Peste 100 de ONG-uri ii cer lui Iohannis sa nu promulge Legea pentru combaterea spalarii banilor

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 13:58
5800 citiri
Peste 100 de ONG-uri ii cer lui Iohannis sa nu promulge Legea pentru combaterea spalarii banilor
Foto: Arhiva Ziare.com

129 de ONG-uri au semnat o scrisoare prin care ii cer lui Klaus Iohannis sa nu promulge proiectul de lege pentru combaterea spalarii banilor si sa-l retrimita la Parlament pentru a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor, dar si sa ceara opinie din partea Comisiei de la Venetia.

"Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 24 octombrie 2018 proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in ciuda criticilor vehemente ale societatii civile la adresa unor articole considerate abuzive si neconforme cu Directiva Europeana privind spalarea banilor, pe care o transpune.

Cele 129 organizatii semnatare, va adresam cererea de a nu promulga proiectul de lege mentionat, in forma actuala, si va solicitam sa sesizati Comisia de la Venetia pentru a obtine o opinie in acest sens.

Nu contestam necesitatea acestei legi, ci faptul ca in textul ei au fost introduse prevederi care nu raspund unor probleme de fond, insa vor conduce la blocarea activitatii asociatiilor si fundatiilor si altor persoane juridice fara scop patrimonial din Romania", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Centrul de Resurse pentru Participare Publica.

Potrivit sursei citate, scrisoarea transmisa se refera, in principal, la urmatoarele prevederi:

 • includerea asociatiilor si fundatiilor intre "entitatile raportoare" care intra sub incidenta legii, cu obligatii similare cu cele ale institutiilor de credit, institutiilor financiare, administratorilor de fonduri;
 • traducerea eronata, in cazul asociatiilor si fundatiilor, a termenului "beneficiary owner", din Directiva, prin termenul de "beneficiar real" definit in proiectul de lege ca incluzand "persoanele fizice sau, in cazul in care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice in al caror interes principal asociatia sau fundatia a fost infiintata sau functioneaza";
 • introducerea de obligatii, pentru asociatii si fundatii, de raportare a beneficiarilor reali, asa cum sunt definiti de proiectul de lege, catre institutiile statului (Ministerul Justitiei), dar si catre terte parti.

"In ceea ce priveste consecintele practice ale legii asupra asociatiilor si fundatiilor, estimam ca legea va conduce in final la blocarea activitatii multor organizatii neguvernamentale, cele mai afectate urmand a fi organizatiile care lucreaza in domeniul social.

Estimam de asemenea reducerea drastica a numarului de cetateni care apeleaza la serviciile organizatiilor neguvernamentale, precum si investitia masiva de resurse in activitati administrative, in detrimentul activitatilor pe care organizatiile le desfasoara in beneficiul comunitatilor pe care le servesc.

In final, ne referim la urgenta adoptarii legii, pe care initiatorii au sustinut-o, Romania fiind in procedura de sanctionare din partea Uniunii Europene pentru ca nu a transpus directiva la timp in legislatia nationala. In egala masura, o transpunere gresita este un risc la fel de mare pentru o viitoare penalizare", mai spune comunicatul de presa mentionat.

In acest context, semnatarii scrisorii ii cer presedintelui sa nu promulge Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului in aceasta forma si sa retrimita proiectul de lege Parlamentului cu solicitarea de a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor.

"Sa solicitati o opinie a Comisiei de la Venetia, pe marginea modului in care legislativul roman a transpus in legislatia nationala aceasta directiva, intr-o maniera care restrictioneaza dreptul la libera asociere si dreptul la viata privata", mai arata sursa citata.

Proiectul legislativ spune ca reprezinta "entitati raportoare" institutiile de credit si cele financiare, institutiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, expertii contabili, persoanele care acorda consultanta fiscala, notarii, avocatii, executorii judecatoresti, agentii imobiliari, fundatiile si asociatiile, precum si "alte entitati care comercializeaza bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele".

Proiectul a trecut pe 24 octombrie de Camera Deputatilor.

Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
Clotilde Armand a lansat duminică, 16 iunie, un apel pentru reformarea USR, după ce a pierdut alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Într-o postare pe Facebook, ea a anunțat că va lansa o...
Scandalul de la Primăria Sectorului 2 continuă. Radu Mihaiu: ”S-a aprobat renumărarea voturilor în două secţii”
Scandalul de la Primăria Sectorului 2 continuă. Radu Mihaiu: ”S-a aprobat renumărarea voturilor în două secţii”
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, susţine că, la o săptămână de la alegeri, Biroul Electoral de Sector recunoaşte că sunt probleme grave (în parte), precizând însă că s-a aprobat...
#ONG lege comabterea spalarii banilor, #scrisoare deschisa Iohannis ONG , #presedinte
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Ai naibii infractori..nu vor sa se afle cine ii pompeaza!
Poza Pensula
Pensula
rank 5
nici o sansa! Joha poate numai sa retrimita legea la Parlament... ia
 1. Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
 2. Scandalul de la Primăria Sectorului 2 continuă. Radu Mihaiu: ”S-a aprobat renumărarea voturilor în două secţii”
 3. Victorie pentru candidatul PNL la Costinești, cu o diferență de doar 2 voturi. BEC a respins cererea PSD de anulare a alegerilor
 4. Alegerile din Sectorul 1 nu vor fi reluate. Cererea Alianței Dreapta Unită, respinsă de BEC
 5. Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
 6. Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
 7. Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
 8. Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
 9. Mircea Geoană nu vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale. „Va fi anul independenților”
 10. Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”