Iohannis a vorbit in PE despre democratia vie din Romania. Europarlamentarii straini l-au laudat pentru ca apara lupta impotriva coruptiei (Video)

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 14:42
8874 citiri
Iohannis a vorbit in PE despre democratia vie din Romania. Europarlamentarii straini l-au laudat pentru ca apara lupta impotriva coruptiei (Video)
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a participat, marti, la Strasbourg, la dezbaterea organizata de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, ocazie cu care a sustinut o alocutiune in care a prezentat viziunea Romaniei pe acest subiect.

Evenimentul face parte dintr-o serie de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitati sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii, si la care participa si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat vocatia europeana a Romaniei si a afirmat ca pentru un viitor al UE este nevoie de unitate, coeziune si solidaritate. De asemenea, seful statului a afirmat ca Romania este un furnizor de securitate in regiune si a marcat importanta extraordinara a summit-ului de la Sibiu, de anul viitor.

Lupta impotriva coruptiei si apararea statului de drept au fost doua dintre subiectele principale abordate in cadrul dezbaterii moderate de presedintele PE, Antonio Tajani, si la care au participat mai multi eurodeputati din toate familiile politice.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui Iohannis si ale celorlalti participanti la dezbatere in format LIVE text:

Klaus Iohannis

- Este o onoare si un privilegiu sa ma aflu astazi in UE.

- UE a fost marcata de-a lungul timpului de provocari multiple, care ne-au testat coeziunea si unitatea - criza financiara si economica, criza migratiei, atacurile teroriste, ascensiunea miscarilor populiste.

- Exista un element care ne uneste: identitatea europeana, bazata pe principii, valori si interese comune. Aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate si repuse in valoare.

- Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate si pentru calea europeana comuna in eforturile de consolidare a proiectului european.

- Cheia centrala trebuie sa ramana UNITATEA.

- Avem nevoie de o uniune incluziva, care nu lasa in urma niciun stat si niciun cetatean european.

- Idei precum o Europa cu mai multe viteze sau o UE a cercurilor concentrice nu pot reprezenta o solutie.

- Presedintele Juncker spunea ca Europa trebuie sa isi gaseasca suflul, eu sper ca viitorul nostru impreuna ne va arata ca Europa are o singura inima, care bate prin noi toti, care ne uneste de la Est la Vest si de la Nord la Sud.

- Am incredere ca noua etapa, incepand din 2019, va fi una fructuoasa. Sunt increzator ca summit-ul de la Sibiu va reprezenta un moment important.

- Depinde de puterea, intelepciunea si vointa noastra ca UE puternica sa devina realitate.

- Summit-ul de la Sibiu este important pentru consolidarea fundatiei viitorului UE.

- Cetatenii vor masuri concrete si rezultate tangibile. Vor vesti pozitive, despre pace, securitate si prosperitate. Ei trebuie sa vada ca lucram pentru a proteja si consolida simbolurile majore ale UE: moneda euro, piata interna, Schengen si libertatea de circulatie.

- Coeziunea nu e doar ambitia noilor state membre, ci este o necesitate pentru membrii mai vechi. Coeziunea este unitate.

- UE se afla azi intr-un moment de redresare economica. Acest lucru nu ar fi fost posibil in absenta unei actiuni comune. Siguranta economica e la fel de importanta ca cea a frontierelor.

- Avem nevoie de masuri si decizii cuprinzatoare, care sa garanteze participarea tuturor statelor pentru realizarea unei zone euro mai puternice, mai competitive. Pentru Romania, aderarea la zona euro cat mai repede posibil este un obiectiv fundamental.

- Avem nevoie de o piata interna functionala, competitiva si incluziva, in care cetatenii resimt beneficiile.

- Europa este si trebuie sa ramana un lider pe plan international in multiple domenii, cu precadere in evolutia tehnologica si digitala.

- Piata fortei de munca trebuie adaptata la evolutiile internationale. E nevoie de o investitie masiva in educatie si in noile aptitudini necesare.

- Vorbim si de un viitor in care UE isi va recastiga propriii cetateni, prin intarirea unui sentiment de securitate, aici, acasa. Provocarile generate de migratie sunt de maxim interes pentru noi toti. Proiectul european trebuie sa recladeasca siguranta. Sa actionam astfel incat sa devenim proactivi.

