Noul ambasador rus si-a prezentat scrisorile de acreditare. Iohannis: E nevoie de reconstruirea increderii

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 20:19
4496 citiri
Noul ambasador rus si-a prezentat scrisorile de acreditare. Iohannis: E nevoie de reconstruirea increderii
Foto: Administratia Prezidentiala

Pesedintele Klaus Iohannis a primit miercuri la Palatul Cotroceni sase ambasadori pentru a-si prezenta scrisorile de acreditare, printre care si ambasadorul rus Valerii Kuzmin, dar si cei din Canada, Elvetia, Mexic, Chile si Coreea de Nord.

Valerii Kuzmin (foto dreapta) a fost numit ambasador la Bucuresti in iunie, anterior fiind ambasador in Republica Moldova.

"Presedintele Klaus Iohannis a transmis, in discutia cu ambasadorul Federatiei Ruse, mesajul ca pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale in mod pragmatic si predictibil - obiectiv impartasit si de ambasadorul rus - este necesara, pe langa respectul pentru dreptul international, reconstruirea increderii. Pe aceasta baza, Romania este deschisa dialogului bilateral, existand potential si interese comune in diverse domenii, cum sunt cele ale cooperarii economice sau culturale", se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei.

Valeri Kuzmin este nascut la 24 iunie 1953 la Moscova. In 1975 a absolvit Institutul de Relatii Internationale din Moscova, dupa care, in 1998 a urmat cursuri diplomatice superioare. Este doctor in stiinte istorice (PHD), informeaza Sputnik News online.

Diplomatul vorbeste limbile engleza, franceza si araba. Este casatorit. Are un fiu si o fiica. Valeri Kuzmin a fost ambasador al Federatiei Ruse in Republica Moldova, in perioada 27 iulie 2007 - 5 aprilie 2012.

Potrivit site-ului Unimedia, Valeri Kuzmin s-a remarcat in timpul mandatului de ambasador in Republica Moldova atunci cand un pacificator rus l-a impuscat mortal pe Vadim Pisari in zona de securitate, in anul 2012. Atunci Kuzmin a declarat ca Pisari era in stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat in urma expertizei medico-legale.

Citeste si Noul ambasador rus la Bucuresti: cele doua fete ale lui Ianus

Discutii despre vizele pentru Canada

La Palatul Cotroceni a mai fost primit pentru prezentarea scrisorilor de acreditare si ambasadorul Canadei la Bucuresti Kevin Hamilton. Diplomatul canadian a fost primit la MAE la inceputul lunii august de ministrul Lazar Comanescu.

"Cu ocazia discutiei purtate cu ambasadorul Canadei, presedintele Klaus Iohannis a multumit pentru participarea militarilor canadieni in cadrul masurilor de reasigurare ale NATO pentru Romania, precum si la Marea Neagra, si a invitat partea canadiana sa continue aceasta prezenta, in contextul implementarii deciziilor luate la Summitul NATO din iulie. Ambasadorul canadian a confirmat faptul ca prezenta militara canadiana in Romania, inclusiv prin prezenta navala pentru exercitii in Marea Neagra, se va mentine, in conditiile in care se pastreaza riscurile la adresa securitatii Aliantei.

Totodata, a impartasit opinia privind rolul foarte important al comunitatii romane din Canada pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, inclusiv in plan economic. In ceea ce priveste problematica vizelor, presedintele Romaniei a aratat ca este necesar ca acest dosar sa fie rezolvat, cat mai curand, intr-o maniera pozitiva pentru cetatenii romani", arata Administratia Prezidentiala in comunicatul citat.

Multumiri Elvetiei

De asemenea, ambasadorul elvetian Urs Herren si-a prezentat scrisorile de acreditare la Palatul Cotroceni, acesta fiind primit la Ministerul Afacerilor Externe la inceputul lunii august pentru prezentarea copiilor scrisorilor.

"In cadrul intrevederii cu ambasadorul Confederatiei Elvetiene, presedintele Romaniei a transmis aprecierea partii romane pentru decizia autoritatilor federale de a ridica restrictiile de munca pentru cetatenii romani, la 1 iunie 2016, aceasta contribuind la consolidarea relatiilor bilaterale, mai ales din punct de vedere economic.

Totodata, au fost transmise multumiri pentru contributia financiara elvetiana in Romania pentru proiecte in diverse domenii, fiind exprimata speranta continuarii acesteia. A fost convenita totodata necesitatea intensificarii cooperarii economice, inclusiv din punct de vedere investitional. Au fost discutate si relatiile UE-Elvetia, presedintele Romaniei subliniind necesitatea identificarii unei solutii favorabile liberei circulatii, fara limitari, a cetatenilor europeni in Confederatia Elvetiana", informeaza Administratia Prezidentiala.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Kuzmin scrisori acreditare Iohannis, #Kuzmin ambasador Rusia Romania , #presedinte
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”