a uza de aceasta procedura. Deci o vor putea folosi atat cei aflati in reala dificultate, cat si cei care dintr-un motiv sau altul, desi pot plati in continuare, vor considera ca sunt mai avantajati de cedarea bunului imobilar.

Ca urmare, BNR invoca posibile pierderi intre 2 si 4 miliarde de lei pentru sistemul bancar, dar si un risc de majorare pana la 50% a avansului cerut de banci pentru acordarea unui credit.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Astfel, BNR si BRD au enuntat motivele pentru care reprezentantii acestora nu sunt de acord cu Legea darii in plata, ba chiar BNR i-a cerut lui Iohannis sa nu promulge legea, subliniind aca aceasta va avea "consecinte dramatice".

Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci

In plus, avocatul Gabriel Biris considera ca legea are chiar probleme de natura constitutionala. Si Radu Gratian Ghetea, presedintele onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, si-a exprimat speranta ca legea sa nu fie promulgata.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...