- UE trebuie sa ramana un spatiu de libera circulatie, cetatenii sa se poata deplasa liber si sa poata munci oriunde, tinerii sa poata calatori si studia. Pentru Romania, aderarea la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv important.

- Corolarul ar trebui sa fie o UE largita, pentru ca marimea confera putere. Politica de extindere a UE si-a demonstrat valoarea prin valuri succesive de noi membri. Largirea UE nu trebuie sa ramana doar un deziderat pentru generatiile viitoare, ci este o necesitate reala.

- Mentinerea parteneriatului transatlantic solid, onorarea angajamentelor si consolidarea relatiilor institutionale cu ONU sunt tot atatea domenii in care UE va fi chemata sa demonstreze ca poate sa actioneze eficient.

- Anul viitor, Romania preia pentru prima data presedintia Consiliului UE, summit-ul de la Sibiu va reprezenta un moment de rascruce. E responsabilitatea noastra sa creionam viitorul Europei. Ma simt mandru in calitate de cetatean roman si in egala masura de cetatean european.

- Europa este parte din fibra noastra. O Europa care insumeaza din diversitatea noastra, cladita pe baza conceptului de unitate in diversitate. De aceea, Europa este Romania si Romania este Europa.

- 2018 este Centenarul Romaniei moderne. In acesti 100 de ani am invatat lectii importante, trecand prin experiente si perioade nefericite. Lectia democratiei este una dintre cele mai importante, de aceea, apreciem valorile europene. Romania e profund atasata proiectului european. Suntem o democratie tanara, care are resursele pentru a se perfectiona. Romanii sunt conectati activ la valorile civice, si-au facut auzita vocea cand a fost nevoie sa apere statul de drept si democratia (Aplauze din sala - n.red.).

- Entuziasmul tinerilor ne obliga in mod deosebit la responsabilitate. Valul care vine din Romania arata nevoia de a retrezi reflexul democratiei, care nu e un dat.

- Romania este o tara dinamica si orientata spre viitor.

- O companie fondata de doi tineri romani a ajuns la nivel mondial. Peste tot in Romania, mii de ingineri romani talentati lucreaza pentru a avansa tehnologiile digitale. Economia datelor este viitorul. Nu trebuie sa mire pe nimeni ca Romania isi doreste si are capacitatea sa contribuie la consolidarea rolului global al UE in acest domeniu.

- Romania sustine o UE care investeste in siguranta cetatenilor sai.

- Suntem capabili sa fim un furnizor de securitate pentru intreaga UE, asa cum facem in cadrul NATO. Avem datoria sa protejam toti cetatenii, indiferent ca se afla sau nu in Schengen.

- UE s-a cladit pe dorinta de pace pe continentul european. A venit momentul sa ne intoarcem cu acest model catre interior, sa le aratam cetatenilor ce am reusit sa cream impreuna, cum reusim sa protejam pacea si cum se traduce ea astazi.

- Va indemn sa pastram unitatea drept cuvant de ordine al viitorului. O unitate care nu va veni de la sine, pe care trebuie sa o protejam in mod constant, ingrijindu-ne de diversitatea atat de caracteristica culturii europene.

- Va multumesc!

Ia cuvantul Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene:

- E un moment de emotie puternica, ne cunoastem demult. Istoria relatiilor cu Romania este lunga.

- Prea putini romani vad in aceasta sala.

- In 2005 s-a semnat tratatul de aderare, un moment important. Bun venit la Parlament si rebine ati venit in Europa, dle presedinte!

- Imi place poporul roman, mi-a acordat distinctii care m-au afectat, mi-a placut. Romania astazi este un furnizor de stabilitate si nu un consumator de stabilitate intr-o zona atat de tulburata. Fara Romania UE nu ar fi completa (aplauze - n.red.).

- Stiu ca presedintelui nu ii place Europa cercurilor concentrice, nici mie nu imi place acest concept. Romania a demonstrat prin fapte ca nu trebuie sa se teama de acest scenariu.

- Romania a avut prima initiativa de a lansa un parchet anticoruptie, DNA, altii nu au avut acest curaj.

- La 1 decembrie, Romania reprezinta Centenarul Marii Uniri, e si o sarbatoare europeana. Tot ce tine de Romania nu e strain UE, vom sarbatori impreuna.

