Ministrul de Finante recunoaste ca statul NU e inca proprietar pe casa din Sibiu, dar ii cere lui Iohannis sa returneze VOLUNTAR banii din chirie

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 11:45
35149 citiri
Ministrul de Finante recunoaste ca statul NU e inca proprietar pe casa din Sibiu, dar ii cere lui Iohannis sa returneze VOLUNTAR banii din chirie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici (PSD), a recunoscut vineri ca statul roman nu este inca proprietarul casei din Sibiu care a apartinut familiei Iohannis, dar ii cere presedintelui sa returneze voluntar banii incasati drept chirie in perioada 2001-2015, ca sa dea un exemplu tarii.

In acelasi timp, Guvernul lucreaza la o amnistie fiscala.

Teodorovici a sustinut vineri o conferinta de presa pe aceasta tema, la o zi dupa ce Liviu Dragnea a cerut ANAF si Ministerului de Finante sa grabeasca procedurile pentru ca familia Iohannis sa dea statului roman "sutele de mii de euro" pe care le-ar datora dupa ce a pierdut definitiv procesul referitor la casa din Sibiu.

Ministrul de Finante a dat asigurari ca demersul sau nu este facut "la comanda cuiva".

"Nu sunt genul sa actioneze la comanda", a subliniat Teodorovici, precizand insa ca a facut o analiza si a avut o "discutie cu colegii de la ANAF", dezvaluind totodata ca a primit date "azi noapte si azi dimineata" in legatura cu situatia respectiva.

"Am avut doua dosare pe acest subiect, de la colegii de la minister si ANAF. Pentru un imobil, cel din str. gen Magheru, lucrurile sunt clare, imobilul a revenit, a fost vandut (...) Vorbim doar de imobilul din bd Balcescu, din Sibiu, care in perioada 2001 - 2015 a apartinut familiei Iohannis si a mai fost inca o persoana care a avut venituri din inchiriere.

In mod normal, logic si moral statul trebuie sa isi recupereze banii, dar astazi statul inca nu e proprietar al acelui imobil", a subliniat ministrul de Finante.

Eugen Teodorovici a reamintit ca exista o hotarare a instantei care a anulat "clar modul in care s-a facut transferul acelui imobil catre familia Iohannis", dar a subliniat ca in acest moment "se poarta discutia cine e proprietarul imobilului: fie statul roman, fie o alta persoana care a depus in instanta o actiune revendicandu-l".

Ministrul roman de Finante a mai precizat inca o data ca "discutia se poarta despre cine e proprietarul" imobilului, dar a subliniat ca "sigur familia Iohannis nu mai are dreptul" asupra lui.

In context, Teodorovici a subliniat ca, din inchirierea imobilului, familia Iohannis a obtinut 1.278.856 lei drept chirie, pentru care "s-a platit impozit". "Suma e clara, impozitul asemenea", a punctat el.

Si cel de-al doilea proprietar care a pierdut procesul definitiv, Ioan Bastea, trebuie sa returneze o suma, totalul ridicandu-se la aproape 2,6 milioane de lei.

"Noi spunem ca statul roman e proprietar"

Ministrul de Finante a subliniat inca o data ca aceasta suma trebuie sa fie recuperata de statul roman, argumentul sau fiind acela ca "Noi spunem ca statul roman e proprietar".

Teodorovici a explicat ca ANAF a cerut unui notar din Sibiu sa faca inscrierea imobilului in cartea funciara, dar "notarul a suspendat actiunea, invocand prevederile art. 107 din legea 36/1995", conform caruia "daca e un proces pe rol, se suspenda actiunea pana cand instanta se pronunta".

"Cel care a revendicat imobilul trebuie sa astepte", a mai spus ministrul.

"Si eu cred ca statul e proprietar si trebuie sa faca cererea de inscriere, sa notifice presedintele si sa ceara plata sumei celor trei, plata imediata la bugetul statului.

Aici sunt lucrurile azi. Cert este ca acel imobil nu mai apartine familiei Iohannis, e clar ca suma din perioada 2001-2015 ca si chirie trebuie sa fie returnata statului roman. Ar fi corect, legal si moral sa faca plata acelei sume imediat catre statul roman", a mai spus Teodorovici.

Ministrul de Finante a argumentat ca "suma oricum se va plati in momentul in care instanta de la Hunedoara va decide daca cel care revendica va primi si el o suma", iar "daca nu, statul va ramane cu toata suma".

"Domnul presedinte sa faca plata imediat", a continuat Teodorovici, anuntand ca in zilele urmatoare "colegii mei vor prezenta in detaliu" situatia.

Iohannis sa fie model, sa plateasca voluntar

Intrebat de jurnalisti daca el ii cere presedintelui Iohannis sa dea banii voluntar, in conditiile in care instanta nu a stabilit inca cine este proprietarul imobilului, Eugen Teodorovici a raspuns afirmativ.

"Suma o are clara, pentru ca a platit impozit. Fiecare zi de neplata atrage dupa sine plata de dobanzi (...) Statul are nevoie de fiecare ban in parte pentru a-i folosi in interesul comunitatilor (...)

Cand tu stii ca trebuie sa dai suma oricum, fara indoiala, esti presedintele tarii, fii model", a spus ministrul, cerandu-i banii presedintelui.

Pentru ca un jurnalist i-a atras atentia ca ar fi un caz "unic in Romania" ca cineva sa plateasca inainte de reglementarea finala a cadrului legal, ministrul de Finante a replicat: "De asta e si presedinte, sa fie un exemplu pentru noi toti. Sa faca plata!".

"Eu voi cere, ca stat, acest lucru", a subliniat Teodorovici.

In paralel, ministrul de Finante a anuntat ca se va da o amnistie fiscala.

"E un subiect pe care il avem in lucru, dar presedintelui nu i se aplica o astfel de amnistie, pentru ca alea sunt drepturi din chirii. Chiar daca am da maine, n-are cum sa scape", a spus Teodorovici.

Intrebat de un alt jurnalist de ce Fiscul nu a actionat pana acum, ministrul a raspuns: "In mod normal, cand e statul proprietar trebuie sa actioneze, numai ca Fiscul pana acum asa a interpretat ca statul nu e proprietar".

"ANAF a mers pe prima abordare, adresa catre notar, dar eu am dat in lucru posibila idee ca statul e deja proprietar si, daca e asa, saptamana viitoare, urgent, trebuie sa facem inscriere in cartea funciara", a mai anuntat Teodorovici, precizand ca "pasul urmator va fi solicitarea platii de catre dl presedinte", pentru ca "discutam de acest subiect de ani de zile", dar banii nu au fost recuperati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Teodorovici Iohannis bani chirie casa , #presedinte