LIVE TEXT Lansarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Iohannis: "Rolul consultarilor e de a construi impreuna Romania de maine". Orban: "In urmatorii ani vom avea parte de o dezvoltare accelerata"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 20:03
5240 citiri
LIVE TEXT Lansarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Iohannis: "Rolul consultarilor e de a construi impreuna Romania de maine". Orban: "In urmatorii ani vom avea parte de o dezvoltare accelerata"
FOTO: Facebook/Partidul National Liberal

Presedintele Klaus Iohannis participa, joi, 26 noiembrie, la lansarea proiectului Planului National de Redresare si Rezilienta.

"Traversam o perioada extrem de dificila cu restrictii si constrangeri a caror efecte negative le-am resimtit cu totii. Avem de gestionat provocarile crizei sanitare, insa in egala masura trebuie sa pregatim masurile pentru dezvoltarea tarii noastre. Modelul axat pe consum a neglijat tocmai investitiile, care sunt baza unei tari. Lipsa de investitii in educatie, sanatate sau a infrastructurii constituie rezultatul unei politici defectuoase, care nu trebuie sa se mai repede. In anii urmatori vom implementa un nou model.

Toate resursele tarii noastre trebuie utilizate inteligent si in beneficiul romanilor. In 2020 am pus deja bazele schimbarii si vom continua aceasta abordare intr-un ritm sustinut si in anii urmatorii. Am reusit sa obtin pentru Romania un pachet bugetar de circa 80 miliarde euro pentru urmatorii ani. Am lucrat impreuna cu Guvernul liberal in toata aceasta perioada, astfel incat sa ne asiguram ca Romania va fi pregatita din timp sa utilizeze planul de Redresare si Rezilienta", a afirmat presedintele.

Iohannis a precizat ca tara noastra va putea accesa fonduri in baza Planului de Rezilienta si Redresare pe care il lansam astazi in dezbatere publica.

"Ma refer in primul rand la investitiile in sanatate. Totodata propunem investitii suplimentare in infrastructura scolara si fonduri in structurile locale, mobilitate inteligenta. Digitalizarea adminisitratiei si sa accesam competentele viitorului. In spiritul dialogului deschis si constructiv, Planul de Redresare si Rezilienta este lansat azi in dezbatere publica. Rolul consultarilor e de a construi impreuna Romania de maine. De aceea e important ca discutiile sa fie aplicate, fundamentate si sa depasseasca paradigma interesului electoral dar si interesele personale", a concluzionat presedintele.

Premierul Ludovic Orban a afirmat ca Romania va beneficia de cel mai mare sprijin financiar pe care l-a avut vreodata.

"Ma bucur sa fim astazi impreuna cu ocazia unui eveniment extrem de important pentru evolutia ulterioara a Romaniei. Suntem pe punctul de a intra in cea mai prolifica perioada a tarii noastre de la intrarea in UE. Tara noastra va beneficia de cel mai mare sprijin financiar pe care l-a avut vreodata la dispozitie.

Presedintele Klaus Iohannis a realizat o performanta fara precedent in cadrul unor negocieri extrem de dificile, reusind sa asigure Romaniei un suport financiar consistent, care va fi un motor de dezvoltare care sa permita Romaniei sa realizeze saltul in dezvoltare de care are nevoie si sa isi ocupe locul in randul natiunilor dezvoltate ale Europei. Confruntati cu o criza fara precedent, liderii europeni au decis sa actioneze in comun. Doar daca ne miscam toti impreuna si nu lasam pe nimeni in urma ne vom recupera rapid si vom deveni puternici. Decizia de a sustine acest efort de recuperare si relansare economica a fiecarei tari a UE va depinde capacitatea fiecarei tari de a implementa toate proiectele finantate prin Programul de Rezilienta si Recuperare", a sustinut Ludovic Orban.

PNL sustine ca vor fi si alte finantari pe care Romania le va primi.

"Am sa ma refer la faptul ca acel Plan National de Recuperare si Rezilienta e doar un pilon in dezvoltarea Romaniei. El trebuie vazut in complementaritate cu masurile prin bugetul multianual al UE 2021-2027. Toate sunt in complementaritate cu celelalte surse de finantare din perioada care vor veni. Pe langa cele 30 miliarde de euro, vom avea la dispozitie 46 miliarde de euro pentru coeziune, agricultura. Vom beneficia si de alte finantari. Chiar in cursul acestei saptamani CE a decis alocarea primei transe de 3 miliarde euro din programul SURE. Romania mai beneficiaza de o alta axa de finantare, prin intermediul Fondului de modernizare cu resurse de aproximativ 6 miliarde euro in sustinerea finantarilor pentru modernizarea retelelor de transport fie a energiei termice, fie a celor de gaz natural", a spus premierul.

