Cum a ajuns DNA "a treia putere in stat" dintr-o greseala de traducere - Explicatiile de la Cotroceni (Video)

Marti, 21 Iunie 2016, ora 09:20
6165 citiri
Cum a ajuns DNA "a treia putere in stat" dintr-o greseala de traducere - Explicatiile de la Cotroceni (Video)

O fraza in care cuvantul "justitie" a fost inlocuit cu "DNA" in discursul presedintelui Germaniei, Joachim Gauck, a lasat impresia ca oficialul cere puteri sporite pentru Directia Anticoruptie. Totul a fost insa o greseala de traducere, iar Cotroceniul s-a vazut nevoit sa vina cu rectificari.

Administratia Prezidentiala a gresit traducerea discursului tinut de presedintele Germaniei, Joachim Glauck, care se afla intr-o vizita la Bucuresti.

Oficialul a laudat activitatea DNA, mentionand ca Germania sprijina consolidarea celor care lupta impotriva coruptiei si a sistemului de justitie, ca a treia putere in stat.

Declaratia a fost tradusa in comuninicatul remis de Cotroceni astfel: "Dorim sa consolidam activitatea de pilda a DNA, ca a treia putere in stat". La cateva ore, Administratia Prezidentiala a venit insa cu rectificari.

De fapt, presedintele german a spus ca sprijina "activitatea celor care combat coruptia si fac puternica Justitia ca a treia putere in stat", potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale.

Reprezentantii Palatului Cotroceni au explicat ca serviciul de traducere a fost asigurat de catre Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Iata varianta intreaga a declaratiei traduse gresit: "In domeniul combaterii coruptiei, s-au obtinut deja rezultate substantiale. Justitia are aici capacitatea de a fi parte a rezolvarii problemei si nu parte a problemei, si aici as vrea sa subliniez, in mod deosebit, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, de la care porneste un semnal indreptat nu numai catre economie, mediul de afaceri, dar si catre politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reforma. Noi calculam ca in societate exista conflicte si dorim sa consolidam activitatea de pilda a DNA-ului, ca a treia putere in stat".

Aceasta este varianta corecta a declaratiei: "In domeniul combaterii coruptiei, s-au obtinut deja rezultate substantiale. Justitia are aici capacitatea de a fi parte a rezolvarii problemei si nu parte a problemei, si aici as dori sa amintesc in mod special activitatea DNA - este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci si a celui politic. Luam in serios atat de importantul pilon al statului de drept in procesul de transformare si luam in calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot aparea in interiorul societatii pentru ca sprijinim activitatea celor care combat coruptia si fac puternica Justitia ca a treia putere in stat - luam in serios toate acestea".

Citeste ce au mai declarat Joachim Gauck si Klaus Iohannis in timpul declaratiilor de la Cotroceni

Si premierul Dacian Ciolos s-a intalnit, duminica, cu presedintele Germaniei si au stabilit sa mearga la toamna dupa investitori nemti.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...