Iohannis i-a primit la Cotroceni pe liderii Formatului Bucuresti: Discutii despre rolul Romaniei in regiune si NATO

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 10:54
3488 citiri
Iohannis i-a primit la Cotroceni pe liderii Formatului Bucuresti: Discutii despre rolul Romaniei in regiune si NATO
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, marti, la Cotroceni cu ministrii de Externe care participa la reuniunea Formatului Bucuresti, ocazie cu care a declarat ca acest format reconfirma rolul tarii noastre la nivel regional si in cadrul NATO.

In cursul zilei, Iohannis il va primi si pe secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, care vine la Bucuresti in prima sa vizita intr-un stat aliat, dupa preluarea mandatului.

Intrebat de jurnalistii prezenti, presedintele a oferit si o prima reactie referitoare la legea privind majorarea salariilor din Sanatate si Educatie.

Seful statului a refuzat sa precizeze daca o va promulga, subliniind doar ca este "pozitiv".

Amintim ca, luni, Camera Deputatilor a adoptat majorari salariale pentru toti angajatii din Sanatate si Educatie, in medie cu 15%, incepand de la 1 ianuarie.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui:

- Formatul Bucuresti a fost consacrat ca atare, prin reuniunea la nivel de sefi de stat si de guvern, pe care am gazduit-o chiar aici, in aceasta sala, in noiembrie 2015.

- Intalnirea ministeriala de astazi are loc ca urmare a deciziei adoptate in cadrul acelei intalniri.

- Acest Format reconfirma rolul tarii noastre la nivel regional si in cadrul NATO.

- Am discutat despre utilitatea Formatului Bucuresti cu omologul meu polonez la vizita bilaterala pe care am avut-o la Varsovia, dupa incheierea Summitului NATO.

- Am decis atunci ca dialogul in acest format sa continue, inclusiv in perspectiva organizarii, anul viitor, a unei noi intalniri a sefilor de stat sau de guvern participanti la Formatul Bucuresti.

- Sunt convins ca reuniunea de astazi va fi de substanta si va permite un schimb de opinii aprofundat.

- Este o intalnire utila si se desfasoara intr-un moment important pentru relatia transatlantica, care ramane esentiala pentru securitatea europeana si pentru cea a regiunii.

- Statele aliate trebuie sa continue sa investeasca in consolidarea ei. Este un moment important si pentru NATO, ca organizatie.

- Alianta este in plin proces de implementare a deciziilor ambitioase de la Varsovia, intr-un context de securitate complex, care continua sa fie marcat de lipsa de progrese in solutionarea focarelor de criza, dar si de noi tensiuni.

- Voi avea in continuare o intrevedere cu noul adjunct al secretarului general al NATO. Suntem onorati ca inaltul oficial Aliat efectueaza la Bucuresti prima sa vizita intr-un stat Aliat, dupa preluarea mandatului

- Vom aborda atat aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind Romania, cat si despre cresterea rolului Aliantei in proiectarea stabilitatii, prin dezvoltarea sprijinului pentru tarile partenere. Romania este ferm angajata sa isi indeplineasca toate obligatiile ce-i revin pentru asigurarea securitatii in aceasta parte a lumii

Intrebari

Ieri, deputatii au votat majorarile salariale pentru Educatie si Sanatate. Exista, insa, suspiciunea fraudei si acuzatia ca votul s-ar fi dat in absenta cvorumului. Cum priviti situatia si ce este de facut?

- Aceste lucruri se vor lamuri, desigur, intre cei care trebuie sa lamureasca chestiunea, banuiesc in Parlament. Iar in ce priveste legea, eu sunt pozitiv. Astept legea la promulgare.

O promulgati?

- Va multumesc!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Klaus Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis intalnire secretar general adjunct NATO, #Iohannis salarii majorate, #salarii majorate Sanatate Educatie, #Parlament salarii crescute sanatate educatie , #presedinte