Parlamentul si-a asumat declaratia prin care Iohannis este acuzat de abuz de drept

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 12:23
23413 citiri
Parlamentul si-a asumat declaratia prin care Iohannis este acuzat de abuz de drept
Foto: Arhiva Ziare.com

Declaratia prin care presedintele Klaus Iohannis este acuzat de "abuz de drept" si de "uzurpare" a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere, ca urmare a sesizarii depuse la CCR privind OUG 13, a fost asumata de Parlament.

Proiectul initiat de Calin Popescu Tariceanu a trecut, miercuri, cu 203 de voturi pentru si 94 impotriva de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

USR a cerut ca votul sa fie secret cu bile, iar PMP a cerut amanarea luarii unei decizii, dar majoritatea a respins ambele idei.

Liviu Dragnea a sustinut ca nu se impune amanarea votului, pentru ca "proiectul de declaratie a fost transmis cu mult timp inainte" si depinde cum "s-a gospodarit fiecare grup" pentru a-si aduce contributia.

Acest document urmeaza acum sa fie publicat in Monitorul Oficial, insa nu are niciun fel de efecte juridice, fiind strict o declaratie politica a Parlamentului.

"Parlamentul Romaniei saluta clarificarile pe care CCR le-a adus in decizia sa din 8 februarie 2017, declarand neintemeiate sesizarile CSM si presedintelui Romaniei. (...) Ceea ce a facut oportuna si necesara decizia CCR este absenta manifesta a bunei credinte in interpretarea legii fundamentale de catre reprezentanti institutionali ai autoritatii judecatoresti, ca si abuzul de drept al presedintelui Romaniei, care recurge la sesizarea fara temei a CCR doar in scopul blocarii unui proces politic democratic", se mentioneaza in declaratia votata azi si citata de Mediafax.

"Parlamentul califica drept neconstitutionale si inacceptabile judecatile pe care fie presedintele Romaniei, fie CSM, fie reprezentanti ai Ministerului Public le formuleaza la adresa unor decizii si activitati ale Guvernului.

Asemenea activitati uzurpa ilegal si abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere", se mai arata in textul proiectului de declaratie, care astfel vizeaza si CSM si Parchetul General.

"Parlamentul considera ca recenta decizie a CCR trebuie sa puna capat odata pentru totdeauna actiunilor concertate de subminare a rolului si prestigiului Parlamentului (...) Parlamentul isi reafirma suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice", este un alt pasaj al declaratiei asumate de senatori si deputati.

In replica la aceasta declaratie, senatorul USR Vlad Alexandrescu a explicat de ce Iohannis nu poate fi acuzat de abuz de drept: Nu a subminat rolul si prestigiul Parlamentului, ci l-a aparat.

Citeste si Basescu il apara pe Iohannis: Parlamentarii au probleme comportamentale si incearca sa le ascunda in spatele unei declaratii neinspirate

Iata si cum justifica Tariceanu proiectul initiat impotriva presedintelui si CSM.

Dar si Predoiu: Tariceanu a oferit o declaratie pe post de viagra politica, Dragnea chitaie ca un soricel

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri seară, 21 februarie, că Alianţa Dreapta Unită va contesta orice comasare a alegerilor pe toate căile legale. ”Ce vedem astăzi...
#Parlament declaratie Iohannis abuz de drept , #presedinte