Mai multe ONG-uri ii propun lui Iohannis 10 masuri rapide, printre care demiterea lui Ciorbea (Video)

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 18:30
8811 citiri
Mai multe ONG-uri ii propun lui Iohannis 10 masuri rapide, printre care demiterea lui Ciorbea (Video)

Mai multe organizatii neguvernamentale cunoscute au adresat, joi, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si Parlamentului Romaniei, in care propun un set de masuri "fezabile si neutre politic", ce pot fi adoptate pana la finalul anului si care "raspund direct agendei celor care au iesit in strada sa ceara o mai buna guvernare".

Prima dintre ele este "desemnarea unui premier credibil si cu vointa pentru a introduce schimbarea de profunzime ceruta de romani atat in noiembrie 2014 cat si in noiembrie 2015".

"Demisia lui Victor Ponta si Gabriel Oprea doar pentru a fi inlocuiti de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv ati promis celor ce v-au ales. Daca pretul pentru o schimbare reala vor fi alegerile anticipate, atunci asa sa fie", se arata in scrisoarea citata.

Consultarile lui Iohannis cu partidele politice nu vor avea loc imediat. Ce face seful statului joi UPDATE

Semnatarii au solicitari pentru Parlament si premierul nou investit, dar si termene fixe.

  • "Revenirea la alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin, pentru a inlatura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
  • Anularea mandatelor celor 552 primari si 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014. CCR a declarat masura neconstitutionala, insa Parlamentul refuza de aproape un an de zile sa puna situatia in ordine, plasandu-se astfel in afara legii. Termen: 1 decembrie.

  • Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI si SIE din Parlament si desemnarea unor parlamentari credibili, care sa efectueze anchete serioase si sa ofere explicatii publice pentru activitatile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.
  • Inlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoana competenta, neutra politic si apta sa-si indeplineasca mandatul in interes public. Termen: 1 decembrie.
  • Aprobarea infiintarii Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.
  • Respingerea initiativelor existente in Parlament care vizeaza slabirea mecanismelor de lupta anticoruptie. Termen: 1 decembrie.
  • Intarirea DNA si a Parchetelor prin oferirea posibilitatii tehnice de a efectua interceptari, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.
  • Premierul investit sa procedeze urgent la demiterea sefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia). De asemenea, sefii numiti prin incalcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfa, CNADNR, Aeroporturi Bucuresti, CN Hunedoara si altele trebuie demisi si noii sefi numiti prin respectarea deplina a criteriilor de selectie si profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonante, modificata recent, nu trebuie sa existe niciun fel de exceptii. Termen: 1 decembrie.
  • Premierul investit se angajeaza sa decapuseze companiile de stat (care au datorii cat bugetele sanatatii si educatiei la un loc), precum si la continuarea procesului de profesionalizare si depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie".

La final, semnatarii scrisorii deschise ii propun presedintelui "stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentantilor societatii civile la consultarile convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere".

Scrisoarea este semnata de ExpertForum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.

C.B.

Citeste si:
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de deputați, având un mandat de cinci ani. Salariul lunar net pentru această funcție este de aproximativ 7.000 de euro, la care se...
Lăcomia parlamentarilor care au sufocat instanțele cu reclamații prin care își cer pensiile speciale înapoi
Lăcomia parlamentarilor care au sufocat instanțele cu reclamații prin care își cer pensiile speciale înapoi
Instanțele civile din întreaga țară sunt sufocate de dosarele foștilor senatori și deputați ai României care au depus acțiuni pentru recuperarea pensiilor speciale, anulate în februarie...
Sursa: Ziare.com