Omiterea intereselor Romaniei la Consiliul European

Autor: Dr. Tommy Tomescu - medic stomatolog
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 17:21
5933 citiri

Presedintele Klaus Iohannis este preocupat de integrarea automata a Irlandei de Nord in spatiul UE. In loc sa aiba ca prioritate situatia propriei tari, asa cum afirmase zilele trecute pe pagina sa oficiala de Facebook, lasa in incertitudine situatia similara a Republicii Moldova si a statutului ei in raport cu Uniunea Europeana.

In cursul reuniunii Consiliului European din 29 Aprilie 2017, domnul presedinte Klaus Iohannis a aprobat deja includerea automata in Uniunea Europeana a Republicii Irlandei de Nord, daca aceasta alege sa se reunifice cu Irlanda.

Ar fi fost adecvat ca presedintele Iohannis sa solicite sprijin pentru aceeasi problema, dar din perspectiva Romaniei, daca Republica Moldova s-ar uni cu Romania?

Dar nu exista un acord in scris din partea reprezentantilor celorlalte state cu privire la o posibila acceptare automata a Republicii Moldova in momentul REUNIRII cu Romania.

Avand acum oportunitatea de a expune problema aceasta, fiind in aceeasi conjunctura pur teoretica precum e si in cazul Irlandei de Nord, presedintele Klaus Iohannis avea si are in continuare obligatia sa obtina in scris un raport de reciprocitate pentru statul al carui lider este, inainte de a aproba o astfel de garantie pentru alt stat.

Referitor la alte gafe comise fata de propriul popor si interesele acestuia, i-am trimis deja o scrisoare prin care i-am etalat exact erorile comise concret:

1. Semnarea Declaratiei Consiliului European din 18-19 Februarie 2016, in care era de acord sa li se limiteze drepturile romanilor din Regatul Unit al Marii Britanii si din oricare alt stat din Uniunea Europeana, desi i-am argumetat limpede motivele pentru care nu ar fi trebuit sa o faca;

2. Refuzul de a se intalni cu Marsul Unionist venit la Cotroceni pentru a-i solicita UNIREA cu Moldova in data de 12 iulie 2015.

Fiind la primul sau mandat de presedinte, probabil ca ii lipseste experienta necesara in luarea unor astfel de decizii, dar aceasta se poate compensa numai avand in spate o echipa de consilieri cu spirit civic.

Atunci cand se etaleaza o problema de integrare a unei parti de teritoriu ce fusese candva desprins din alt stat, aceasta trebuie comparata automat cu situatia Republicii Moldova.

Trebuie sa amintesc aici si faptul ca s-a acceptat includerea automata in Uniunea Europeana a Republicii Democrate Germane in momentul reunificarii Germaniei, desi aceasta nu facuse parte anterior din Uniunea Europeana.

Prin absorbtia Republicii Democrate Germane au intrat in Uniunea Europeana 18 milioane de germani, in timp ce in cazul Republicii Moldova ar fi vorba de numai 3 milioane de romani.

La urmatoarea intalnire a Consiliului Uniunii Europene din 22 iunie 2017, i-am cerut presedintelui Romaniei sa aiba in vedere:

1. Adoptarea unei hotarari a intregului Consiliu European, prin care se accepta o viitoare includere automata a teritoriului si a cetatenilor Republicii Moldova in cadrul Uniunii Europene, in cazul in care se va realiza UNIREA Republicii Moldova cu Romania;

2. Sau sa emita o declaratie publica prin care isi retrage acceptul acordat in mod nefondat pentru includerea automata a Irlandei de Nord in Uniunea Europeana, in cazul in care nu se adopta hotararea de mai sus.

Altfel, daca se sfideaza si cele doua considerente la urmatoarea sedinta, presedintele va trebui sa dea socoteala prin a explica cetatenilor romani cu argumente pertinente care sa justifice faptul ca nu le tradeaza interesele sau ca nu da dovada de incompetenta.

Ramane sa ne convingem in iunie despre maniera in care presedintele nostru va pleda pentru cauza noastra sau cum va decide sa negocieze si sa expuna preocuparile de interes national si apoi cele de interes european.

Uniunea Europeana, in spatiul careia suntem parte integranta de un deceniu incoace, este intr-adevar cadrul in care se discuta problemele la nivel de comunitate, dar fiecare stat membru are in obligatia sa sa isi propuna spre dezbatere preocuparile sale nationale, dupa care se discuta in ansamblu toate preocuparile ce tin de Europa, ca monolit.

Dr. Tommy Tomescu este director al Centrului Comunitar Roman din Londra si prim vicepresedinte al Consiliului Romanilor de Pretutindeni.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Klaus Iohannis pozitie Romania Moldova UE, #Iohannis Romania unire Moldova , #presedinte