Klaus Iohannis, somat pentru a treia oara de Societatea Timisoara sa retraga decoratiile condamnatilor definitiv

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 14:54
6686 citiri
Klaus Iohannis, somat pentru a treia oara de Societatea Timisoara sa retraga decoratiile condamnatilor definitiv

Societatea Timisoara ii cere pentru a treia oara presedintelui Klaus Iohannis sa isi indeplineasca atributiile si sa retraga decoratiile si ordinele acelor persoane "nedemne de a le detine" pentru ca au fost condamnate definitiv, dar si sa initieze modificarea legii si pentru cei care au facut politie politica.

Prima solicitare a fost adresata in martie 2016, iar in iunie 2018 Societatea Timisoara (ST) a revenit cu o noua cerere adresata presedintelui.

"Decoratiile si ordinele Romaniei, precum si principiile si valorile pentru care ele sunt acordate, sunt grav compromise prin mentinerea lor in posesia unor persoane compromise ele insele, legal si moral.

Mai mult, abuzand de calitatea lor, in acest moment nemeritata, de detinatori ai unor distinctii de stat, purtatorii decoratiilor se erijeaza in aparatori ai demnitatii nationale, chemand in fata consiliilor de onoare a ordinelor personalitati carora le reproseaza actiuni de denigrare a Romaniei, ignorand faptul ca insasi prezenta lor in aceasta elita a vietii publice a tarii dezonoreaza Romania si pe toti romanii", argumentau reprezentantii Societatii Timisoara anul trecut.

Citeste mai multe despre cum se poate retrage o decoratie si solicitarile mai vechi adresate Administratiei Prezidentiale:

Marti, organizatia a revenit cu un nou comunicat de presa, in care precizeaza ca raspunsul primit intre timp de la Administratia prezidentiala - Cancelaria ordinelor "nu a avut darul de a convinge".

"Ati scris ca persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva li se vor retrage decoratiile de catre Administratia prezidentiala, in functie de rezultatul analizei acestei institutii, urmand a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decoratiilor prin decret. Ne-ati dat si un exemplu de persoana condamnata careia i s-a retras, prin decret, decoratia. Un singur exemplu.

Pe lista, care nu se vrea exhaustiva, pe care am anexat-o la cererea noastra, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp in urma, asupra carora nu s-a luat inca nici o masura. Chiar atat sa dureze o analiza destul de simpla?

Am sa va dau cateva exemple. Adrian Nastase - decorat in 2002, condamnat definitiv in 2013. Irina Paula Jianu - decorata in 2004, condamnata in 2015. Miron Tudor Mitrea - decorat in 2002, condamnat in 2015.

In aceeasi situatie se afla si celelalte 14 persoane a caror situatie am expus-o in scrisoarea noastra. Au trecut intre 4 si 6 ani de cand au ramas definitive aceste condamnari. Consideram ca a fost timp suficient pentru a lua o hotarare. Si, inca o data, sunt doar cateva exemple, nu avem expertiza necesara pentru a face o analiza completa", se arata in scrisoarea adresata presedintelui Iohannis si semnata de Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.

Totodata, Societatea Timisoara spune ca nu se intelege de ce sunt tratate diferit in lege persoanele condamnate cu executare si cele cu suspendare, cata vreme "o persoana condamnata este o persoana considerata vinovata de catre instanta de judecata".

"Consideram ca o astfel de persoana nu poate beneficia de o decoratie care inseamna, de fapt, o onoare pe care noi, cetatenii acestei tari o acordam unor persoane pentru activitatea lor", argumenteaza ST.

In context, organizatia cere si modificarea legii, "nefiind logic ca persoanelor care au facut politie politica, in sensul legii, sa ramana cu decoratiile primite".

Citeste in lista intocmita de Societatea Timisoara mai multe detalii despre cei care au fost condamnati definitiv si sunt, in continuare, posesorii unor decoratii conferite de presedintele Romaniei:

C.B.

Citeste si:
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România. Fostul liberal susține că ideea pensiilor...
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...