Ne scuzati ca va deranjam, domnule presedinte!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 17:00
9877 citiri
Ne scuzati ca va deranjam, domnule presedinte!

"Ideea (alegerii primarilor in doua tururi de scrutin - n.red.) este, sigur, foarte buna. Intrebarea se pune daca se mai poate, cu asa putin timp inainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare si, sigur, in oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie".

Ia sa vedem daca ghiciti cine a spus aceste vorbe! Cineva care, probabil, a lipsit din tara anul trecut cand legea care prevede un singur tur a fost votata si promulgata, nu? Un analist strain intervievat de presa din Romania?

Fals, e vorba despre presedintele Romaniei, dl Iohannis. Chiar despre domnia sa.

Nenorocita de lege cu un singur tur, blat mizerabil al celor doua partide mari menit sa elimine orice jucator mai mic de pe harta localelor, dar si sub presiunea propriilor primari, a fost promulgata de acest presedinte al Romaniei fara cea mai mica obiectie.

Spunea la vremea respectiva presedintele ca legea, desi imperfecta, este un progres pentru ca alegerea presedintelui Consiliului Judetean se face de catre consilierii judeteni si nu direct de catre alegator.

Nici macar in privinta asta nu sunt pe deplin de acord, pentru ca un presedinte de CJ ales in doua tururi de scrutin decat unul rezultat al unor intelegeri post-electorale mi s-ar fi parut o solutie mai buna. Dar, sigur, in loc de un pesedinte de CJ ales intr-un tur de scrutin, orice e mai bun.

Dar daca e baronul de la CJ am scapat, baronul de la primarie a fost consolidat. Cu voia presedintelui Iohannis care acum, ce sa vezi?, precum o frumoasa din padurea adormita descopera virtutile votului in doua tururi de scrutin pentru primari.

De ce oare? Pentru ca talentatul domn Busoi se face tandari? Ma tem ca pentru domnia sa nu exista salvare nici in 10 tururi? Nu iese si pace.

Da, stupiditatea asta cu un singur tur a fost inventata pe vremea lui Traian Basescu, care a sustinut si promulgat reglementarea. Dar macar fostul presedinte a admis ca a fost o greseala. Actualul presedinte nici macar atat nu s-a simtit dator sa admita: ca a gresit promulgand continuarea unei enormitati reclamata ca atare de societatea civila cam la un ison. Pentru ca eu, una, nu am auzit pe nimeni laudand virtutile democratice ale acestui sistem.

Asa cum a gresit, cel mai probabil, neatacand la CCR legea pensiilor parlamentarilor, desi avea sanse foarte mari de a castiga, dupa cum a aratat verdictul Curtii in cazul pensiilor alesilor locali si chiar declaratiile presedintelui CCR care aproape reprosa neatacarea acestei reglementari.

Daca dl Iohannis nu cadea anul trecut in admiratia progresului facut de legea alegerilor locale, isi facea pur si simplu treaba de ultim gardian al democratiei, pentru care a fost ales si e platit, si o trimitea in Parlament spre reexaminare, poate ca azi nu existau motive sa se intrebe, rabinic, daca o mai fi timp pana la alegeri.

Nu stiu daca acum mai e timp, in opinia mea, trebuie incercata oricum evitarea unei aberatii antidemocratice, dar sigur in mai anul trecut mai era timp suficient. Daca era si dorinta, stiinta, implicare.

Dar cu caciula adanc trasa pe urechi si visand la viitorul concediu insorit, acestea sunt detalii.

Sincer, uneori ma intreb daca n-ar trebui sa-i cerem scuze presedintelui pentru ca il deranjam cu asemenea nimicuri de-ale tarii. Serios! Sunt nesemnificative. Iar dl presedinte, mi se pare evident, nu vrea sa fie deranjat de nimic. Nu vrea regim autoritar, nu vrea control. Probabil vrea nederanjata liniste in care sa auda pasarelele din gradina Cotrocenilor.

Cat era Victor Ponta la guvernare, cat de cat mai era necesara ceva vigilenta ca nu stiai niciodata cand lovea "carlanul". Dar de cand cu Guvernul Ciolos, timpul se scurge fericit si linstit. N-ar fi rau sa fie bine!

Ne scuzati, domnule presedinte! Voiam si noi sef de stat, care sa vegheze, care sa blocheze legi, care sa gandeasca un pas mai departe, dar se pare ca am nimerit la ghiseul gresit. Poate se deschide altul in 2019.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis alegere primari, #alegere primar singur tur , #presedinte