- Pledez ca Romania sa devina parte din spatiul Schengen, mi-as fi dorit sa obtinem asta inainte de finalul mandatului aceste Comisii. Atrag atentia Guvernului si Parlamentului Romaniei: Nu trebuie pus in pericol acest lucru prin distantare fata de principiile statului de drept. Dorinta mea ar fi ca inainte de preluarea presedintiei Romaniei sa se ajunga la un consens privind statul de drept, altfel CE ii va fi greu sa adopte recomandarile specifice pentru spatiul Schengen.

- Avem si problema bugetului. Dupa presedintia austriaca, in perspectiva summit-ului de la Sibiu, trebuie sa se incheie acest capitol, inainte de alegerile europene, altfel pierdem pe foarte multe planuri.

- La Sibiu va fi un moment decisiv. Sunt convins ca presedintele si Guvernul, parlamentul roman, vor face tot ce le sta in putinta pentru ca summit-ul de la Sibiu sa devina un moment al crearii viitorului Europei.

- Sunt convins ca o tara care a aderat in 2007, cu mare intarziere, la UE, daca ar reusi sa influenteze intreaga Europa, ar constitui o putere simbolica ce nu trebuie subestimata.

Ia cuvantul Manfred Weber (liderul PPE):

- Rata de crestere a Romaniei a crescut de 4 ori, faptul ca faceti parte din UE conteaza.

- Europa nu este inca unita, nu putem inca vorbi de ea. Conditiile de trai in UE sunt divergente. Grupul PPE nu poate accepta asa ceva, dorim o Europa unita cu adevarat, oamenii sa aiba un nivel de trai egal.

- Romania face parte din UE, insa nu indeplineste conditiile pentru zona euro, speram ca zona Schengen sa se extinda si sa sprijinim extinderea. Sa facem primul pas prin deschiderea aeroporturilor inainte de 2019.

- Sa continue modernizarea tarii. Combaterea coruptiei nu e doar o problema romaneasca. Guvernul trebuie sa schimbe cursul, Guvernul de astazi a trecut una din liniile rosii. Va multumesc, dle presedinte, ca ati fost vocea romanilor.

- Trebuie sa le explicam cetatenilor ca UE e pozitiva in viata de zi cu zi.

- Va rog sa contribuiti la procesul democratic si dupa alegerile europene, printr-un viitor comun pentru acest continent.

Ia cuvantul Josef Weidenholzer (vicepresedinte S&D):

- Combaterea coruptiei reprezinta elemente extrem de importante.

- Democratia reprezinta elemente fundamentale, suntem parteneri. Contam pe faptul ca veti sprijini PE in ceea ce priveste MCV, dezbaterile din aceasta dupa amiaza.

- Urmarim cu ingrijorare situatia politica din tara dvs. Nu e bine cand o societate se fragmenteaza si clivajele se adancesc. Speram ca dvs veti contribui la unitate.

- Va cerem sa reganditi rolul SRI, ramasita a serviciului lui Ceausescu, ar fi un pas important.

Ia cuvantul Monica Macovei:

- La 11 ani de la aderare, romanii vor in Europa. 65% dintre noi vor sa ramanem in uniune. Liderii politici europeni trebuie sa consolideze aceasta incredere.

- Romanii traiesc de luni de zile cosmarul unei guvernari netransparente, care ataca permanent Justitia.

- Europa trebuie sa sanctioneze derapajele de la democratie.

- Inaintea preluarii presedintiei, Guvernul trebuie sa respecte toate recomandarile Comisiei de la Venetia si ale Comisiei Europene. Ar fi un semn de respect pentru cetateni.

- Romania are ocazia de a fi in atentia intregii lumi in prima jumatate a anului 2019, imi doresc sa isi indeplineasca rolul cu profesionalism.

Ia cuvantul Guy Verhofstadt (ALDE):

- Dupa Revolutie, am trimis echipamentele pentru primul post de radio din Romania, Contact, care este si in Belgia. Astazi, dupa 30 de ani, sunt din nou ingrijorat de ce se intampla in Romania.

- In primul rand, aceste reforme dubioase, slabirea Codului Penal, subminarea luptei impotriva coruptiei, descoperirea protocoalelor secrete.

- In 2019 va fi o lupta impotriva tendintei unor tari de a merge pe calea autocratiei. O lupta intre deschidere si populistii ingusti la minte.

