Ziare.com

Lazar acuza presiuni mari asupra sistemului judiciar: Factorul politic a reusit revocarea sefilor DNA si DIICOT

de Irina Olteanu
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:22

   

Lazar acuza presiuni mari asupra sistemului judiciar: Factorul politic a reusit revocarea sefilor DNA si DIICOT
Anul 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra sistemului judiciar si in care au continuat in avalansa demersurile de modificare a Legilor Justitiei, a spus, miercuri, procurorul general Augustin Lazar la bilantul Ministerului Public.

Totodata, acesta a subliniat ca 2018 a fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procurorului sef al DNA si a sefului DIICOT.

"Anul 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra institutiilor judiciare, in special, asupra parchetelor. In acest context, PICCJ a fost pus in situatia de a adopta in numeroase randuri pozitii publice si institutionale in sensul apararii independentei procurorilor. Tot in avalansa au fost demersurile de modificare a legilor din Justitie.

A fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procurorului sef al DNA si a procurorului sef al DIICOT", a spus procurorul general la bilantul pe 2018 al Parchetului General.

Augustin Lazar a tinut sa precizeze ca "justetea luarilor de pozitie ale Ministerului Public a fost confirmata de organismele europene", facand referire la punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO.

La sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis, care i-a spus procurorului general ca va gasi gasi intotdeauna in el un partener in respectarea legii si in realizarea misiunii constitutionale a Ministerului Public.

Totodata, seful statului a subliniat ca misiunea institutiei nu e deloc una usoara, cu atat mai mult cu cat "in ultimii ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente, cand tocmai persoanele care au probleme cu legea vor sa faca legea in domeniul Justitiei".

Spre deosebire de anii precedenti, seful statului nu a participat anul acesta nici la bilantul DIICOT, nici la bilantul DNA.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile de la bilantul Ministerului Public:

12:05 - Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, sustine un discurs

- Am decis sa va impartasesc un vis. Oricat as vrea sa fac abstractie de realitate, simtul practic ma obliga sa observ ce se intampla in jurul nostru. Am constatat ca se fac simtite un cuvant si un fenomen: impostura.

- In sala sunt multe persoane care poarta in ranita bastonul de maresal, dar sunt si persoane care poarta deja in mana acest baston. Iar ele va spun ca drumul spre normalitate nu poate fi parcurs alaturi de impostura.

- Am avut un vis. M-am intalnit cu impostorul, dar el nu se numea asa, ci reformatorul. El este cel care stie ca daca ar fi urmat regulile nu i s-ar fi cuvenit niciodata bunurile si pozitiile de care beneficiaza.

- In visul meu este vorba despre impostorul ticalos. El uraste oamenii corecti.

- Ce era impostorul meu? Cel care lupta pentru dreptate, pentru dreptatea lui. El nu o sa priveasca in ochi niciodata pe cel calcat in picioare, chiar daca acela nu este un om, ci un sistem.

- Ce mai este impostorul din visul meu? Cel care poarta dubla masura. Principiile sunt foarte corecte, cand este vorba despre interesele lui.

- Impostorul are abilitatea de a lingusi, de a flata, mai ales, cand are nevoie de tine.

- Sa te fereasca impostorul sa ajunga intr-o pozitie importanta. Totul incepe de la momentul "el".

- Impostorul din visul meu nu ar fi fost atat de important daca nu il avea in preajma pe impostorul paianjen, care se inmulteste.

- Eu nu m-am intalnit niciodata cu impostorul si nu m-am lovit niciodata cu impostura. Sau poate ca da? Se intampla uneori ca visele, poate chiar si cele mai urate, sa devina realitate.

11:50 - Presedintele Klaus Iohannis sustine un discurs

- A devenit deja o traditie sa particip la prezentarea raportului anual de activitate al Ministerului Public si va multumesc pentru invitatie. Vreau sa va felicit pentru rezultatele muncii depuse pe intregul parcurs al anului trecut, care se reflecta in concluziile bilantului prezentat de catre domnul procuror general!

- 2018 a fost un an plin, cu multe provocari, in care subiectele legate de domeniul Justitiei au continuat sa faca agenda publica, au continuat sa fie in topul agendei publice, din cauza insistentei obsesive a actualei majoritati de a interveni politic tocmai intr-un domeniu a carui independenta trebuie garantata.

- Misiunea Ministerului Public nu este una deloc usoara, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente. Cand tocmai persoanele care au interese directe sa scape de cercetari penale sunt cele care fac legile in domeniul Justitiei, atunci insasi temelia statului de drept este amenintata.

