Klaus Iohannis, inaintea Consiliului European: Noi credem intr-o UE puternica, unita, solidara

Joi, 09 Martie 2017, ora 11:11
7054 citiri
Klaus Iohannis, inaintea Consiliului European: Noi credem intr-o UE puternica, unita, solidara

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in contextul in care la Bruxelles incepe Consiliul European. Seful statului a subliniat faptul ca viitorul UE este in dezbatere publica, o decizie finala oficiala urmand sa se ia pana in 2019.

Unul dintre subiectele cele mai importante aflate pe agenda Consiliului este propunerea presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de abordare a viitorului Uniunii Europene.

Vezi care sunt cele 5 scenarii propuse de Juncker pentru viitorul UE.

In declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni inainte de plecarea spre Bruxelles, Klaus Iohannis a subliniat faptul ca Romania isi doreste si sustine o Uniune Europeana unita, puternica, solidara. Si chiar daca si acum statele UE se misca "cu mai multe viteze", dovada zona Euro sau zona Schenghen, acest lucru nu trebuie transformat in obiectiv pe termen lung, ci tarile care se misca mai incet trebuie sa "lucreze mai intens", a subliniat seful statului.

Presedintele Romaniei a mai precizat ca vineri va avea loc o reuniune informala in format 27, fara Marea Britanie, in vederea pregatirii reuniunii de la Roma din 25 martie.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Voi participa, la Bruxelles, la Consiliul European.

- Principalele subiecte vor fi legate de ocuparea fortei de munca, competitivitate, migratie, aspecte institutionale, relatii externe ale UE.

- Maine va avea loc o reuniune fara Marea Britanie, unde vom discuta informal despre viitorul UE in perspectiva summit-ului de la Roma din 25 martie.

- Tema viitorului UE a generat un interes firesc. Punerea in discutie nu se refera doar la viitorul UE, ci si al Romaniei.

- Suntem chiar la inceputul fazei de dezbatere, plecand de la Carta Alba - cele 5 scenarii propuse de presedintele CE. Nu suntem in faza de decizie si nu putem fi siguri ca vom alege unul din aceste 5 scenarii. E posibil ca pe parcursul discutiilor sa apara si alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil.

- Primele concluzii vor fi agreate probabil in sedinta Consiliului European din decembrie 2017. Cu acel prilej se vor stabili si actiunile ulterioare, pana in semestrul 1 din 2019, cand se doreste finalizarea procesului, inainte de alegerile pentru PE si CE.

- Pozitia noastra e binecunoscuta, am avut-o de la inceput. Noi credem intr-o UE puternica, unita, solidara. Consolidarea trebuie sa o realizam impreuna, toti cei 27. Din acest considerent nu am fost de parere ca este bine sa mergem pe variante: Europa cu mai multe viteze, cu doua viteze, a cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o UE unita si puternica.

- Acest lucru va fi prezentat ca pozitia Romaniei si de mine, si de toti ceilalti participanti la procesul diplomatic.

- Consolidarea UE poate sa aiba loc doar daca coeziunea intre state este intarita, nu slabita.

- Si in prezent putem sa constatam ca nu toata lumea se misca cu aceeasi viteza. Asa se intampla lucrurile acum, dar nu inseamna ca trebuie sa se intample si in viitor. Obiectivul spre care tindem, pe termen lung (10-50 de ani) este o Uniune puternica, nu slaba.

- S-a vehiculat ca tarile care pot mai mult sa faca mai mult. Si in momentul de fata avem dosare in care se lucreaza asa: zona Euro si zona Schengen. Dar acestea sunt deschise pentru toata lumea si e bine. Cei care n-au ajuns acolo sa lucreze mai intens.

- Sa nu acceptam proiecte exclusiviste. Avem asemenea proiecte, dar ele trebuie sa reprezinte faze intermediare, de tranzitie. Exceptiile, nu regula.

- La reuniunea de astazi, accentul va fi pus pe gasirea unor solutii care sa duca la crestere economica sustenabila pentru toti cetatenii. Politica comerciala, securitatea, apararea, migratia sunt alte teme.

- La finalul Consiliului voi face o declaratie si voi prezenta concluziile la care s-a ajuns.

Va multumesc!

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat zilele trecute ca vor exista consultari si dezbateri publice pe tema scenariilor propuse de Juncker.

Citeste mai multe opinii despre scenariile propuse de Juncker:

Cea mai recenta reuniune a Consiliului European a fost una informala si a avut loc, in Malta, la data de 3 februarie.

Alte subiecte aflate pe agenda sunt prioritatile economice pentru semestrul european, Strategia privind piata unica, Strategia privind piata unica digital sau Planul de actiune privind uniunea pietelor de capital si uniunea energetica, securitatea interna, externa si apararea UE, alte teme de politica externa.

De asemenea, se va discuta despre alegerea viitorului presedinte al Consiliului European, pentru perioada 1 iunie 2017-30 noiembrie 2019.

Si premierul Sorin Grindeanu se afla zilele acestea la Bruxelles, unde are programate o serie de intalniri bilaterale si participarea la reuniunea Partidului Socialistilor Europeni (PES), se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....