- Daca exista o reforma reala, este sa eliminam regula unanimitatii. Sambata, toti ministrii de Externe au produs o condamnare slaba, in locul unei actiuni comune, din cauza unaniminatii. Nu avem nevoie de o condamnare slaba, trebuie sa se adopte o interdictie a UE pentru exporturile de arme catre Arabia Saudita.

Ia cuvantul Ska Keller (grupul Verzilor):

- Fiecare cetatean trebuie sa se intrebe care e Europa in care vrem sa traim? O lasam sa alunece pe panta populismului? Unele tari au ales aceasta cale.

- Foarte multi romani au demonstrat la referendum ca nu vor un stat autocrat care discrimineaza si au iesit cu miile in strada sa demonstreze impotriva coruptiei. In loc sa ii asculte, guvernul roman a lansat gaze impotriva lor.

- Sefa DNA va fi inlocuita, CCR a declarat peste 60 de articole din CPP neconstitutionale. Aceasta reforma pune in pericol lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

- De ce nu faceti un apel la toate partidele pentru ca recomandarile Comisiei de la Venetia sa fie aplicate?

- E important sa avem in fruntea presedintiei UE un model.

Iau cuvantul si alti europarlamentari, care vorbesc despre statul de drept, crestere economica, acordurile neratificate sau reducerea birocratiei.

Ia cuvantul Catalin Ivan (ex-PSD):

- E nevoie de o recalibrare a proiectului european, sa aratam cetatenilor ca am invatat din greseli. Prin digitalizare putem combate si coruptia.

Klaus Iohannis raspunde la intrebarile adresate in cadrul dezbaterii:

- In decembrie 1989, noi, romanii, am inlaturat dictatura comunista. De atunci construim o democratie pe care noi, romanii, ne-o dorim bazata pe ceea ce numim valorile UE.

- In acesti aproape 30 de ani, Romania s-a schimbat profund. Suntem o tara din estul Europei care in continuare crede in democratia de tip european. O tara cu o economie in crestere, care reprezinta un pol de stabilitate in regiune, o tara care aspira la statutul de lider in domeniile mentionate. E o tara respectata pentru securitatea pe care o livreaza.

- Noi, romanii, am inteles demult ca nu putem sa ramanem receptori, ci trebuie sa ne asumam un rol mult mai greu, cel de furnizor de securitate.

- Romania este un stat de drept, este un stat democratic. In Romania exista o dezbatere politica si ceea ce am denumit o democratie foarte vie. Nu intru in detalii ale dezbaterii interne din Romania, dar pot sa va asigur ca eu sunt hotarat sa raman implicat pentru a garanta romanilor pastrarea valorilor democratice, pastrarea regulilor unui stat de drept si continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte - lupta impotriva coruptiei (aplauze - n.red.).

- Una dintre probleme este conexiunea dintre politician si cetatean, de multe ori cetatenii nu inteleg ce fac politicienii. Eu am inteles ca ei au inteles sa continui mesajul cu care am fost ales: pentru o Romanie democratica, europeana, integrata profund in UE, care pastreaza intact statul de drept si care lupta, cu rezultate notabile, impotriva coruptiei.

- Exista controverse, dar eu sunt hotarat ca din aceasta lupta va castiga Romania europeana, democratica si ma voi implica.

- Ne asteapta o perioada extrem de dificila, avem dosare extrem de grele. Unul se numeste Brexit. Dorim un acord cu Marea Britanie, foarte repede.

- Un alt dosar este cadrul financiar multianual. Trebuie sa ajungem la un progres. In dosarul migratiei trebuie sa ajungem la o abordare comuna. Daca nu reusim sa adoptam o politica europeana, vom avea o problema majora si Romania se va implica. In acest moment, in privinta reformei Dublin, avem 28 de pareri din 28 de state. Eu cred ca putem ajunge la concluzii comune. Trebuie sa actionam preventiv.

- In timpul presedintiei Romaniei, vor avea loc alegerile europene si summit-ul de la Sibiu, care este extrem de important pentru Romania si pentru UE, tema unica va fi viitorul UE.

Iau cuvantul si alti deputati europeni, care adreseaza intrebari.

