
129 de ONG-uri au semnat o scrisoare prin care ii cer lui Klaus Iohannis sa nu promulge proiectul de lege pentru combaterea spalarii banilor si sa-l retrimita la Parlament pentru a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor, dar si sa ceara opinie din partea Comisiei de la Venetia.
"Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 24 octombrie 2018 proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in ciuda criticilor vehemente ale societatii civile la adresa unor articole considerate abuzive si neconforme cu Directiva Europeana privind spalarea banilor, pe care o transpune.
Cele 129 organizatii semnatare, va adresam cererea de a nu promulga proiectul de lege mentionat, in forma actuala, si va solicitam sa sesizati Comisia de la Venetia pentru a obtine o opinie in acest sens.
Nu contestam necesitatea acestei legi, ci faptul ca in textul ei au fost introduse prevederi care nu raspund unor probleme de fond, insa vor conduce la blocarea activitatii asociatiilor si fundatiilor si altor persoane juridice fara scop patrimonial din Romania", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Centrul de Resurse pentru Participare Publica.
Potrivit sursei citate, scrisoarea transmisa se refera, in principal, la urmatoarele prevederi:
"In ceea ce priveste consecintele practice ale legii asupra asociatiilor si fundatiilor, estimam ca legea va conduce in final la blocarea activitatii multor organizatii neguvernamentale, cele mai afectate urmand a fi organizatiile care lucreaza in domeniul social.
Estimam de asemenea reducerea drastica a numarului de cetateni care apeleaza la serviciile organizatiilor neguvernamentale, precum si investitia masiva de resurse in activitati administrative, in detrimentul activitatilor pe care organizatiile le desfasoara in beneficiul comunitatilor pe care le servesc.
In final, ne referim la urgenta adoptarii legii, pe care initiatorii au sustinut-o, Romania fiind in procedura de sanctionare din partea Uniunii Europene pentru ca nu a transpus directiva la timp in legislatia nationala. In egala masura, o transpunere gresita este un risc la fel de mare pentru o viitoare penalizare", mai spune comunicatul de presa mentionat.
In acest context, semnatarii scrisorii ii cer presedintelui sa nu promulge Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului in aceasta forma si sa retrimita proiectul de lege Parlamentului cu solicitarea de a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor.
"Sa solicitati o opinie a Comisiei de la Venetia, pe marginea modului in care legislativul roman a transpus in legislatia nationala aceasta directiva, intr-o maniera care restrictioneaza dreptul la libera asociere si dreptul la viata privata", mai arata sursa citata.
Proiectul legislativ spune ca reprezinta "entitati raportoare" institutiile de credit si cele financiare, institutiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, expertii contabili, persoanele care acorda consultanta fiscala, notarii, avocatii, executorii judecatoresti, agentii imobiliari, fundatiile si asociatiile, precum si "alte entitati care comercializeaza bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele".
Proiectul a trecut pe 24 octombrie de Camera Deputatilor.