O noua amnistie fiscala, promulgata de Iohannis: Cine va primi inapoi contributia la sanatate

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 15:03
11148 citiri
O noua amnistie fiscala, promulgata de Iohannis: Cine va primi inapoi contributia la sanatate

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat amnistia fiscala pentru anumite categorii de persoane fizice. Ea prevede ca cei care au platit nejustificat contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) dupa 1 ianuarie 2012 vor primi inapoi aceste sume.

Informatia a fost publicata, vineri, de site-ul Administratiei Prezidentiale.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 30 iunie, cu 300 de voturi "pentru" si o abtinere, aminteste Romania TV.

Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala

Potrivit documentului postat pe site-ul Guvernului se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana pe 31 ianuarie 2015 pentru sapte categorii de contribuabili:

- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Acestor categorii nu li se anuleaza contributia daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.

In cazul in care acestia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu li se anuleaza contributia.

- sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

- persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;

- persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu au realizat alte venituri asupra carora s-a datorat contributia;

- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datoreaza contributia;

- femeile insarcinate si lauzele, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) lista persoanelor fizice aflate care se incadreaza in aceste prevederi.

De ce s-a dat aceasta lege

Incepand cu 1 iulie 2012, din legislatia specifica de asigurari sociale de sanatate au fost preluate in Codul Fiscal, pentru a fi administrare de catre ANAF, contributiile de asigurari sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile din:

  • - activitati independente,
  • - activitati agricole, silvicultura, piscicultura,
  • - din asocieri fara personalitate juridica, din cedarea folosintei bunurilor,
  • - investitii, premii si castiguri din jocuri de noroc,
  • - din alte surse,
  • - contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu obtin venituri.
  • Nu au fost insa preluate si prevederile din Legea reformei in sanatate care stabilesc ca anumite categorii de persoane beneficiaza de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, fara plata contributiei, intrucat acestea vizeaza conditiile de realizare a prestatiilor care au fost si au ramas in atributiile Ministerului Sanatatii, arata Mediafax.

    Astfel, in prezent, Codul Fiscal nu contine categoriile care sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, asa ca legea a fost data pentru a corecta aceasta eroare.

    C.P.

    Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
    Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
    Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
    Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
    Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
    Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
    #amnistie fiscala sanatate, #anulare contributii sanatate , #presedinte
    1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
    2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
    3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
    4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
    5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
    6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
    7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
    8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
    9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
    10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%