Printre acestia este si Renate Weber (ALDE), care vorbeste despre protocoale si abuzurile care ar fi fost comise de SRI asupra magistratilor. Alte subiecte sunt parteneriatele civile si referendumul, presedintele Iohannis fiind intrebat ce face pentru ca membrii comunitatii LGBT sa se simta acasa in Europa, sau trecerea contributiilor de la angajat la angajator si veniturile salariatilor.

- De asemenea, un eurodeputat austriac il roaga pe Klaus Iohannis sa fie mai explicit in privinta luptei impotriva coruptiei, iar un alt eurodeputat il intreaba despre inchisorile secrete ale CIA si procedurile de infringement impotriva Poloniei si Ungariei.

- Gabriela Zoana (PSD) il acuza pe Iohannis ca a creat o falie in societatea romaneasca si indeamna la ura intre partide si cetateni. Un europarlamentar il intreba despre eliminarea cainilor vagabonzi, "ucisi cu miile in fiecare zi".

- Siegfried Muresan (PNL) subliniaza ca securitatea si prosperitatea sunt elementele fundamentale ale UE si cere mai multe decizii in favoarea tinerilor.

- Victor Bostinaru (PSD) saluta discursul presedintelui Iohannis si il intreaba cum vede relatiile viitoare cu Marea Britanie si care ar trebui sa fie politica europeana pe aparare.

- Cristian Preda (PPE) subliniaza ca Europa e uitata de Guvernul de la Bucuresti: Nu stiu vreun guvern PSD-ALDE care sa fi aparat vreodata UE. Ma tem ca nu va fi o presedintie fructuoasa. Cu cine? Cu Daea, cu Andrusca, cu Olguta? In Romania, securistii corupti apara independenta Justitiei. Dl Verhofstadt a vorbit despre postul de radio Contact. I l-a dat lui Tariceanu, care astazi face ce face. "Rusine familiei liberale, rusine familiei socialiste, amandoua tin in brate corupti!", a mai spus el.

Klaus Iohannis raspunde la a doua runda de intrebari:

- Multumesc tuturor pentru pozitiile exprimate, mi-as fi dorit sa fie mai numeroase. Multumesc celor care au gasit cuvinte de apreciere pentru Romania, dar si celor care au gasit cuvinte de critica constructiva.

- Unitate in diversitate - acesta a fost conceptul cu care am incheiat prima mea prezentare si luarile de pozitie din aceasta tara arata ca aici trebuie sa lucram. Abordari foarte diferite, fiecare cu greutatea si reprezentativitatea parlamentara a ei.

- Va propun un demers prin care pot sa interactionez cu dvs si cu altii. Avand in vedere diversitatea temelor, avem pozitii ferme pe toate, dar nu pot intra in detalii. Impreuna cu colegii mei vom avea grija ca fiecare vorbitor sa primeasca un raspuns in scris.

- Revin la cateva cuvinte cheie: Unitate si coeziune. Apropiere fata de cetatean. Securitatea interna a UE. Securitatea frontierelor UE. Greutate in politica internationala a UE. Abordari care respecta si cultiva diversitatea, dar permit o actiune unitara.

- Va multumesc tuturor!

Cu ocazia vizitei la Strasbourg, Klaus Iohannis a avut programata o intrevedere cu presedintele PE, Antonio Tajani, si o intalnire de lucru alaturi de presedintele Comisiei Europene, Reprezentantul Presedintiei austriece la Consiliul Uniunii Europene si liderii grupurilor politice din PE.

De la ora 13:55, presedintele Iohannis va face declaratii de presa comune impreuna cu presedintele PE, Antonio Tajani.

Evenimentul are loc in contextul in care negocierile privind iesirea Marii Britanii din UE au intrat in faza finala.

Pe de alta parte, o rezolutie privind statul de drept in tara noastra urmeaza sa fie agreata de grupurile din Parlamentul European si votata in sesiunea plenara din luna noiembrie a Parlamentului European.

Vezi mai multe despre ce a sustinut, la inceputul lunii, in PE, Viorica Dancila intr-un discurs foarte agresiv citit de pe foaie: Fara Legile Justitiei, Parchetul se intoarce in era sovietica. MCV si-a ratat menirea!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iohannis alocutiune viitorul UE, #Iohannis alocutiune Parlamentul European , #presedinte
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
Poza Stipulez
Stipulez
rank 1
Ratacitul asta,de la Pompei,va cere iar,demisia guvernului !