- Pentru a-si putea realiza rolul sau fundamental, atat Constitutia, cat si legea speciala au recunoscut procurorului statutul de magistrat, parte a autoritatii judecatoresti. Impartialitatea, integritatea si profesionalismul sunt garantiile care legitimeaza activitatea procurorului si ii asigura credibilitate la nivelul societatii.

- Din pacate, dupa aproape 30 de ani de la recastigarea libertatii in Romania, inca mai exista politicieni cu reflexe autoritare, care se considera indreptatiti sa isi acorde privilegii.

- In anul care s-a incheiat, au avut loc modificari importante ale legislatiei privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

- Ministerul Public a tras semnale de alarma cu privire la dispozitiile de natura sa afecteze statutul procurorilor si activitatea acestora si si-a manifestat disponibilitatea de a explica parlamentarilor si Guvernului adevaratele probleme ale sistemului judiciar.

- Din pacate, optiunea acestora, optiunea parlamentarilor, a fost sa ignore atat opiniile corpului procurorilor, cat si recomandarile ferme venite din partea Comisiei de la Venetia si a Comisiei Europene, inclusiv prin raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

- Mai mult, Guvernul insista in practica folosirii abuzive de ordonante de urgenta, care produc, asa cum vedem in ultima perioada sau ultima ordonanta 7, efecte dintre cele mai profunde si grave in interiorul sistemului de justitie.

- Afectarea carierei procurorului si judecatorului, tentativa tot mai evidenta de control politic asupra unor parchete, insistenta de a spori puterile Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, in ciuda faptului ca forurile europene au criticat sever infiintarea acesteia, toate acestea reprezinta motive serioase de ingrijorare.

- Transpunerea in legislatia nationala a recomandarilor cuprinse in rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Venetia si GRECO nu este facultativa, dar cei de la putere prefera, din motive lesne de inteles, sa le ignore.

- Statutul procurorului a fost si este in continuare sub asaltul unor autoritati politice, care urmaresc supunerea acestuia vointei politicului, care prin esenta sa este subiectiva, partizana si schimbatoare.

- Activitatea dumneavoastra este una indispensabila realizarii actului de justitie si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor, de aceea, vocea dumneavoastra trebuie sa fie ascultata mai ales atunci cand indeplinirea misiunii pe care o aveti este ingreunata sau chiar pusa in pericol.

- Romanii isi doresc o tara mai buna, au nevoie de siguranta oferita de domnia legii, de egalitate de tratament in fata acesteia, indiferent de functii, statut social sau putere financiara si, mai mult decat atat, romanii isi doresc o tara fara coruptie.

- Este responsabilitatea tuturor celor care activeaza in sfera puterii legislative si executive sa protejeze statul de drept si sa garanteze drepturile si libertatile cetateanului.

- Din aceasta perspectiva, rolul magistratilor este esential. Curajul, integritatea si dorinta constanta de a oferi cetatenilor o tara mai sigura, unde cei care incalca legea nu scapa nepedepsiti, restituind societatii si prejudiciul cauzat, sunt repere importante in activitatea dumneavoastra.

- Misiunea institutionala a magistratului nu trebuie sub nicio forma sa fie deturnata, chiar daca in ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, iar interferenta factorului politic in actul de justitie a devenit din ce in ce mai pregnanta.

- Aveti de partea dumneavoastra un aliat foarte puternic: societatea romaneasca, care a inteles, in ansamblul sau, ca Romania nu poate progresa cat timp Justitia nu este lasata sa isi faca treaba. Justitia este in primul rand un serviciu public, iar cresterea de la an la an a increderii cetatenilor in Justitie este un semnal ca democratia din Romania se maturizeaza.

- Dincolo de misiunea lor constitutionala, magistratii reprezinta un reper moral in societate. Tocmai de aceea, orice abatere de la norme si orice abuzuri trebuie corectate si sanctionate cu celeritate, pentru ca efectul lor sa nu se rasfranga asupra majoritatii, a celor care isi realizeaza activitatea cu profesionalism, sub coordonatele unor inalte standarde etice.

- Privind spre viitor, Romania are nevoie in primul rand de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci si la nivel legislativ. Schimbarile rapide prin care trece societatea de astazi si complexitatea raporturilor sociale aduc provocari pe masura. De aceea, activitatea de prevenire a fenomenului infractional si dezvoltarea de politici publice care sa o sustina, de la educatia juridica a tinerilor derulata in scoli, la cea vizand adultii, nu trebuie deloc neglijate.

