Presedintele Iohannis da semne de nervozitate in raport cu PNL, reflectate, in opinia mea, de afirmatiile neasteptat de transante ale sefului cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, in privinta votului dat de liberali pe Codului Fiscal.
"Cei din PNL puteau sa intrebe. Ei puteau sa deschida o dezbatere pe Codul Fiscal, dar asa se intampla cand te arunci din ratiuni de campanie. Poate data viitoare vor fi si ei mai atenti. Inteleg ca suntem in perioada de precampanie electorala, ca cifrele din sondaje preocupa si PNL si PSD, dar trebuie sa avem o minima responsabilitate si fata de tara asta", a declarat Dan Mihalache la Antena 3.
Nu imi imaginez ca dl Mihalache a vorbit de capul lui. Niciun sef de cancelarie prezidentiala nu se lanseaza in asemenea sarje fara acordul presedintelui. In general, in astfel de situatii, seful cancelariei spune pe sleau ceea ce presedintele nu vrea sa afirme public in mod direct.
De remarcat faptul ca atacul lui Dan Mihalache nu e diferentiat pe vechi si noi liberali. Pentru ca tot PNL-ul a votat voios iar varfuri de lance pro-cod au fost in ambele parti, si la vechiul PNL, si la vechiul PDL. Este o palma pe care o primeste in mod surprinzator si Alina Gorghiu.
Ceea ce remarc si mi se pare important este ca Dan Mihalache nu le reproseaza liberalilor votul in sine, ci faptul ca nu au provocat inainte de a-l da o dezbatere pe tema Codului Fiscal, ca nu au cumpanit bine, cu atat mai mult cu cat acest cod planta niste bombe viitoarei guvernari liberale, inainte sau dupa viitoarele alegeri.
Sigur, e un cod aparent liberal, asa cum e orice reducere de fiscalitate. Dar ansamblul de masuri este complet neliberal. Ba chiar mi se pare de-a dreptul nerealist si sinucigas sa vrei in acelasi timp reducerea veniturilor bugetare si marirea cheltuielilor bugetare. Si va amintesc ca tot liberalii au mai fost si la capatul unor cheltuieli, ca doar dublarea alocatiilor pentru copii a fost initiativa lor. Nu i-am auzit prea ingrijorati nici de perspectivele majorarii salariilor bugetarilor in conditiile preconizatei reduceri de fiscalitate.
E drept ca PNL are in programul de guvernare reducerea TVA la 19%. Dar ca parte a unui mix de masuri care vizeaza pe partea cealalta reducerea cheltuielilor bugetare prin reformarea companiilor de stat, a ANAF, imbunatatirea colectarii si combaterii evaziunii. Aceste masuri de pregatire si acompaniere lipsesc cu desavarsire in politica Guvernului Ponta si cred ca PNL nu avea decat sa fie consecvent cu propriile propuneri din program pentru a fi reticent in fata unei politici pseudo-liberale.
Si tocmai de aceea cred ca pozitionarea severa a lui Klaus Iohannis este de bun augur in perspectiva viitoarei probabile guvernari liberale. Presedintele pare a lansa un mesaj ferm: daca stati numai cu ochii in sondaje si guvernati dupa ele, nu contati pe mine!
Iar pericolul e mare. Dincolo de aparentele destul de palide pe care le creeaza, PNL este un partid nereformat in care eu una ma tem ca baronimea nu asteapta decat acelasi lucru - sa ajunga la butoane in campanie pentru a incepe sa imparta banii publici si sa lanseze masuri populiste. Eterna strategie electorala pe care nu a ratat-o niciun partid aflat la putere pana acum.
E drept ca premierul desemnat al liberalilor, Catalin Predoiu, a avut o pozitie mai nuantata in privinta Codului Fiscal decat restul partidului, punand accentul tocmai pe necesitatea sine qua non a masurilor de pregatire si acompaniere a reducerii TVA. Dar si sa vrea sincer acest lucru, nu stiu cata putere ar avea dl Predoiu sa impuna de unul singur, impotriva PNL, un oarecare discernamant bugetar in an electoral.
Daca va reusi sa traga frana de mana populismului propriului partid, ceea ce mi se pare foarte greu in mod real, dincolo de declaratii transante precum ale dlui Mihalache, presedintele Iohannis o ia cred pe o cale foarte buna pentru politica romaneasca. E drept, cu inca o conditie esentiala, si anume sa fie atent si la ce masuri cu impact bugetar, precum pensii speciale si alocatii dublate pentru copii, promulga.