Mesajul lui Iohannis pentru Justitie: Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 10:54
7207 citiri
Mesajul lui Iohannis pentru Justitie: Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie

Presedintele Klaus Iohannis i-a asigurat pe magistrati ca este alaturi de ei, afirmand ca le va fi un partener loial in depasirea oricaror piedici.

"Sa ne opunem impreuna oricaror tentative de distorsionare a realitatilor. Nu ma aveti alaturi doar pe mine, ci milioanele de cetateni care au venit la vot in noiembrie 2014", a declarat seful statului la prima sedinta din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, in care se alege noua conducere a institutiei.

Ionannis conduce in premiera sedinta CSM - miza mare pentru 2015

Klaus Iohannis a precizat ca este responsabilitatea sa ca institutiile sa nu fie personalizate si ca Justitia sa aiba lideri corecti acolo unde face el numiri.

"Niciun cadru normativ si nicio garantie incredintata de o alta putere nu pot asigura independenta personala a unui magistrat, daca acesta nu si-o insuseste. Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie.

E rolul si responsabilitatea mea ca Justitia sa aiba liderii corecti acolo unde am responsabilitatea sa fac numiri. Este responsabilitatea mea ca institutiile sa nu fie personalizate. Institutiile nu apartin conducatorilor, doar asa ne putem feri de derapaje", a afirmat presedintele.

Iohannis: 2015, anul in care romanii isi vor intelege mai bine drepturile de cetateni ai UE

Klaus Iohannis a vorbit si despre atacurile politicienilor asupra Justitiei si le-a cerut magistratilor sa apere in continuare independenta si onoarea sistemului.

"Am vazut ca unii politicieni nu s-au ferit sa atace Justitia. Trebuie sa dovediti in continuare ca stiti sa aparati independenta si onoarea colegilor si a sistemului in ansamblul sau. Asadar, CSM trebuie sa aiba reactii rapide pentru a se feri de ingerinte in Justitie, de derapaje.

In Constitutie si in legi scrie foarte clar ca justitia se infaptuieste in numele legii. Actul de justitie trebuie indeplinit intr-un termen rezonabil si cu garantarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Toate acestea reprezinta o Romanie a normalitatii", le-a spus Iohannis magistratilor.

Oficial CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015

In opinia sefului statului, in ultimii 8 ani sistemul judiciar a inregistrat progrese majore, precizand ca principalul obiectiv trebuie sa fie ridicarea MCV.

"2015 este al 8-lea an in care Romania este sub MCV. De-a lungul timpului, a fost un instrument util. MCV a generat un exemplu de bune practici si sunt convins ca experienta Romaniei va fi fructificata de alte state. Au fost 8 ani in care sistemul judiciar a inregistrat progrese majore si cred ca e timpul pentru o schimbare.

Declar cu responsabilitate ca a venit momentul ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele obligativitati au fost indeplinite. Unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea MCV", a declarat Iohannis.

Seful statului a precizat ca Executivul, Parlamentul si sistemul judiciar trebuie sa-si dea mana pentru ca pana la finalul mandatului noii conduceri a CSM sa fie atins acest obiectiv.

Presedintele Klaus Iohannis conduce, marti dimineata, in premiera o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre prima sedinta a Consiliului din 2015, ocazie cu care va fi aleasa noua conducere a institutiei si va fi prezentat raportul de activitate pe anul trecut.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....