Ludovic Orban a vorbit si despre alegerile parlamentare care urmeaza:

"Nu am sa ma feresc sa vorbesc despre alegeri. Din pacate, o lunga perioada de timp, din Romania singurele lucruri bune si informatii pozitive care veneau catre partenerii nostri europeni veneau din partea presedintelui Romaniei. Oficialii europeni s-au obisnuit sa aiba numai surprize neplacute. Si partenerii nostri europeni s-au obisnuit acum sa aiba surprize placute. Nu este indiferent cine va castiga aceste alegeri, pentru ca efortul de accesare a acestor resurse financiare nu poate fi facut de oricine. E suficient sa ne uitam in urma la rata de absorbtie a fondurilor europene si sa observam ca cei care au guvernat inaintea noastra parca nu si-au dorit sa acceseze aceste fonduri europene", a afirmat premierul.

Orban a afirmat ca in urmatorii ani va fi o dezvoltare accelarata a economiei.

"Efortul de a transforma Romania in bine va trebui sa fie un efort de ansamblu al intregii societati pentru ca merita. Toti acesti bani care vor veni in Romania vor fi o sansa de a trai mai bine pentru fiecare cetatean roman, indiferent daca e vorba de un antreprenor, de un angajat in sectorul public, indiferent ca e vorba de un parinte sau un bunic a carui pensie poate creste numai in baza numarului de angajati si a cresterii salariului mediu in economie.

Vrem sa ii sustinem pe cei care merita o sansa, pe cei care au proiecte. Inchei prin a spune ca suntem pregatiti sa punem in practica un Plan de dezvoltare fara precedent, extrem de ambitios, dar mai ales bine pus la punct care are resursele financiare necesare implementarii. Implementarea va include reforme, modernizarea statului, digitalizarea statului, un efort comun in parteneriate pentru a reusi implementarea unor proiecte complexe. Va garantez ca tot acest efort va merita. In urmatorii ani vom avea parte de o dezvoltare accelerata, iar proiectul pe care il propunem va putea fi realizat impreuna", a sustinut premierul.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a sustinut ca fondurile europene sunt calea catre modernizarea si dezvoltarea Romaniei.

"Asa cum am afirmat la lansarea programului de guvernare al PNL, resursa noastra de aur a Romaniei o reprezinta fondurile europene. Mentin acest lucru. Ele sunt calea catre modernizare si dezvoltare a Romaniei, ele sunt calea catre un trai mai bun pentru oameni, ele deschid perspectiva dezvoltarii pe termen lung. Spuneam atunci ca oriunde pui degetul pe harta Romaniei, pui degetul pe fonduri europene. Asa este. Va citez cateva fraze ramase din Peter Drucker in 2009 On leadership: singura cale de a prezice viitorul este sa il construiesti.

Asadar acest lucru l-am facut si noi impreuna cu Administratia Prezidentiala si cu sprijinul si coordonarea domnului presedinte Iohannis si domnului premier Ludovic Orban, ministrilor de resort, dar si consilierilor prezidentiale. Am elaborat impreuna cred eu cel mai complex document de dezvoltare strategica a Romaniei. Planul are 4 mari obiective. Primul modernizarea si dezvoltarea Romaniei stau marturie reformele si investitiile propuse pentru finantare care dupa implementare vor schimba ireversibil Romania.

Al doilea obiectiv este cel de dezvoltare si modernizare a oraselor. Peste 7 miliarde euro sunt propuse in finantare in marele serviciul public de sanatate, care va moderniza calitatea serviciilor de sanatate din Romania. A doua este educatia unde am propus investitii si care vor contribui ireversibil la imbunatatirea activitatii educationale in Romania. Al patrulea obiectiv este mediul de afaceri care este coloana economica de dezvoltare a Romaniei. Am propus un buget record pentru mediul de afaceri de peste 3,8 miliarde euro. Ne-am uitat putin in istorie ca sa vedem care e istoricul deciziilor care au aduc progres in Romania. In 1887 regele Carol I adopta legea de sustinere a industriei. In 4 mai 1905 Vintila Bratianu publica programul - Prin noi insine si acolo este o fraza care a ramas in istorie - fara o industrie proprie nationala viitorul statului nu poate fi asigurat

Planul National de Redresare si Relienta e complementar cu politica de coeziune. De exemplu cand ne uitam pe domeniul educatiei la Planul de Redresare si Rezilienta trebuie sa ne uitam si in politica de coeziune. Masurile sociale, inclusiv cele de incluziune sociala se regasesc tratate separat in cadrul politicii de coeziune. Gandirea aceasta a noastra integrata trebuie culeasa din cele doua materiale pe care vi le punem la dispozitie. Tot ce am propus ca masuri in cadrul Planului nu am uitat cresterea rezilientei Romaniei in situatii de criza. Am propus infiintarea unor depozite regionale de echipamente medicale, am propus de asemenea si depozite pentru alimente, in situatii de criza alimentara", a afirmat Bolos.

