Klaus si Carmen Iohannis fac Pastele in Afganistan: "Greul urmeaza dupa summitul NATO"

Duminica, 01 Mai 2016, ora 13:57
5169 citiri
Klaus si Carmen Iohannis fac Pastele in Afganistan: "Greul urmeaza dupa summitul NATO"
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, petrec Pastele in Afganistan, alaturi de militarii romani.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, se afla astazi (duminica - n.red.), impreuna cu doamna Carmen Iohannis, in teatrul de operatii din Afganistan, unde se intalneste cu militarii romani aflati in misiune in aceasta tara", se arata intr-o informare a Administratiei Prezidentiale.

Este prima vizita pe care Klaus Iohannis o desfasoara in Afganistan de la preluarea mandatului.

UPDATE: In comunicatul de presa postat pe site-ul oficial se arata ca presedintele Romaniei a fost informat, duminica, de starea de securitate din Afganistan si de misiunile pe care le au de indeplinit militarii nostri.

De asemenea, seful statului a purtat discutii cu soldatii de acolo, alaturi de care a sarbatorit Invierea Domnului. De asemenea, pe parcursul vizitei, Iohannis a avut discutii si cu generalul de brigada Antonio Aguto, comandantul Comandamentului pentru Instruire, Asistenta si Consiliere din Regiunea Sud din Afganistan.

In plus, el le-a transmis si un mesaj militarilor romani de acolo. Presedintele a fost impresionat de "atmosfera romaneasca autentica" pe care au creat-o la 5.000 de kilometri departare de tara.

"Va asigur ca, in aceasta zi de sarbatoare, multi romani in tara, nu doar rudele si prietenii sau colegii vostri, isi indreapta, mai mult ca oricand, gandurile si sentimentele de pretuire catre voi, cei care ne reprezentati, cu cinste si onoare, in afara granitelor tarii noastre", le-a transmis presedintele militarilor.

De asemenea, presedintele a reamintit rolul pe care il are tara noastra in NATO.

"Este bine sa ne reamintim una din premisele majore pe baza careia am aderat la NATO si apoi la UE: Romania este furnizor, nu doar beneficiar de securitate. Noi am fost, vreme de 15 ani, prin eforturile voastre, un furnizor de securitate si vom continua sa fim. Nu trebuie sa uitam asta", a spus Iohannis.

Seful statului le-a vorbit militarilor si despre reuniunea NATO de la Varsovia, din aceasta vara, in care Romania va solicita sprijinul aliantei pentru costa de vest a Marii Negre, din cauza "situatiei din proximitatea Romanei".

"Greul va urma dupa Varsovia. Vom avea multe de facut, in reformarea, in continuare, a Armatei, inzestrarea ei si cresterea calitatii vietii militarilor. Voi, cei care ati fost in teatrele de operatii, ati fost in prima linie de interoperabilitate. Nu doar ca ati vazut, dar ati luptat impreuna cu armate performante, bine dotate si cu militari bine motivati. Va veti reintoarce in tara cu o zestre profesionala solida - principalul castig in viziunea mea - si de care vom avem nevoie pentru a aplica deciziile care se vor lua la Varsovia", a continuat presedintele.

In plus, el le-a urat militarilor sa se intoarca cu bine acasa, dupa incheierea operatiunilor in Afganistan.

Iohannis, la slujba de Inviere

Cuplul prezidential a participat, sambata seara, la Slujba de Inviere la Patriarhie, alaturi de alte mii de credinciosi din Capitala.

Evenimentul a fost marcat de un mic incident, avand in vedere ca din multime s-a auzit strigandu-se "Demisia!".

Klaus Iohannis, la Slujba de Inviere de la Patriarhie. Cateva persoane au strigat "Demisia!"

La scurt timp, doua persoane au fost escortate de jandarmi in afara locului unde a avut loc slujba. Nu se stie, insa, daca scandarile erau la adresa presedintelui sau au fost destinate patriarhului.

Urari de la presedinte

De asemenea, seful statului a transmis un mesaj video pe Facebook in care le ureaza "Sarbatori Fericite!" tuturor celor care duminica sarbatoresc Pastele.

"Invierea Domnului este sarbatoarea luminii si a bucuriei aducatoare de speranta si iubire crestina. Este un moment care ne defineste ca oameni, ne fundamenteaza ca societate si ne intoarce deopotriva catre Cel de Sus, catre noi insine si catre cei din jur.

Tuturor celor care sarbatoresc Pastele, in tara si peste hotare, crestini-ortodocsi, greco-catolici, penticostali, baptisti, adventisti de ziua a saptea, crestini dupa Evanghelie si armeni, le doresc sarbatori fericite, liniste in suflete si bucurie in familie. Hristos a inviat!", a spus Iohannis, in mesaj.

Presedintele este luteran, insa a promis la inceputul mandatului ca va marca marile sarbatori religioase ale tuturor confesiunilor.

Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Iohannis Paste Afganistan, #Iohannis Klaus Carmen Afganistan, #Iohannis Paste , #presedinte