- Am fost si raman un sustinator ferm al unei justitii independente si functionale, care garanteaza si respecta drepturile si libertatile cetatenilor. Veti gasi intotdeauna in mine un partener in respectarea legii si in realizarea misiunii constitutionale a Ministerului Public.

11:05 - Procurorul general Augustin Lazar prezinta bilantul Ministerului Public

- Bun venit la analiza Ministerului Public. In anul 2018, publicul a fost tinut captiv intr-o avalansa de decizii judiciare, abordari publice.

- Anul 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra institutiilor judiciare, in special, asupra parchetelor. In acest context, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost pus in situatia de a adopta in numeroase randuri pozitii publice si institutionale, in sensul apararii independentei procurorilor.

- A fost anul in care au continuat demersurile de modificare si remodificare a Legilor Justitiei, a Codurilor Penale si de Procedura Penala.

- A fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procororului general al DNA si a procurorului sef al DIICOT.

- Ministerul Public si-a exprimat in mod repetat ingrijorarile. Prin ignorarea propunerilor si observatiilor venite din partea reprezentantilor Ministerului Public, au fost adoptate amendamente legislative importante care vizau carierele procurorilor. Spre exemplu, procurorului PICCJ i s-au limitat atributiile si competentele in materia resursei umane. In contrapondere, e raspunzator pentru starea disciplinara din sistem.

- Justetea luarii pozitiilor Ministerului Public a fost confirmata de organismele europene.

- In opinia 930 cu privire la Codurile Penale, Comisia de la Venetia a aratat ca amendamentele vor afecta in mod serios eficacitatea sistemului judiciar. Unele sunt contrare obligatiilor internationale ale Romaniei.

- Semnalele ICCJ si ale procurorilor sefi privind efectele negative au fost ignorate, in contextul in care dialogul era imperios necesar.

- Ignorarea recomandarilor din MCV si regresele au generat ingrijorari pentru parteneri. Au existat noi recomandari, iar intre acestea se regasesc punerea in aplicare a Legilor Justitiei, suspendarea revocarii procurorilor de rang inalt.

- Ministerul Public a cautat sa colaboreze loial cu alte institutii. Parchetul de pe langa ICCJ si-a exprimat de fiecare data disponibilitatea la dialog in vederea gasirii solutiilor.

- Recunoscand competentele Guvernului si Parlamentului in materie de legiferare, expertiza de netagaduit a procurorilor poate constitui o sursa pentru gasirea unor solutii viabile si larg acceptate.

- In tot acest climat procurorii au continuat sa isi indeplineasca atributiile prevazute de lege.

- Ministerul Public, asaltat de aceasta atmosfera neprietenoasa, a muncit mai mult si mai eficace decat in anul 2017. Pentru asta trebuie sa le multuimim procurorilor.

- Un sector care a fost prioritar il reprezinta violenta in familie.

- Se constata cresterea numarului inculpatilor pentru infractiunea de dare de mita. La trafic de influenta numarul inculpatilior a crescut cu 8,7%. Trebuie sa ne pastram vigilenta pentru combaterea actiunilor de coruptie.

- Foarte interesant, valoarea masurilor asiguratorii a fost in 2018 de 2,2 miliarde de lei, dublul resurselor alocate Ministerului Public. Am demonstrat ca producem rezultate eficiente in activitatea noastra.

- In luna februarie 2018, s-a dispus o verificare ampla a tuturor parchetelor. A existat o preocupare constanta de autocontrol si autoreglare. A fost sesizata Inspectia Judiciara in 26 de cazuri disciplinare.

- Din pacate, observam ca prin OUG 7, pe care am criticat-o public, specialistii informatici ai Ministerului Public nu doar ca nu au fost recompensati, dar li s-a redus salarizarea cu 25%. As vrea sa inteleg si eu rationamentul. De ce ar trebui ei sa fie "recompensati" in acest mod?

- Prioritati pentru anul 2019: consolidarea rezultatelor obtinute in ceea ce priveste infractiunile de luare si dare de mita, coruptie, combaterea infractiunilor de violenta, protectia victimelor violentelor domestice, recuperarea prejudiciilor comise prin infractiuni

- Doresc sa multumesc magistratilor pentru rezultatelor obtinute in 2018 si pe parcursul mandatului meu.