Florin Citu, Ministrul Finantelor, a afirmat ca PNL a promis sa dezvolte Romania.

"Astazi PNL, Guvernul liberal face din nou diferenta. Spun acest lucru pentru ca la inceputul mandatului am promis transparenta si profesionalism si ce altceva ar putea sustine mai mult informatia decat ca Guvernul a prezentant transparent planurile pentru Romania. Acum cateva zile am prezentant planurile pentru guvernarea Romaniei eliberate de PSD si astazi prezentam Planul National de Redresare si Rezilienta.

PNL e singurul partid care prin acest program face o afirmatie ferma ca este alaturi de drumul partenerilor nostri europeni. E momentul ca romanii sa spuna stop promisiunilor mincinoase. A venit momentul ca toata clasa politica sa inteleaga ca romanii nu mai pot fi mintiti. Vremea cainilor cu covrigi in coada si lapte si miere a luat sfarsit. Suntem singurul partid care prezinta un astfel de program inaintea alegerilor. Acum cateva zile i-am avertizat pe Ciolacu si PSD ca nu pot face un program de guvernare si sa ignore un Plan de Redresare si Rezilienta. Romania educata si normala este una care doar printr-o guvernare liberala poate duce la eliberarea de saracie. Astazi spun ferm tuturor romanilor - parteneriatul PNL cu presedintele Iohannis a adus Romaniei 80 miliarde euro, dintre care 30 miliarde euro vor fi in Programul de Redresare si Rezilienta. Dezvoltam Romania si aceasta e promisiunea PNL pentru romani", a afirmat Florin Citu.

"Asa cum am promis din primul moment al acestei guvernari nu lasam pe nimeni in urma. E momentul ca romanii sa compare foarte serios ofertele politice. Proprietatea privata e sacra. Acesta e principiul care a stat la baza tuturor programele. Cetateanul este egal cu statul, iar din punct de vedere fiscal va garantez ca asa o sa fie. Independenta financiara a Romaniei - faptul ca folosim mai multe fonduri europene arata ca suntem constienti si vrem independenta financiara a Romaniei. Sunt convins ca PNL va guverna si dupa alegeri, iar in parteneriat cu presedintele Klaus Iohannis vom face Romania liberala", a adaugat Citu.

Primarul Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, a sustinut ca Planul de Redresare si Rezilienta reprezinta o oportunitate imensa pentru Bucuresti.

"Romania are in fata o uriasa oportunitate, ea inseamna efectiv imbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor. Asa cum a aratat in detaliu domnul ministru exista o componenta foarte importanta in program care se duce in dezvoltarea oraselor. Deja sunt alocati 100 milioane euro pe sanatate, ceea ce inseamna echipamente pentru spitalele bucurestene. Deja am vorbit de 200 milioane euro pentru modernizarea retelei de transport a energiei termice, carora li se adauga 300 milioane euro fonduri europene din bugetul 2021-2027. Vorbim de investitii in infrastructura de transport - doua noi linii de metrou in Bucuresti. Vorbim de mediu, pentru ca poluarea si mediul sunt principalele probleme ale bucurestenilor, dincolo de problema termiei. Vorbim de eficienta energetica a cladirilor si exista un capitol dedicat acestei probleme.

Pentru Bucuresti, orasele din Romania acest PNRR e o uriasa oportunitate. Pentru ca noi sa folosim aceasta oportunitate e nevoie de colaborare, pentru ca multi ani de zile ea a lipsit. Sunt fericit ca am avut o colaborare corecta, directa, rapida, profesionista cu Guvernul Romaniei si voi fi foarte fericit si deschis ca ea sa continue dupa alegerile parlamentare. Romania are nevoie de un Guvern pragmatic, pro-dezvoltare, pro-business, proeuropean si prin tot ce a facut chiar in pregatirea acestui PNRR si ce propune pentru executarea acestui program sunt convins ca Guvernul Orban va face ca toate aceste proiecte sa devina realitate. Din partea Bucurestiului va asigur de toata colaborarea noastra viitoare pentru tot ce inseamna lucruri bune pentru bucuresteni", a afirmat Nicusor Dan.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Iohannis , #presedinte