Nota zece pentru Klaus Iohannis

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 09:24
32135 citiri

Am votat si-n 2014, si-n 2019 cu Klaus Iohannis in turul al doilea al prezidentialelor. In timpul primului mandat al presedintelui, l-am criticat in mai multe randuri. Ma simt obligat sa precizez aceste lucruri tocmai pentru ca acum vreau, dimpotriva, sa-l laud pentru felul cum isi asuma mandatul in perioada de criza pe care o traversam.

A pornit dintr-o situatie politica foarte complicata. Va reamintesc ca, atunci cand seful statului a anuntat ca va declara starea de urgenta, tara n-avea guvern stabil, ci unul interimar, pregatit sa provoace anticipate.

In fata furtunii, premierul desemnat Citu s-a retras pentru a-i face loc liderului PNL, Ludovic Orban. Care a fost nevoit, imediat ce a preluat Guvernul, sa se izoleze, intrucat fusese in contact cu un senator penelist infectat cu SARS-CoV-2. Era, de aceea, cu atat mai mult nevoie de autoritatea presedintelui. Iar acesta a stiut cum s-o exercite.

Gestiunea crizei propriu-zise este departe de a fi simpla, asa cum a realizat (aproape) toata lumea. Klaus Iohannis s-a pus in capul mesei si a coordonat ministrii care aveau in fisa postului interventia.

Unii au trebuit sa fie pusi la punct fiindca este evident ca nu sunt la nivelul cerut. Presedintele n-a ezitat sa-l demita pe fostul ministru Costache ori sa respinga propunerile facute de ministrul Vela in preajma Pastelui. La fel de ferm au fost respinse propunerile aberante venite de la adversari politici, precum cuplul pesedist alcatuit de Firea si Streinu-Cercel ori cel mai vechi compus din fostii premieri Ponta si Tariceanu.

In relatia cu partenerii europeni, Romania s-a raliat unei majoritati consistente care cauta solutii pentru gestionarea crizei, dar si scenariul cel mai bun de repornire a economiei. N-am mai fost, ca-n vremea Vioricai Dancila, in randul capitalelor ce vorbesc pe doua voci.

In fine, interventiile publice ale sefului statului - foarte rare in trecut - sunt acum aproape zilnice. E firesc, fiindca societatea asteapta evaluari clare si incurajari. Dozajul lor e esential.

Exista, desigur, nemultumiti. Chiar daca e stare de urgenta, vocile critice sunt libere. Si e bine sa ramana asa. Pe de alta parte, merita sa recunoastem cand ceva merge. Iar eu cred ca-n acest moment oribil de greu tara e bine guvernata.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Klaus Iohannis criza coronavirus , #presedinte