11:00 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Ministerul Public, fiind intampinat de procurorul general Augustin Lazar.


Foto: RealitateaTV


10:43 - Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu participa la bilantul Ministerului Public, anunta televiziunile de stiri.

Proteste ale magistratilor dupa ordonanta lui Toader

Raportul de activitate al Ministerului Public va fi prezentat in conditiile in care sute de magistrati din toata tara protesteaza fata de modificarea prin ordonanta de urgenta a Legilor Justitiei, recent schimbate de Parlament, singurul organ legiuitor al tarii.

Citeste mai multe despre:


In acest context, unele declaratii de anul trecut ale presedintelui Iohannis sunt inca de actualitate.

"Se incearca in mod fals acreditarea ideii ca procurorii sunt inamicii societatii. Dimpotriva, procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealalta parte se afla cativa indivizi certati cu legea, care au tot interesul sa decredibilizeze Justitia. (...) Este obligatorie existenta unui cadru normativ clar si predictibil, in care orice magistrat isi desfasoara activitatea independent si eficient, fara sa fie supus vreunei comenzi din partea unei majoritati politice conjuncturale si vremelnice. (...)

In acest context, cu atat mai important este ca magistratii sa nu uite niciun moment rolul esential pe care il au nu doar in infaptuirea actului de justitie, ci si ca reper de responsabilitate si moralitate in societatea romaneasca. (...) Romanii nu isi doresc ca infractorii sa faca legea si magistratii sa fie subordonati politicului", declara presedintele Klaus Iohannis la bilantul de anul trecut.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6652 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

#RULEofLAW+#FaraPenali

Doua directii de reflectie pentru romani.
Guvernul, psd-alde-udmr nu au de ce sa participe la aceste eforturi.
Ei au altele de ciordit si de ingropat sub pres.

 

"Sasul", cum il numeste giorgica numarul 2 pe presedintele Romaniei,

se bucura de increderea celor 7 milioane de romani care au votat pentru el si care se felicita acum de alegerea facuta in fata unui dr viorel ponta :)))

Doamna kovesi , demisa de catre nemernicii din guvern, a gasit astazi la Bruxelles, TOCMAI CU AJUTORUL "sasului", un raspuns la nedreptatea flagranta care i s-a facut. CEDO va face restul.

Cat priveste demitere domnului Lazar, este alt esec al mafiei rosii.
Cu ajutorul european, cu sprijinul Diasporei si a Emigratiei romanesti, cu sprijinul magistratilor si a societatii civice, mafia infractionala si penala va fi eradicata.

Romania sunt romanii, nu mafiotii si coruptii!

 

recidiva

Iar se va face de bacanie sasul. A mai comis-o la ultima facatura de bilant DNA cand prezida satisfacut alaturi de Cheoveshi.Atunci i-a girat cu iresponsabilitate pe unul ca PPortocala si Onea, ultimul mestecandu-si impasibil guma chiar sub nasul sasului. Chiar nu stie sasul ca si ograda lui taica Lazar geme de 'portocale'? Toti au nevoie ca de aer de increderea nationala pe care le-o va acorda Johanis.

 

"Portocala" a mirost cel mai bine. A adoptat exact comporta-

mentul borfasilor pe care i-a anchetat. A vorbit pe limba lor. Omul a fost exact in miezul problemei si a executat multi smecherasi. Sigur, pe probe si nu pe vorbe.

Mare-i grădina ...

Korega zice ca e mandru ca face bilanțul la masa lu’ Covesi de la Cercul Militar. Cică a făcut-o pentru parchetele militare ca acolo se simte el acasa🙈, pentru anul centernar care de fapt a trecut😂, pentru patrimoniul care nu e🤣, și ceva cu anul european pe care nu știu de unde l-a scos. Whatever. Da, arătați ca-n Scarface nenica. Sala aia, masa aia, și draperiile alea lungi, mari și albastre se vad la tv si pe net ca pivnițele Cosa Nostra. Doar puful blond proaspăt vopsit mai luminează incăperea.

Sputnik iubeste la excroci.

.

Iohannis creste cu 15%

Iohannis creste cu 15% după ce Toader a stricat de tot masinăria justitiei.

Ioannel reclama faptul ca Lazarica nu e lasat

..sa tina la sertar dosarele familiei Iohannis! Asa ceva e inacceptabil!

