Klaus Iohannis, sah la PSD. Cine discuta despre suspendare?

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 18:40
19301 citiri
Klaus Iohannis, sah la PSD. Cine discuta despre suspendare?

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis pare sa-l fi infuriat rau pe Liviu Dragnea, liderul PSD. Dintr-un foc, i-a taiat orice vis de a fi prim-ministru. Dar declaratia sefului statului mai are un mesaj.

"In niciun caz nu voi desemna o persoana urmarita penal, condamnata penal sau care are probleme de integritate. Am mai spus, clasa politica trebuie sa se reformeze, sa avem politicieni curati. Acest criteriu va fi criteriul eliminatoriu: indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal", a spus marti Iohannis.

Pe langa faptul ca-i blocheaza in drumul spre sefia Rxecutivului atat pe Ponta, cat si pe Tariceanu, aceasta declaratie cred ca distruge legatura dintre actualul lider PSD si partid.

Cuvintele lui Klaus Iohannis au o incarcatura consistenta de dinamita. Cum mai poate conduce Liviu Dragnea partidul, daca dupa alegeri n-are nicio sansa sa fie prim-ministru? Impactul la activistul politic de rand va fi puternic, iar mobilizarea va avea de suferit.

Cel mai important obiectiv politic al PSD, rostit si nerostit, are legatura cu stoparea luptei impotriva coruptiei sau macar temperarea ei. Liviu Dragnea e sustinut la nivel local pentru ca a promis, la fel ca si predecesorul sau, sa "opreasca arestarile". Dar iesirea lui Iohannis spulbera structura de relatii din interiorul PSD, structura construita cu truda de actualul lider.

Ce influenta mai are Liviu Dragnea daca nu poate ajunge prim-ministru? Acest sah venit din partea lui Klaus Iohannis il va obliga pe liderul PSD sa faca o miscare sau sa accepte infrangerea, sa se retraga imediat dupa 11 decembrie, indiferent de rezultatul alegerilor.

Pe culoarele intortocheate ale politicii romanesti se discuta tot mai mult despre posibilitatea ca presedintele ales sa fie suspendat. Nu cred ca in acest moment s-a realizat o alianta politica in jurul acestei idei, dar e un proiect la care "se lucreaza" si care e testat la nivelul opiniei publice.

Legea in ce priveste suspendarea sefului statului, dar si legea referendumului au fost modificate de USL dupa esecul din 2012. Presedintele Romaniei poate fi suspendat la cererea unei treimi din membrii Parlamentului, adica deputatii si senatorii PSD ar putea sa-l suspende pe Iohannis, iar presedintele si-ar pierde functia daca jumatate plus unul dintre cei prezenti la referendum voteaza pentru demitere. Simplu.

Si atunci de ce Liviu Dragnea nu porneste si el pe drumul atat de amar si plin de capcane al demiterii unui sef de stat ales direct de cetateni?

Aparent, daca ar fi sa credem laudele social-democratilor, ar putea reusi singuri in acest demers. Cu 45% din voturi la alegerile parlamentare, cel mai mare partid din tara ar castiga si un eventual referendum de demitere a lui Klaus Iohannis.

Din fericire, realitatea e un pic mai complicata. Sunt mari diferente de context politic intre anii 2007, 2012 si anul 2016. Toti initiatorii si liderii politici care au pus la cale suspendarea unui presedinte ales sunt ori la inchisoare ori au iesit din scena.

Multe retele de coruptie au fost distruse de interventiile procurorilor si de deciziile judecatorilor. Televiziunile de stiri si-au pierdut mult din influenta si credibilitate, iar forta Facebook e mult mai mare.

Acestea sunt doar cateva motive pentru care cred ca Liviu Dragnea va evita sa polarizeze din nou societatea romaneasca. PSD, in acest moment, nu are forta sa-l suspende pe Klaus Iohannis. Dar asta nu inseamna ca nu va continua sa transmita mesaje de amenintare.

Presedintele Romaniei pare ca s-a trezit si ca, in sfarsit, are o strategie politica pe care o urmareste cu consecventa. Atacurile voalate, in limita Constitutiei, la adresa condamnatilor si urmaritilor penali au drept scop recastigarea increderii alegatorilor si sustinerea lui Dacian Ciolos in perspectiva unui nou mandat de premier, daca va exista o majoritate anti-PSD in viitorul Parlament.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dragnea premier, #Iohannis premier penal, #Dragnea Iohannis suspendare , #presedinte