Mesajul lui Iohannis in ultima zi a Marii Britanii in Uniunea Europeana

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 15:00
3896 citiri
Mesajul lui Iohannis in ultima zi a Marii Britanii in Uniunea Europeana
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia ultimei zile a Regatului Unit al Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Seful statului sustine ca "retragerea, pentru prima oara, a unui stat membru din Uniunea Europeana este un moment care va influenta evolutia proiectului european, antrenand o noua dinamica la nivelul Uniunii".

"Regretam decizia Marii Britanii de a pune capat apartenentei la Uniunea Europeana dupa 47 de ani, insa vointa suverana a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectata. Romania isi exprima speranta ca Regatul Unit va ramane un partener apropiat si un aliat de incredere, cu care impartasim acelasi sistem de valori", afirma presedintele.

El spune ca in negocierile cu Marea Britanie principalul obiectiv a fost protejarea drepturilor romanilor.

"In procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana am urmarit ca principal obiectiv protejarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor romani care locuiesc, muncesc si studiaza in Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzator in Acordul de retragere, care reprezinta cea mai buna solutie pentru garantarea drepturilor cetatenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilitatii si certitudinii juridice.

Astfel, cetatenii romani din Regatul Unit vor putea continua si dupa Brexit sa isi exercite neingradit drepturile dobandite", a mai transmis Iohannis.

In plus, presedintele a subliniat ca tara noastra vrea ca UK sa fie in continuare un partener strategic al UE.

"Romania isi doreste sa aprofundeze parteneriatul strategic pe care il are cu Marea Britanie, astfel incat relatia bilaterala post-Brexit sa se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele doua state.

In acelasi timp, ne dorim ca Regatul Unit sa reprezinte in continuare un partener strategic al Uniunii Europene si sa stabilim o relatie cat mai apropiata, care sa reflecte legaturile puternice construite de-a lungul anilor. In acest sens, ramanem ferm angajati in negocierea si agrearea unui parteneriat ambitios, cuprinzator al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care sa acopere o arie larga de domenii.

Vom continua sa urmarim si in aceasta etapa asigurarea respectarii principiilor nediscriminarii, reciprocitatii depline si garantarea egalitatii de tratament pentru toti cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei romani", se mai arata in declaratia presedintelui.

Vezi si Mesajul ambasadorului nostru la Londra pentru romanii care locuiesc in Marea Britanie: Iata ce trebuie sa faca dupa Brexit

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mesaj iohannis brexit, #romani marea britanie iohannis , #presedinte