A mai zis ca va da inapoi romanilor 300-400000 euro dar asteapta sa se devalorizeze!

reprezentantul

societatii civile in CSM era bine mersi la o TV cu aer conditionat si caldurica susțanand pozitia guvernului in timp ce membrii de rand tremurau in frig, ploaie,gaze lacrimogene si bastoane ale jandarmilor. cred ca societatea civila ar trebui sa urmeze exemplul brasovenilor si sa ceara recuzarea lui A..listar...

Ne trebuie oameni dedicati poporului si legii,

ca Alimanescu:

https://www.descopera.ro/descopera-secretele-mafiei/4897391-eugen-alimanescu-legenda-justitiarului-de-fier

Așa ceva ...

Suntem in republica procurorilor, așa că lăsați alte treburi și ascultați cat de perfectă este această instituție, doar politicienii nu ii lasă să facă dosare beton, de aceea suntem cei mai corupți din lume.

 

...

...de data asta ai sa stii ca ai dreptate. In ultimii doi ani cativa sobolani au facut tot ce se poate ca sa-i scape pe alti sobolani mai grasi de puscarie

Decat republica hotilor si borfasilor, prefer o republica a

procurorilor. 99% la suta din populatia tarii nu are de ce sa se teama, dar tuturor smecherilor a inceput sa le tremure femurul.

Exact ! Infractorii mafiei psd-alde-udmr a lui

drakknea se pregatesc de puscarie, unde vor purta "placute suedeze" !

Tov prinsu

Daca tot e de Lazar, ai adus nene dovada sau il bagati direct la parnaie pe putorel pentru falsificarea de probe sau martirie mincinoasa (de tot vorbiti voi de portocala p'aci)? Ia consulta-te cu georgica fara frica si veniti ma cu dovada, ca in rest cam stim...

e timpul sa se organizeze la antena 3 o dezbatere despre justitie

cu Dancila , Grapini , Tudorel , Daea , profesorul Pop si Dogaru !
iar juriul sa fie format din Gadea , Badea , Bolcas , Dragnea , Valcov si partenerii externi Ghita , Mazare , Udrea !
doar cu aceste metode democrate , agenturile straine a lui Soros pot fi oprite !

 

ce discurs de "procuror" .... :)

" factorul politic a insistat si a reusit revocarea procorului general al DNA si a procurorului sef al DIICOT."

pai nu factorul politic ii numeste ?
si nu tot factorul politic i-a demis si pe restul pana acum ?
incepand cu macovei ;)

oricum e haios ca demisul vine sa faca bilantul ...
macar iohanica s-a dus acuma , nu ca la dna .. acolo nu mai are rost de cand e cu o zeita in minus ;)

 

Cu cateva corectii

Ca zici:

" factorul politic a insistat si a reusit revocarea procorului general al DNA si a procurorului sef al DIICOT."
pai nu factorul politic ii numeste ?

1. Revocarea a fost inainte de termen. Asta se face de obicei la asemenea functii doar in caz de acuze grave si probate. Noi am avut doar un terci insailat de ministrul numit politic care nu se baza pe nimic real (decizii IJ, CSM sau decizie definitiva a unei instante). Doar vorbe.

2. Factorul politic, conform legilor, "e" doi: ministrul justitiei si presedintele. Asa se procedeaza de mai bine de 12 ani, asa sunt legile. Cu ajutorul unor decizii CCR care calcau legile in picioare, factorul politic a ramas doar unul: Tudorel.

Poate ca Lazar are discurs de procuror, dar si tu ai discurs de politician, tzutzer al lui Tudorel.

Analiza corecta!

Seaca si la obiect, o analiza barbateasca a realitatilor momentului din partea Domnului Lazar.
Genial discursul Doamnei Tarcea! Ce reala si acida prezentare a impostorului! Felicitari!
Profesionistilor ce sunt giranti a statului de drept, va transmitem: aveti garantia suportului neconditionat al societatii civile.
Intreptam starea de fapt la vot.

 

Fosilelor comunist-securiste le tremura nadragii ca raman

fara mangoci ..s-au adunat trolii la chemarea sefului dragnel, care mai are un pic si face atac de cord..OLAF il urmareste si mai apoi o teapa se ridica ..iar saltimbacii psdisti vor asista tristi cum sultanul va impartasi aceeasi soarta ..pe care Tepes le-a pregatit-o turcaletilor...vor boci si scheuna cand ..totul c'est fini..avec le bete and SNAFU

 

Exista remediu pentru tremuratul mafiotilor !

Vor purta "placute suedeze" la puscarie ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor