Membri ai societatii civile ii raspund lui Iohannis: Sunteti intr-o eroare profunda

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 09:09
6221 citiri
Membri ai societatii civile ii raspund lui Iohannis: Sunteti intr-o eroare profunda

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a adresat, joi seara, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care afirma ca acesta "nu intelege semnificatia termenului de societate civila", seful statului fiind indemnat sa vina in strada daca vrea sa cunoasca doleantele cetatenilor.

"Domnule Presedinte Klaus Iohannis sunteti intr-o eroare profunda. Va explicam de ce: Nu intelegeti semnificatia termenului de societate civila. Ea reprezinta tot ceea ce nu este inregimentat in institutiile publice, fie sub forma organizata, respectiv cu personalitate juridica, fie fara aceasta organizare. Adica si noi, cei de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), dar si cei care se afla in strada, suntem societate civila. Fiecare dintre noi dorim ceva, uneori acelasi lucru, alteori nu.

Nu exista termenul 'reprezentativitate', pentru ca este incompatibil cu libertatea de asociere, fie aceasta formala sau informala. Prin urmare, nu puteti invita la consultari nici 'coalitii de organizatii neguvernamentale cu larga recunoastere publica' si nici persoane dintre manifestanti care au 'un grad ridicat de reprezentativitate', pentru ca nu credem ca exista asa ceva. Nu au fost inventate pana acum, in lumea democratica, cu traditie asociativa, criterii pentru cerintele dumneavoastra", se precizeaza in scrisoarea deschisa semnata de Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, remisa presei.

A doua zi de consultari la Cotroceni: Iohannis, de la UNPR si ALDE, la societatea civila si "strada"

In plus, se mentioneaza ca nu rezulta din comunicatul institutiei prezidentiale care este motivul invitatiei la consultari.

"Daca motivul consultarii este numirea unui premier, cu regret va informam ca acest lucru face parte, din punct de vedere constitutional, din fisa postului dumneavoastra si a partidelor trimise de noi (trebuie sa ne asumam asta) in Parlament. Daca scopul invitatiei dumneavoastra este acela de a afla doleantele cetatenilor, atunci trebuie sa va deplasati in strada. Intre timp, socotim ca e timpul sa va asumati in integralitate mandatul constitutional", se spune in document.

Iohannis, consultari in premiera cu societatea civila si "strada": Cine poate merge la Cotroceni si cum

Presedintele Klaus Iohannis a invitat coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, iar pe manifestanti sa faca propuneri in acest sens pana joi seara.

Prima zi de consultari la Cotroceni - Iohannis ar fi de acord cu dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate

"Presedintele Romaniei invita coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie, la o ora care va fi comunicata ulterior. De asemenea, presedintele Romaniei invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile", precizeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

ActiveWatch, catre Iohannis: Anticipatele deturneaza revolta societatii si blocheaza noile partide

Potrivit sursei citate, propunerile au putut fi transmise la adresa de email consultari@presidency.ro pana joi, la miezul noptii.

Citeste si:
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a salutat miercuri, 19 ianuarie, decizia președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul țării noastre. ”Salut decizia...
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat miercuri...