La Bruxelles, se pune accent pe apararea UE. Iohannis: Nu vrem sa dezvoltam un paralelism cu NATO

Joi, 22 Iunie 2017, ora 19:24
3054 citiri
La Bruxelles, se pune accent pe apararea UE. Iohannis: Nu vrem sa dezvoltam un paralelism cu NATO
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles ca una dintre temele reuniunii Consiliului European este colaborarea structurata pe securitate si aparare externa, insa nu se doreste dezvoltarea unui paralelism cu NATO, ci dezvoltarea unor structuri care satisfac nevoile UE.

Intrebat la sosirea la sediul Consiliului European care este mandatul cu care vine Romania la reuniunea de la Bruxelles, Iohannis a raspuns: "Avem Consiliul de vara si avem o agenda foarte bogata. As mentiona, poate, dintre toate temele care sunt astazi pe ordinea de zi una care e, poate, mai deosebita si anume asa-numitul PESCO, deci colaborarea structurata pe securitate si aparare externa.

Aici, Romania este foarte interesata, fiindca dorim sa existe o colaborare stransa intre toate statele membre ale Uniunii si noi o sa ne aducem aportul aici, dar, evident, cu aceeasi mentiune pe care am facut-o si cu alta ocazie. Nu vrem sa dezvoltam un paralelism cu NATO, ci vrem sa dezvoltam structuri care, pe de-o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de alta parte, se completeaza si nu se concureaza cu structurile NATO".

Citeste si Armata europeana comuna este inevitabila - si Romania are un rol important

Potrivit sefului statului, la reuniunea Consiliului European sunt si alte "teme grele".

"Mai sunt multe teme grele, dar sunt teme unde pregatirile sunt foarte avansate si nu preconizez discutii complicate - pe migratie, pe piata interna, piata digitala si asa mai departe", a mai spus Iohannis.

Totodata, intrebat care este oferta Romaniei in ceea ce priveste grupurile de lupta si programul de dezvoltare a capabilitatilor militare, Iohannis a spus ca nu s-a ajuns in aceasta faza.

"Nu s-a ajuns inca in aceasta faza unde se discuta concret de grupuri de lupta sau capacitati care vor fi angajate. In aceasta faza, mai exact astazi, se doreste o discutie de principiu pentru a sti daca statele membre, in principiu, sunt de acord sa se conceapa o astfel de colaborare structurata (...).

Din partea Comisiei au fost prezentate trei scenarii posibile si se doreste a verifica optiunea statelor membre in aceste chestiuni. Va fi o discutie care, in final, banuiesc ca se va finaliza cu un acord pe elaborarea unui concept", a mai afirmat Iohannis.

Presedintele Iohannis a sosit, joi dupa-amiaza, la sediul Consiliului European de la Bruxelles, fiind insotit de consilierul prezidential Leonard Orban.

In marja Consiliului European, presedintele Klaus Iohannis va avea vineri dimineata o intalnire cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

Iata si ce a spus presedintele Iohannis despre scandalul din tara Alegerile anticipate nu pot fi niciodata excluse. Ce conditii pune pentru viitorul premier

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis armata UE NATO , #presedinte